• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter: Pissaladière, Franse uientaart

B’eter: Pissaladière, Franse uientaart

22 november 2025 door Jana Verboom Reageer

In oktober waren mijn partner en ik een week naar de Provence. De natuur was prachtig, getooid met de mooiste herfstkleuren. Het weer was aangenaam. En we hebben ook erg genoten van de Provençaalse keuken. We waren aangenaam verrast door de kwaliteit en de prijzen. We vielen met onze neus in de boter: overal werd gekookt en gebakken met seizoensproducten en streekproducten. Zo waren er kastanjefeesten, en werden overal kastanjegerechten en kastanjedrankjes geserveerd. Ik heb zelfs een keer een stoofpotje met wild zwijn en kastanjes gegeten. Ik ben in principe vegetariër, en anti-jacht, maar ik ben nog meer anti-bioindustrie. Liever wild zwijn, dat hopelijk een fijn leven heeft gehad, dan een zielig vleesvarken uit een veel te klein, smerig hok zonder daglicht. Omdat het restaurant in de verste verte geen vegan gerechten op de kaart had, nam ik de stoofpot met wild zwijn en kastanjes. De enige keer dat er wel een vegan optie op de kaart stond, polenta met groenten, kreeg ik precies dat: een stukje polenta en wat gekookte groenten. Jaloers keek ik naar de vorstelijke maaltijd van mijn partner. Principes zijn goed, maar op zulke karige maaltijden kan ik niet leven. Al was het maar omdat dit gerecht nauwelijks eiwitten bevatte.

Vroeger nam ik, als er geen veganistische opties op de kaart stonden, wel eens vis in een restaurant. Dat komt tenminste niet uit de bioindustrie – tenzij het gekweekte vis is. Maar afgelopen jaren ben ik anders tegen vis aan gaan kijken. De zee ligt vol met plastic afval, en een aanzienlijk deel daarvan is afkomstig van de visserijindustrie, zoals de zogenaamde spooknetten. Spooknetten maken slachtoffers onder zeeschildpadden, dolfijnen en albatrossen, en andere zeedieren. Deze raken erin verstrikt en verdrinken jammerlijk. Het wereldnatuurfonds heeft uitgerekend dat gemiddeld elk jaar tussen de half en 1 miljard kilo vistuig (lijnen, netten en ander vismateriaal) in de oceanen belandt (https://www.wwf.nl/wat-we-doen/focus/oceanen/vervuiling/spooknetten). Iedereen die wel eens zeevis eet, draag medeverantwoordelijkheid voor dit plastic afval in zee.

Een ander probleem met visserij is de bijvangst. Afgelopen zomer ging ik als begeleider mee met een groep studenten naar Texel. Die week hadden we ook de kans om mee te varen met een garnalenvisser en te observeren hoe dat gaat, garnalen vissen. Het was ronduit schokkend om te zien hoeveel bijvangst er in de netten zat. Je zag die vissen creperen op het dek. Van de bijvangst dat overboord gaat overleeft 90% dat niet. Het was een vreselijk gezicht en het heeft op iedereen diepe indruk gemaakt. Ik heb me voorgenomen om nooit meer garnalen te eten.

Dit brengt me bij het recept van vandaag: pissaladière ofwel Franse uientaart. We kochten het gewoon bij de bakker als lunch, of bestelden het in een restaurant als voorgerecht. Er gaat soms vis in: een beetje ansjovis. Vaak ook niet. Ik had bedacht dat ik in plaats van ansjovis voor wat extra umamismaak een lepel miso kon toevoegen. Maar dat heb ik helaas nog niet kunnen proberen. Vandaag een versie zonder ansjovis.

We hebben pissaladière gegeten in allerlei varianten. De bodem kan bestaan uit bladerdeeg, pizzadeeg, of hartige-taartdeeg. We vonden die laatste variant het lekkerste. Mijn voornemen was om vanmiddag nog een versie te maken met kikkererwtendeeg, zoals in het BD stond op 4 oktober, ingrediënten: 1 blik kikkererwten, uitgelekt, 2-3 eetlepels meel of bloem naar keuze, 50-75 ml olijfolie, zout en peper naar smaak (zie https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/954300-beter-hartige-taart-met-kikkererwtenbodem/) maar er kwam wat tussen dus ik moet teren op mijn foto’s en ingrediënten van enkele weken geleden. Mijn hartige-taartbodem maakte ik toen van 300 gram bloem, 150 gram boter, een snuf zout en enkele eetlepels koud water (in de keukenmachine).

Ingrediënten pissaladière voor 4 personen

  • 1 portie hartige-taartdeeg, pizzadeeg of bladerdeeg mag ook.
  • 1 kilo uien, gepeld en in halve ringen gesneden
  • Eventueel een afgestreken eetlepel miso
  • Handjevol zwarte olijven
  • Wat Provençaalse kruiden en/of tijm
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Neem een grote hapjespan of koekenpan en verhit daarin een royale scheut olijfolie. Bak de halve uienringen gedurende 30 – 35 minuten zachtjes gaar. Doe het op laag vuur, de uien mogen niet verkleuren. Schep af en toe om. Breng op smaak met peper, zout, eventueel miso en wat Provençaalse kruiden en/of tijm.

Verwarm de oven op ca. 200 graden. Rol het hartige-taartdeeg, bladerdeeg of pizzadeeg met een deegroller uit en druk het in een ovenschaal of leg het op een bakplaat. Leg de gebakken uien hier gelijkmatig op. Verdeel de zwarte olijven over de uientaart.

Bak de pissaladière in ca. 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Houd de kleur in de gaten en dek af met aluminiumfolie als de ui te donker wordt. Serveer de pissaladière warm, lauw of koud. Geef er salade bij.

 

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Jana Verboom, Voedsel Tags: bijvangst, Franse uientaart, jacht, Pissaladière

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – De keuken van het Romeinse Rijk
  2. B’eter – Japanse maaltijdsoep
  3. B’eter: dubbel pech met vegatine
  4. B’eter: Bloemkoolsoep, verbeterd recept

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 september 2025
    Van Zelfcompassie naar Compassie
  • 11 september 2025
    De Geest in Ontspanning en Rust
  • 22 november 2025
    Meditatiedag in Afferden (GLD): meditatie en creativiteit
  • 22 november 2025
    Zorg met aandacht en (zelf-)compassie
  • 22 november 2025
    Rigpa Zaterdag
  • 25 november 2025
    Healing Buddha Practice
  • 26 november 2025
    Samen mediteren online najaar 2025
  • 26 november 2025
    Rigpa Woensdag - Inspiraties uit het Tibetaanse boek van leven en sterven
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    BUN-voorzitter Michael Ritman: ‘de waarheid van de dharma kan niet aangetast worden door wangedrag van een leraar’

    Nicole Mulders - 14 november 2025

    Eind november 2025 neemt Michael Ritman afscheid als voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN). In maart 2020 interviewde Nicole Mulders hem voor het Boeddhistisch Dagblad. De boeddhistische wereld verkeerde geruime tijd voor dat interview in zwaar weer door seksueel- en machtsmisbruik door boeddhistische leraren. Het aantal leden van de BUN is van 37 naar ruim 50 gegroeid, onder meer door de aansluiting van Aziatische boeddhistische tempels waar Ritman het contact mee aanging.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Van wie is jouw huis? De mythe van de eigen woning

    Hans van Dam - 21 september 2025

    Hoe je van je huis afkomt zonder het te verkopen; eigendom in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • B’eter: Pissaladière, Franse uientaart
    • Gesprekjes: als een engel
    • Hans van Willenswaard – Het mysterie van de Zwarte Tulp (1) -bollengekte
    • De homunculus, de homunculuculus en de homunculuculuculus
    • Dagopening

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.