Het is een opmerkelijk helder en toegankelijk geschreven boekje. Het is ook didactisch heel goed van opzet en heel geschikt voor het middelbaar onderwijs. Het verdient een plaats in elke schooltas naast de schoolagenda.
Boekbespreking
Boeken – Gemoedsbewegingen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Herman van Praag eerst in gevangenschap in Barneveld, daarna werd hij overgebracht naar Kamp Westerbork en later naar Theresienstadt, waar hij het einde van de oorlog meemaakte. In de trein terug uit Theresienstadt nam hij zich voor iets van het leven te maken en daarin is hij glansrijk geslaagd. Hij groeide uit tot een van de grootste psychiaters die Nederland heeft voortgebracht en verwierf internationale faam. Na zijn emeritaat schreef hij vooral over religie. In deze autobiografie ligt de nadruk op zijn gevoelsleven.
Boeken – Je kunt er niet uit vallen
Ton Lathouwers laat als onconventionele zenleraar zien hoezeer de inzichten van zen in vele religieuze tradities aanwijsbaar zijn, ook bij denkers als Sjestov, Nietzsche, Kierkegaard en zelfs Sovjetauteurs die geen religieuze taal meer hadden.
Boeken – ‘Vaarwel, dingen’ -over minimalistisch leven-
In haar zoektocht naar een meer minimalistische levensstijl, leest Paula Kuitenbrouwer over Swedish Death Cleaning (Zweeds ontspullen) en Japans minimalisme. Kuitenbrouwer is er namelijk van doordrongen dat wat wij bezit noemen, ons vaak bezit. Bezittingen geven zorgen, kosten tijd, moeten schoongemaakt of onderhouden worden, en kosten geld. ‘Goodbye, Things’, (‘Vaarwel, dingen’) is een aantrekkelijk boek […]
Hoe Plato je uit je grot sleurt, een boekbespreking
Mario Veen, filosoof en hoofddocent aan de Hogeschool Utrecht, is ervan overtuigd dat we allemaal in een illusie leven. Om dit uit te leggen gebruikt hij de allegorie van de grot, die wordt verteld door de filosoof Plato (427- 348) in zijn boek De Staat (boek 7, § 514a- -520a). Plato beschrijft hoe mensen in een grot gevangen zitten, zonder dat ze hun hoofd kunnen bewegen. Achter hen brandt een vuur en voor dat vuur langs lopen mensen met allerhande voorwerpen op hun hoofd, zodat de schaduwen van deze voorwerpen op de muur voor de gevangenen worden geprojecteerd. De gevangenen zitten er al hun hele leven en ze kennen niets anders dan deze schaduwen. In de loop van de tijd hebben ze een hele wetenschap ontwikkeld over deze schaduwen. Ze kunnen zelfs vaak voorspellen welke schaduwen gaan komen en wanneer de schaduwen verdwijnen. Ze leven met andere woorden in een werkelijkheid van schaduwen. Op een zeker moment weet een van de gevangenen zich los te maken, of wordt losgemaakt en gaat, al dan niet gedwongen, naar de uitgang van de grot. Daar komt hij in het zonlicht, hij ziet de echte wereld in geuren en kleuren en hij ervaart diepte.
Līlā—Het Kosmische Spel van Leegte & Werkelijkheid
In de etherische ruimte van de Shiva Sutra’s ontvouwt Līlā zich als een kosmisch spel, een heilige dans van het Absolute die de schepping, transformatie en vernietiging van het universum op een diepgaande manier tot leven brengt.
Boeken – op zoek naar de waarheid
De ontdekkingsreis gaat langs de Vallei der Verzinsels, de Archipel van ai-ai-AI en de Hoogvlaktes van Hersenspinsels. We reizen via de ongelooflijke illustraties van Margot Holtman naar actuele vraagstukken: is kunstmatige intelligentie echt? Hoe kun je leugens herkennen en hoe ga je om met nepnieuws?
Boeken – Inquisitie in de middeleeuwen
Paus Gregorius IX installeert de inquisitie en rekruteert dominicanen als inquisiteurs. Aanvankelijk richten ze hun pijlen op katharen en waldenzen en daarna op bekeerde joden, melaatsen, spirituele franciscanen, begijnen en tempeliers. Ook vrouwen, aangeklaagd voor hekserij, en mannen, beschuldigd van alchemie en tovenarij, komen in het vizier. Duizenden sterven op de brandstapel.
‘Elitaire piemel met vingers’ blikt terug op 20 jaar populisme
De VVD trok de stekker uit het kabinet Rutte IV en kuste Doornroosje PVV wakker. Voor Wilders’ eenmanspartij was dit een tweede kans sinds de val in 2013 van Rutte I die hij gedoogde. Na veel heisa kwam het kabinet van de partijloze Schoof tot stand. In het boek Maarten van Rossem over populisme en onze democratie blikt de auteur terug op ruim twintig jaar populisme. Dit artikel geeft er een indruk van.
Boekbespreking – Bijzonder is gewoner dan je denkt
Peter Jurgens, is managementconsultant, maar houdt zich daarnaast bezig met filosofie. Hij is voorzitter van de Stichting Spinoza in Den Haag en van de Vereniging voor Wijsbegeerte aldaar. Hij heeft zelf enkele malen een overweldigende ervaring gehad en vond het tijd om daar eens een boek aan te wijden. De meeste lezers zullen eerst wel eens willen weten wat hij onder een overweldigende ervaring verstaat.
Boeken – Human Design
Wat als alle antwoorden waar je al die tijd naar zocht er altijd al waren. Als ze gewoon in het hier en nu voor het oprapen liggen. Sterker nog: dat je ze – waar je ook heen gaat – met je meedraagt. Jouw innerlijke wijsheid. Opgeslagen in het lichaam waar jij vanaf het eerste moment hier op aarde onlosmakelijk mee verbonden bent. Wat als je alleen maar vergeten bent hoe je ernaar kunt luisteren?
Boeken – Ander woord voor moeder
Auke Leistra was de veertig al gepasseerd toen hij erachter kwam dat hij in zijn eerste anderhalve levensjaar lange tijd niet bij zijn moeder had gewoond, omdat ze toen ‘psychisch labiel’ was. Hij werd ondergebracht bij een verre tante, van wie hem nooit meer was verteld dan dat ze ‘hem had leren lopen’.
Boeken – Kleine filosofie van het ommetje
Filosoof Pieter Hoexum gaat in dit boek op zoek naar het ideale ommetje. Ondertussen kijkt hij goed om zich heen en merkt hij dat het fijn is als je meerdere, afwisselende routes kunt lopen: langs rijtjeshuizen, villa’s, het industrieterrein, een park, een sloot of flatgebouwen.
De gebakken peren van Augustinus
Het debat over wilsvrijheid is al heel oud. Kerkvader en filosoof Aurelius Augustinus (354-420) introduceerde de vrije wil zo’n 1600 jaar geleden. In zijn autobiografische boek De Belijdenissen beschrijft hij een perendiefstal uit zijn puberteit, die hij met vrienden ondernam. Op zich is dit een onschuldige vorm van kwaad. Maar Augustinus vond zijn eigen motief om aan de diefstal mee te doen verwerpelijk. Hij deed eraan mee, juist omdat het niet mocht. Hij werd gedreven door weerzin tegen gerechtigheid. Hij wilde genieten van de diefstal en van de zonde die ermee gepaard ging. De peren op zich interesseerden hem weinig. Die voerde hij samen met zijn vrienden voor het grootste deel aan de varkens. Boekbespreking. De redding van de vrije wil.
Boeken – Het begon op Paaspop
In Het begon op Paaspop zien de jongemannen en vrouwen zich gesteld voor vragen over de betekenis en de zin van wat er op hen afkomt. Wat begon als een vragenspel leidt al gauw naar gesprekken die psychologisch en levensbeschouwelijk van aard zijn. Wat is de zin van wat ik doe, welke betekenis geef ik aan mijn leven? Waar doe ik alles voor? Wat is echt van waarde? Waar gaat het mij ten diepste om? Er komt diepgang in de onderlinge relaties en in hun gesprekken.
