Om te weten wat wijsheid is hoef je maar tot drie te kunnen tellen: (1) er is één werkelijkheid, (2) wij mensen ervaren twee polen: wat we zijn en wat we kunnen worden, en (3) er is een manier om geest, adem en lichaam te bevrijden.

Ad van Dun beschrijft hoe ons mens-zijn ten volle geleefd kan worden, puttend uit zijn eigen ervaring en getoetst aan betrouwbare bronnen vanuit een overwegend boeddhistische achtergrond. Met een heel eigen verwoording en vertaling maakt hij moeilijke Sanskriettermen direct begrijpelijk. Zijn teksten raken aan poëzie waardoor de lezer wordt gestimuleerd vaart te minderen en op een intuïtieve manier te leren begrijpen. De aanwijzingen worden ondersteund door overzichtelijke modellen en grafische uitwerkingen. Zo biedt het materiaal voor elk zoekend mens een concrete ingang naar het proces van bewustwording. De praktische toepasbaarheid biedt een betrouwbare basis voor een levenshouding van wijsheid en mededogen.

Dharmium is een boek dat je volgens de uitgever langzaam tot je neemt. Vertrekkend vanuit een globaal overzicht word je stap voor stap mee op weg genomen. Poëtische beschouwingen worden afgewisseld met commentaren, citaten, praktische aanwijzingen en oefeningen. Hiermee word je gestimuleerd vaart te minderen en op een intuïtieve manier te leren begrijpen. Het boek is dan ook tegelijk kompas én routekaart op het pad van bewustwording. Dit ‘serum van wijsheid’ bevat volgens de uitgever een evenwichtige combinatie van theorie en praktijk, de werkzame ingrediënten voor de natuurlijke ontwikkeling van inzicht en mededogen.

Ad van Dun (1952) begon in 1977 met de beoefening van zen en in 1978 met aikido. In 2000 stichtte hij zencentrum Prajna en Aikidoschool Inai: beide scholen werden per 2010 verenigd in Stiltij. Eind 2016 heeft hij de bodhisattvageloften afgelegd. Wijsheid en verwerking zijn de grondtonen van Ads onderricht. Wars van intellectueel gedoe en onnodige instituonaliteit, weet hij een elementaire diepgang te verbinden aan een waarachtige en open leerhouding.

ISBN 9789056703929, uitvoering: gebonden, halflinnen, aantal pagina’s 320, druk 1, verschijningsdatum 15 apr 2019, uitgeverij Asoka, prijs € 28,25.

Categorieën: Boekbespreking, Boeddhisme
Tags: , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu