Schrijver en fotograaf Thomas Laird woonde tien jaar onder Tibetaanse herders, boeren en monniken. Hij was op zoek naar fresco-meesterwerken in boeddhistische tempels en kloosters, waarvan velen nooit eerder te zien waren, en sommigen in een zo’n slechte conditie waren dat ze op het punt stonden verloren te gaan. Hij fotografeerde de muurschilderingen.
Afgelopen maand werd het resultaat van de zoektocht van Laird gepresenteerd: Het 23 kilo wegende en 500 pagina’s tellende boek Murals of Tibet, met een aanschafprijs van 10.000 euro. Het boek werd onder andere gepresenteerd in Londen en in het Rietbergmuseum in Zurich, Zwitserland.
De Dalai Lama ondertekende en zegende alle exemplaren – de muurschilderingen vormden een bron van inspiratie voor de Dalai Lama, voordat hij zelfs maar kon lezen. Het boek wordt in een oplage van 998 exemplaren uitgegeven door uitgeverij Taschen.
Eckart Dissen zegt
Dit boek is buitengewoon waardevol, omdat het een aspect van de Tibetaans-Boeddhistische cultuur in beeld brengt, dat verloren dreigt te te gaan. Jammer genoeg kunnen slechts enkele bevoorrechte personen dit inzien, want de entreeprijs hiervoor is een 10.000 euro. Graag nodig ik een eigenaar uit, het gehele boek op internet te zetten, zodat iedereen hiervan kennis kan nemen, en wel gratis. Daarmee pas zal het boek dienen, waarvoor de schilderingen ooit gemaakt zijn: alle mensen, overal.
Op een zelfde wijze waarop wij – als onderdeel van de mensheid- verantwoordelijk zijn voor het behoud van de Tibetaanse Cultuur.
Eckart Dissen, director Foundation for Meeting with Tibetan Culture (FMTC).
rob zegt
Zeer juist Eckhart, dank u. Boeddhistische kunst voor een klein, financieel sterk publiek is on-boeddhistisch eigenaardig. Tenzij de uitgevers een zinnige reden hiervoor publiek maken. Anders foei.
Paul Baas zegt
Geheimhouding van de plaatsen waar deze kunstschatten zich bevinden is belangrijk. Ze worden gestolen en door verkocht.