Otto Duintjer was hoogleraar Metafysica en Kennisleer en een vooraanstaand kenner van Kant en Heidegger. Daarnaast trok hij de aandacht met zijn eigen, hoogst opmerkelijke filosofie, die achteraf grote raakvlakken bleek te hebben met het daoïsme van Laozi en Zhuangzi.
Boekbespreking
Boeken – Hondenmolens in de Lage Landen
Medio november verscheen het boek Hondenmolens in de Lage Landen van John Verpaalen en Jan Delcour. De uitgave mag met recht een standaardwerk worden genoemd over een zeer specifiek onderwerp: het benutten van de energie die een hond kan opwekken wanneer het dier in een rad loopt, bijvoorbeeld voor het karnen van melk tot boter of voor het aandrijven van een blaasbalg of een lintzaag.
Boekbespreking – De terugkeer van de tempelpriesteres
‘De terugkeer van de tempelpriesteres’ gaat in op de spanning tussen je bewegen in de geestelijke, spirituele dimensie en het zijn in dit aardse leven met zijn verlangens en behoeften. Het blijken geen elkaar uitsluitende grootheden. Beiden zijn dimensies van één en hetzelfde kosmische spel. Een kosmisch spel dat begrepen kan worden vanuit inzicht in de gnosis, goddelijke kennis. Dat wordt volledig passend en in al zijn eenvoud in het verhaal uit de doeken gedaan: zelfkennis en godskennis vallen samen.
Boeken – ik stop met klagen
Hoe vaak heb jij vandaag al geklaagd? Over het weer? Over je baas die weer eens een dringende mail stuurt buiten werktijd? Of over de auto die nét dat ene vrije parkeerplekje voor je neus inpikt?
Boeken – gelijkheid
Sandel en Piketty onderzoeken waarom deze kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt en welke factoren hieraan ten grondslag liggen. Met concrete voorstellen en inspirerende ideeën schetsen ze hoe we onze samenleving eerlijker en gelijker kunnen maken. Sandel en Piketty bediscussiëren daarbij elkaars oplossingen, zij denken niet over elk vraagstuk hetzelfde.
Boeken – buiten de waarheid van het leven
Wat heeft iemand nodig om bewust door het leven te gaan? Schrijfster Sheila Roberts laat op een overtuigende manier zien waarom het beter is om niet op de automatische piloot te leven in het boek ‘Buiten de waarheid van het leven’.
Boeken – stille geest, heilige geest
Lama Yeshe concentreert zich op de manieren waarop we gewoonlijk Kerstmis vieren, waarmee hij de zwakheden van onze tijd van ontkerkelijking blootlegt en hij laat zien hoe we deze kunnen overwinnen.
Auke – mogelijke motto’s 3 – Nescio
Een zeker niet onmogelijk motto zou ik ontleend kunnen hebben aan Nescio, wiens De uitvreter en Titaantjes op mijn levensweg altijd troostvol op de achtergrond aanwezig zijn geweest, als het niet al te hoogdravend klinkt. Die twee korte romans, maar ook ander werk van hem (Dichtertje!), bevatten dierbare regels.
Auke – mogelijke motto’s 2 – Lou Reed
In ‘Hello It’s Me’ bezingt Reed zijn spijt dat hij destijds geen betere verstandhouding had met Andy Warhol, en vaak twijfelde aan diens wellicht, achteraf gezien, toch wel goede bedoelingen: ‘I’m sorry if I doubted your good heart, / Things always seem to end before they start.’ De dingen lijken altijd ten einde te lopen voor ze goed en wel begonnen zijn – het is een gevoel dat ik, in verband met de verstandhouding met mijn moeder, maar al te goed herken: voor we de kans kregen een band op te bouwen, was die kans al zo ongeveer verkeken – en wat er aan kans bleef liggen werd in later jaren niet opgepakt.
