• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter: Gnocchi uit de oven, verbeterd recept

B’eter: Gnocchi uit de oven, verbeterd recept

15 november 2025 door Jana Verboom Reageer

Enkele weken geleden herplaatste de redactie van het Boeddhistisch Dagblad een oud recept van mij, ik was er even tussenuit. Ik herlas mijn oude stukje over zelf gnocchi maken en ik dacht terug aan de tijd waarin ik dat stukje schreef. Ik sta er nog steeds achter: proberen om de producten van multinationals te mijden – de winst gaat naar de aandeelhouders, boeren worden uitgemolken, het beschermen van Moeder Aarde en het lijden van alle levende wezens verminderen ontbreekt op hun prioriteitenlijst. Het liefst zou ik hun producten boycotten. In mijn ideale leven zou ik dingen zelf maken: brood, pasta, gnocchi, enzovoort, en dan liefst met lokaal geproduceerde producten, rechtstreeks gekocht bij een biologische boer of tuinder. Zo min mogelijk interactie met het gangbare productie- en consumptiesysteem. De werkelijkheid is helaas anders. Is het mijn leeftijd? Ik lijk geen tijd te hebben voor dit soort projecten en kook vaak gemakkelijke recepten die weinig tijd kosten, met producten uit de supermarkt. Of uit het sympathieke winkeltje van twee Irakese broers (paprikapuree, zongedroogde tomaten, harissa). Meer keus is er niet in ons dorp.

Wat ik tegenwoordig wel doe is zelf pesto maken. Groene pesto uit een potje is maar een flauwe afspiegeling van zelfgemaakte pesto met verse basilicum met verse knoflook en versgebrande pijnboompitjes. Maar vandaag wil ik het hebben over rode pesto. Terwijl er in de supermarkt wel potjes staan met vegan groene, zonder kaas, is vegan rode pesto moeilijker te vinden. Dus maak ik het zelf. Het is onderdeel van het verbeterde recept voor gnocchi uit de oven (https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/229892-beter-gnocchi-uit-de-oven-met-tomaatjes-en-pesto/). Het is heel simpel en er zijn veel variaties mogelijk.

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gram gnocchi, liefst verse (koelvak supermarkt) of zelfgemaakte (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/58475-beter-aardappelgnocchi-2/)
  • 2 courgettes in stukjes
  • 400 gram snoeptomaten
  • Andere groenten, op de foto zijn dat stukjes pompoen
  • Handjevol pijnboompitten
  • Scheut olijfolie
  • Royale hoeveelheid zelfgemaakte pesto, of pesto uit een potje; ingrediënten rode pesto, bijvoorbeeld:
    • Restje rode pastasaus (zelfgemaakt of gekocht) of tomatenpassata of tomaten uit blik
    • Ongeveer een eetlepel tomatenpuree of paprikapuree, of harissa (maar pas op met pittige harissa)
    • Geroosterde paprika’s uit een potje of zelf geroosterd in de oven, of zongedroogde tomaten, droog (in stukjes) of uit een potje
    • Teentje knoflook
    • Zout en peper – als je zongedroogde tomaten gebruikt is zout toevoegen waarschijnlijk niet meer nodig
    • Scheut olijfolie

 

Pesto maak ik van wat ik toevallig in huis heb. Het wordt elke keer anders. Voor rode pesto gebruik ik graag geroosterde paprika’s, maar als ik die niet in huis heb gebruik ik zongedroogde tomaten. Voor de versie op de foto gebruikte ik een restje tomatensaus met basilicum (potje), een paar zongedroogde tomaten in olie (potje) en een paar gedroogde zonder olie (zakje), een theelepel zeer pittige harissa, knoflook, olijfolie. Pureer de pesto-ingrediënten met een keukenmachine of staafmixer. Meng dit met de gnocchi, 2 courgettes, snoeptomaatjes, andere groenten ( de versie op de foto is met pompoen), pijnboompitten. Stort op een bakplaat, of verdeel over twee bakplaten als je van knapperig houdt. Bak de gnocchi knapperig,  ca. 30 minuten op 200 graden. Als je de pesto maakt om puur te gebruiken (zonder oven-gang), met pasta bijvoorbeeld, dan kunnen de pijnboompitten (of hazelnoten) door de pesto gepureerd worden. Proef dan de pesto en voeg eventueel nog een paar druppels citroensap, zout en/of peper toe. In de ovenschotel hoeft de pure pesto niet perfect te smaken, omdat de smaken in de oven nog vermengen en veranderen. De pijnboompitjes laat ik graag heel.

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Jana Verboom, Voedsel Tags: Gnocchi uit de oven, moeder aarde, multinationals, pesto, rode pesto

Lees ook:

  1. B’eter: dubbel pech met vegatine
  2. B’eter – aardappelgnocchi
  3. B’eter – Bosvruchten, geschenken van Moeder Aarde
  4. B’eter: hartige taart met kikkererwtenbodem

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 september 2025
    Van Zelfcompassie naar Compassie
  • 11 september 2025
    De Geest in Ontspanning en Rust
  • 4 november 2025
    Global Peace Prayer Festival
  • 14 november 2025
    Introductie tot het boeddhisme
  • 14 november 2025
    Bardo Weekend (studieweekend)
  • 16 november 2025
    Buddhism in a Nutshell
  • 16 november 2025
    FILM Verlichting, LITTLE BUDDHA
  • 19 november 2025
    Samen mediteren online najaar 2025
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    BUN-voorzitter Michael Ritman: ‘de waarheid van de dharma kan niet aangetast worden door wangedrag van een leraar’

    Nicole Mulders - 14 november 2025

    Eind november 2025 neemt Michael Ritman afscheid als voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN). In maart 2020 interviewde Nicole Mulders hem voor het Boeddhistisch Dagblad. De boeddhistische wereld verkeerde geruime tijd voor dat interview in zwaar weer door seksueel- en machtsmisbruik door boeddhistische leraren. Het aantal leden van de BUN is van 37 naar ruim 50 gegroeid, onder meer door de aansluiting van Aziatische boeddhistische tempels waar Ritman het contact mee aanging.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Van wie is jouw huis? De mythe van de eigen woning

    Hans van Dam - 21 september 2025

    Hoe je van je huis afkomt zonder het te verkopen; eigendom in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • B’eter: Gnocchi uit de oven, verbeterd recept
    • Gesprekjes: In het landsbelang
    • The Golden Letters- toegift
    • Waarom zou je ermee zitten dat je ergens mee zit?
    • Dagopening

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.