Religieuze vrijheid wordt als een vanzelfsprekendheid beschouwd. Flexibel geloven, het combineren van elementen uit verschillende religies, is gemeengoed geworden. Maar dat is het nog maar kort. Voor de roerige jaren 60 was het Nederlandse landschap van godsdienst en zingeving strikt verzuild: je was óf katholiek, óf protestant of atheïst/ humanist. Buiten die kaders treden was not done. Tot er pioniers opstonden. Ze waren nieuwsgierig en gingen op onderzoek uit. Vaak gaf een persoonlijke, diepe crisis ze nieuwe energie.
In Zenpioniers van Paul de Jager worden enkelen van hen geportretteerd. Pioniers die de moed opbrachten om de gebaande paden te verlaten en hun christelijk geloof te combineren met een andere zingevingsimpuls: die van het zenboeddhisme. De geportretteerde zenpioniers laten zich in dit boek diep in hun ziel kijken. Chris Smoorenburgh, Jeroen Witkam, Jef Boeckmans, Elisabeth Dinnissen, Ton Lathouwers, Gea de Vries en Dick van der Vaart – waarom gingen ze op zoek naar nieuwe wegen van spiritualiteit? Welke wijsheid geven ze de eigentijdse zoekende mens mee? Hoe verbonden zij hun christelijke achtergrond met het zenboeddhisme? En hoe doet de generatie na hun dat?
Paul de Jager (1956) is onafhankelijk journalist en religiewetenschapper. Vanaf zijn middelbare schooltijd maakte hij reizen naar het Midden-Oosten, Noord- en Midden Amerika, India en Nepal. Aan de Rijksuniversiteit Groningen behaalde hij zijn kandidaatsdiploma filosofie. Daarna werkte hij voor verschillende dagbladen en was communicatiemedewerker. Inmiddels is hij zelfstandig journalist en schrijft onder andere over economische onderwerpen en zingeving. In 2017 behaalde hij zijn masterdiploma religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Paul de Jager beoefent zenmeditatie volgens de White Plum Lineage. Zijn zenleraar is Tenkei Roshi, abt van Zen River Temple in Groningen. Verder is hij geïnspireerd door Hojo-San en Yamamoto Roshi.