Auke – Mogelijke motto’s 1 – Mary MacLane
‘Een jammerlijk mislukte hechting en alle gedichten van dien.’ Onder die vlag verscheen in oktober de dichtbundel Ander woord voor moeder van Auke Leistra, leverbaar in elke fysieke boekhandel. Hij wilde zijn gedichten niet zonder bijpassend motto wereldkundig maken. Op zoek naar een geschikt citaat kwam hij echter tot de ontdekking dat de potentiële motto’s bij de Vracht Verdriet die zijn bundel bevat allerwegen woekerden als tropenflora. In de zesdelige serie ‘Mogelijke motto’s’ belicht hij een aantal motto’s die hij uiteindelijk moest laten schieten, maar die te mooi waren om onbesproken te blijven.
Boeken – Het uur van het hart
Yaloms ontroerende verhalen vormen een even waardevolle als radicale les voor beginnende en gevorderde therapeuten, omdat hij ze uitdaagt afscheid te nemen van hun professionele afstand en hun persoonlijke geschiedenis mee te nemen in de therapie. Maar de sessies vormen vooral sprekende voorbeelden voor iedereen die wil weten hoe je echte verbinding maakt met mensen.
Dichter bij Zen – ander woord voor moeder
Auke Leistra was de veertig al gepasseerd toen hij erachter kwam dat hij in zijn eerste anderhalve levensjaar lange tijd niet bij zijn moeder had gewoond, omdat ze toen ‘psychisch labiel’ was. Hij werd ondergebracht bij een verre tante, van wie hem nooit meer was verteld dan dat ze ‘hem had leren lopen’.
Boekbespreking – Dansen met je ego
Het is een opmerkelijk helder en toegankelijk geschreven boekje. Het is ook didactisch heel goed van opzet en heel geschikt voor het middelbaar onderwijs. Het verdient een plaats in elke schooltas naast de schoolagenda.
Boeken – Gemoedsbewegingen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Herman van Praag eerst in gevangenschap in Barneveld, daarna werd hij overgebracht naar Kamp Westerbork en later naar Theresienstadt, waar hij het einde van de oorlog meemaakte. In de trein terug uit Theresienstadt nam hij zich voor iets van het leven te maken en daarin is hij glansrijk geslaagd. Hij groeide uit tot een van de grootste psychiaters die Nederland heeft voortgebracht en verwierf internationale faam. Na zijn emeritaat schreef hij vooral over religie. In deze autobiografie ligt de nadruk op zijn gevoelsleven.
Boeken – Je kunt er niet uit vallen
Ton Lathouwers laat als onconventionele zenleraar zien hoezeer de inzichten van zen in vele religieuze tradities aanwijsbaar zijn, ook bij denkers als Sjestov, Nietzsche, Kierkegaard en zelfs Sovjetauteurs die geen religieuze taal meer hadden.
Boeken – ‘Vaarwel, dingen’ -over minimalistisch leven-
In haar zoektocht naar een meer minimalistische levensstijl, leest Paula Kuitenbrouwer over Swedish Death Cleaning (Zweeds ontspullen) en Japans minimalisme. Kuitenbrouwer is er namelijk van doordrongen dat wat wij bezit noemen, ons vaak bezit. Bezittingen geven zorgen, kosten tijd, moeten schoongemaakt of onderhouden worden, en kosten geld.
