Enkele weken geleden herplaatste de redactie van het Boeddhistisch Dagblad een oud recept van mij, ik was er even tussenuit. Ik herlas mijn oude stukje over zelf gnocchi maken en ik dacht terug aan de tijd waarin ik dat stukje schreef. Ik sta er nog steeds achter: proberen om de producten van multinationals te mijden – de winst gaat naar de aandeelhouders, boeren worden uitgemolken, het beschermen van Moeder Aarde en het lijden van alle levende wezens verminderen ontbreekt op hun prioriteitenlijst. Het liefst zou ik hun producten boycotten. In mijn ideale leven zou ik dingen zelf maken: brood, pasta, gnocchi, enzovoort, en dan liefst met lokaal geproduceerde producten, rechtstreeks gekocht bij een biologische boer of tuinder. Zo min mogelijk interactie met het gangbare productie- en consumptiesysteem. De werkelijkheid is helaas anders. Is het mijn leeftijd? Ik lijk geen tijd te hebben voor dit soort projecten en kook vaak gemakkelijke recepten die weinig tijd kosten, met producten uit de supermarkt. Of uit het sympathieke winkeltje van twee Irakese broers (paprikapuree, zongedroogde tomaten, harissa). Meer keus is er niet in ons dorp.
Wat ik tegenwoordig wel doe is zelf pesto maken. Groene pesto uit een potje is maar een flauwe afspiegeling van zelfgemaakte pesto met verse basilicum met verse knoflook en versgebrande pijnboompitjes. Maar vandaag wil ik het hebben over rode pesto. Terwijl er in de supermarkt wel potjes staan met vegan groene, zonder kaas, is vegan rode pesto moeilijker te vinden. Dus maak ik het zelf. Het is onderdeel van het verbeterde recept voor gnocchi uit de oven (https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/229892-beter-gnocchi-uit-de-oven-met-tomaatjes-en-pesto/). Het is heel simpel en er zijn veel variaties mogelijk.
Ingrediënten (4 personen)
- 500 gram gnocchi, liefst verse (koelvak supermarkt) of zelfgemaakte (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/58475-beter-aardappelgnocchi-2/)
- 2 courgettes in stukjes
- 400 gram snoeptomaten
- Andere groenten, op de foto zijn dat stukjes pompoen
- Handjevol pijnboompitten
- Scheut olijfolie
- Royale hoeveelheid zelfgemaakte pesto, of pesto uit een potje; ingrediënten rode pesto, bijvoorbeeld:
- Restje rode pastasaus (zelfgemaakt of gekocht) of tomatenpassata of tomaten uit blik
- Ongeveer een eetlepel tomatenpuree of paprikapuree, of harissa (maar pas op met pittige harissa)
- Geroosterde paprika’s uit een potje of zelf geroosterd in de oven, of zongedroogde tomaten, droog (in stukjes) of uit een potje
- Teentje knoflook
- Zout en peper – als je zongedroogde tomaten gebruikt is zout toevoegen waarschijnlijk niet meer nodig
- Scheut olijfolie
Pesto maak ik van wat ik toevallig in huis heb. Het wordt elke keer anders. Voor rode pesto gebruik ik graag geroosterde paprika’s, maar als ik die niet in huis heb gebruik ik zongedroogde tomaten. Voor de versie op de foto gebruikte ik een restje tomatensaus met basilicum (potje), een paar zongedroogde tomaten in olie (potje) en een paar gedroogde zonder olie (zakje), een theelepel zeer pittige harissa, knoflook, olijfolie. Pureer de pesto-ingrediënten met een keukenmachine of staafmixer. Meng dit met de gnocchi, 2 courgettes, snoeptomaatjes, andere groenten ( de versie op de foto is met pompoen),
pijnboompitten. Stort op een bakplaat, of verdeel over twee bakplaten als je van knapperig houdt. Bak de gnocchi knapperig, ca. 30 minuten op 200 graden. Als je de pesto maakt om puur te gebruiken (zonder oven-gang), met pasta bijvoorbeeld, dan kunnen de pijnboompitten (of hazelnoten) door de pesto gepureerd worden. Proef dan de pesto en voeg eventueel nog een paar druppels citroensap, zout en/of peper toe. In de ovenschotel hoeft de pure pesto niet perfect te smaken, omdat de smaken in de oven nog vermengen en veranderen. De pijnboompitjes laat ik graag heel.


Geef een reactie