Boeken – liefde overwint gebreken
Mayim is niet enkel met ‘moeilijke handjes’ in deze wereld gekomen. Haar problemen zijn meervoudig. Zij is spastisch en haar hersenen zijn niet volgroeid. Volgens de arts zal zij nooit in staat zijn te praten. Haar moeder Michelle en haar vader leggen zich niet neer bij de sombere en negatieve vooruitzichten van de arts
Boeken – Kanchuka’s—Versluieringen
Inzicht in de vijf kanchuka’s, de vijf versluieringen die volgens het Kashmir shaivisme ons Puur Bewustzijn bedekken en begrenzen, bieden een diepgaande en introspectieve kijk op de universele en fundamentele aspecten van het menselijk bestaan.
Boeken – Zo zijn we niet meer getrouwd
Tot voor kort was het ondenkbaar: in bijna veertig landen kunnen mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen en de meeste kinderen worden inmiddels buiten het huwelijk geboren. Wat is er gebeurd?
Boekbespreking – De onuitroeibaarheid van menselijke liefde
Ik las het boek ‘Voorouderpijn op plantage Goudmijn’ van Tirza Drisi. Deze roman speelt zich af in de negentiende eeuw in de (toenmalige) Nederlandse kolonie Suriname. Het verhaal vertelt de familiegeschiedenis van de schrijfster, een verhaal over haar voorouders tot zo’n vier generaties terug. Deze voorouders leefden als slaven op de toenmalige plantage Goudmijn.
Luchtfietsen op niveau
Het is een grote verdienste van Boersma dat hij ons in contact heeft gebracht met deze interessante denkers. Het is echter ook een waarschuwing, want oplossingen voor bestaande problemen kunnen we van hen niet verwachten. De “Grote Drie” zijn oerconservatief, ze zouden applaudisseren bij de recente uitspraak van de paus dat abortusartsen huurmoordenaars zijn. Ze willen terug naar de middeleeuwen, ze wantrouwen democratie en wijzen de reformatie af. Het is bovendien nog maar de vraag of we zitten te wachten op een eenheid van alle religies. Een eenheid van alle politieke partijen staat gelijk aan dictatuur, is de eenheid van alle religies niet hetzelfde? Betekent eenheid niet het einde van elke dialoog? Een boekbespreking.
Boeken – In de luwte van de tropenmiddagen
De auteur neemt de lezer mee op zijn tochten waarbij hij de beschrijving van zijn ontmoetingen met de lokale bevolking met haar cultuur en religie afwisselt met mijmeringen over de natuur en zijn inzichten en kennis daarvan als sociaal geograaf. De verhalen worden aangevuld met analyses van de geschiedenis en de politiek. Samen met de overpeinzingen over verleden, heden en toekomst wordt dit boek een boeiende reis door Indonesië, Laos, Cambodja, Thailand en Birma.
DHAMMA-ZAADJES — DEEL VI
Deze Dhamma-zaadjes kunnen van alles zijn: een citaat van de Boeddha of van een boeddhistische leermeester; een gedichtje; een haiku; een uitleg over een uitspraak van de Boeddha. Of de betekenis, respectievelijk etymologische verklaring, van een Pali-woord. Of een spontane, plótse Dhamma-ontboezeming van een kalyanamitta.
Boeken – 2025 in 26 oplossingen
Van obesitas tot deepfake en van conflict tot wooncrisis, in hun vijfde boek nemen wetenschapsjournalist Jim Jansen en cabaretier Dolf Jansen de lezer mee langs de 26 belangrijke topics voor 2025. Onderwerpen die hoe dan ook gaan spelen, of u nu wilt of niet.
Jotika Hermsen ontvangt eerste exemplaar biografie
Naar aanleiding van de verschijning van haar biografie is Jotika op zondag 6 oktober te gast bij het televisieprogramma De Verwondering van Annemiek Schrijver, om 8.30 uur op NPO 2.