Hoe Plato je uit je grot sleurt, een boekbespreking
Mario Veen, filosoof en hoofddocent aan de Hogeschool Utrecht, is ervan overtuigd dat we allemaal in een illusie leven. Om dit uit te leggen gebruikt hij de allegorie van de grot, die wordt verteld door de filosoof Plato (427- 348) in zijn boek De Staat (boek 7, § 514a- -520a). Plato beschrijft hoe mensen in een grot gevangen zitten, zonder dat ze hun hoofd kunnen bewegen. Achter hen brandt een vuur en voor dat vuur langs lopen mensen met allerhande voorwerpen op hun hoofd, zodat de schaduwen van deze voorwerpen op de muur voor de gevangenen worden geprojecteerd. De gevangenen zitten er al hun hele leven en ze kennen niets anders dan deze schaduwen. In de loop van de tijd hebben ze een hele wetenschap ontwikkeld over deze schaduwen. Ze kunnen zelfs vaak voorspellen welke schaduwen gaan komen en wanneer de schaduwen verdwijnen. Ze leven met andere woorden in een werkelijkheid van schaduwen. Op een zeker moment weet een van de gevangenen zich los te maken, of wordt losgemaakt en gaat, al dan niet gedwongen, naar de uitgang van de grot. Daar komt hij in het zonlicht, hij ziet de echte wereld in geuren en kleuren en hij ervaart diepte.
Līlā—Het Kosmische Spel van Leegte & Werkelijkheid
In de etherische ruimte van de Shiva Sutra’s ontvouwt Līlā zich als een kosmisch spel, een heilige dans van het Absolute die de schepping, transformatie en vernietiging van het universum op een diepgaande manier tot leven brengt.
Boeken – op zoek naar de waarheid
De ontdekkingsreis gaat langs de Vallei der Verzinsels, de Archipel van ai-ai-AI en de Hoogvlaktes van Hersenspinsels. We reizen via de ongelooflijke illustraties van Margot Holtman naar actuele vraagstukken: is kunstmatige intelligentie echt? Hoe kun je leugens herkennen en hoe ga je om met nepnieuws?
Boeken – Inquisitie in de middeleeuwen
Paus Gregorius IX installeert de inquisitie en rekruteert dominicanen als inquisiteurs. Aanvankelijk richten ze hun pijlen op katharen en waldenzen en daarna op bekeerde joden, melaatsen, spirituele franciscanen, begijnen en tempeliers. Ook vrouwen, aangeklaagd voor hekserij, en mannen, beschuldigd van alchemie en tovenarij, komen in het vizier. Duizenden sterven op de brandstapel.
‘Elitaire piemel met vingers’ blikt terug op 20 jaar populisme
De VVD trok de stekker uit het kabinet Rutte IV en kuste Doornroosje PVV wakker. Voor Wilders’ eenmanspartij was dit een tweede kans sinds de val in 2013 van Rutte I die hij gedoogde. Na veel heisa kwam het kabinet van de partijloze Schoof tot stand. In het boek Maarten van Rossem over populisme en onze democratie blikt de auteur terug op ruim twintig jaar populisme. Dit artikel geeft er een indruk van.
Boekbespreking – Bijzonder is gewoner dan je denkt
Peter Jurgens, is managementconsultant, maar houdt zich daarnaast bezig met filosofie. Hij is voorzitter van de Stichting Spinoza in Den Haag en van de Vereniging voor Wijsbegeerte aldaar. Hij heeft zelf enkele malen een overweldigende ervaring gehad en vond het tijd om daar eens een boek aan te wijden. De meeste lezers zullen eerst wel eens willen weten wat hij onder een overweldigende ervaring verstaat.
Boeken – Human Design
Wat als alle antwoorden waar je al die tijd naar zocht er altijd al waren. Als ze gewoon in het hier en nu voor het oprapen liggen. Sterker nog: dat je ze – waar je ook heen gaat – met je meedraagt. Jouw innerlijke wijsheid. Opgeslagen in het lichaam waar jij vanaf het eerste moment hier op aarde onlosmakelijk mee verbonden bent. Wat als je alleen maar vergeten bent hoe je ernaar kunt luisteren?
Boeken – Ander woord voor moeder
Auke Leistra was de veertig al gepasseerd toen hij erachter kwam dat hij in zijn eerste anderhalve levensjaar lange tijd niet bij zijn moeder had gewoond, omdat ze toen ‘psychisch labiel’ was. Hij werd ondergebracht bij een verre tante, van wie hem nooit meer was verteld dan dat ze ‘hem had leren lopen’.