• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Turkse pizza

B’eter Turkse pizza

1 maart 2025 door Jana Verboom

In ons dorp hebben we weinig kleine middenstanders. Er is één supermarkt, één bakker, één groenteboer, één slager, één kaasboer. Lekker overzichtelijk, weinig keus. Maar nu hebben zich in een klein winkelpand waar vroeger een copyshop gevestigd was twee broers uit Irak gevestigd met een winkeltje met specialiteiten uit het Midden-Oosten. Ze verkopen verse groenten en fruit, broden, verse kruiden, en van alles en nog wat dat niet eerder in ons dorp te koop was. Ik hoop dat ze het gaan redden in ons “witte” dorp: er zijn weinig potentiële klanten uit het Midden-Oosten. De eerste indruk is dat dorpsgenoten zich er komen vergapen aan alle exotische waar. En af en toe wat kopen, uit nieuwsgierigheid of omdat het goedkoper is dan in de supermarkt.

Ik heb besloten ze te steunen, want een beetje meer kleur en variatie juich ik toe, al betwijfel ik of hun groenten en fruit onbespoten zijn. Zo’n 1 x per week, als ik geen zin heb om uitgebreid te koken, koop ik er een paar onbekende blikken of potten, als “fava boontjes op Syrische wijze” of ingemaakte groenten en trek ze open als voorgerecht. Ik beleg Libanese of Turkse platte broden met allerlei ingrediënten uit de winkel en bak ze in de oven als pizza.

Er zijn twee luie-pizza-varianten: ofwel de meer traditionele, Italiaanse pizza, waarbij de platte broden worden besmeerd met tomatenpassata of tomatenpurree, belegd met plakjes courgette, olijven, ui, champignons e.d., bestrooid met oregano en bedruppeld met olijfolie. Ze gaan dan ca. 10 minuten de oven in tot de bodems krokant gebakken zijn en de groenten bovenop gaar. De Turkse pizzavariant gaat anders: de bodem wordt dun besmeerd met een saus en kort gebakken, zo’n 5 minuten, zodat deze nog zacht genoeg is om op te rollen. De gebakken Turkse pizza (met saus) wordt belegd met komkommer, tomaat, sla, ui en het geheel wordt voorzien van knoflooksaus en opgerold.

De originele Turkse pizza bevat runder- of lamsgehakt. Die laat ik weg, maar om toch wat extra eiwitten binnen te krijgen beleg ik de pizza met in stukjes gesneden falafel of even in olijfolie gebakken kikkererwten.

Bovenop de Turkse pizza kan de tahinsaus waar ik al eerder over schreef (tahin, citroensap, water, knoflook), een zelfgemaakte knoflooksaus (plantaardige yoghurt, al dan niet vermengd met (vegan) mayonaise, knoflook), maar een enkele keer gebruik ik ook kant-en-klare knoflooksaus, zoals op de foto. Ook uit dezelfde winkel. Ik had er al meteen spijt van, want kant-en-klare knoflooksaus bevat 10-12% suiker per 100 gram. Niet zo gezond en mij te zoet. Maar voor een keertje moet dat kunnen. Volgende keer maak ik de saus weer zelf!

Turkse pizza-saus (4 personen)

  • 1 ui in stukken
  • 2 teentjes knoflook in stukken
  • 2 volle eetlepels pittige paprikapuree
  • 2 volle eetlepels tomatenpuree
  • ½ rode paprika, in stukken
  • ½ rood pepertje, in stukken
  • Verse munt, koriander en/of peterselie, grof gehakt

Verder nog nodig:

  • (Turkse) wraps, Libanese platte broden, o.i.d., 1-2 per persoon
  • Blokjes komkommer
  • Blokjes tomaat
  • Rode ui in dunne halve plakjes
  • Eventueel nog ijsbergsla of romainesla
  • Groene kruiden: peterselie, munt en/of koriander, fijngehakt
  • Eventueel falafel of kikkererwten, in wat olijfolie gebakken, voor extra eiwitten
  • Knoflooksaus gekocht of zelf gemaakt van (vegan) yoghurt, (vegan) mayo en knoflook

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven indien mogelijk, dan kunnen de pizza’s boven elkaar gebakken worden). Doe alle saus-ingrediënten in een keukenmachine en hak/mix fijn. Schraap af en toe alles van de zijkanten naar beneden voor een egaler mengsel. Deze hoeveelheden zijn voor zo’n 6-8 Turkse pizza’s, afhankelijk van de grootte.  Besmeer de platte broden of wraps dun met de saus. Doe ze op een ovenplaat of in een pizzavorm. Bak ze ca. 5 minuten tot de randjes wat bruin beginnen te kleuren maar de broden zelf nog zacht genoeg zijn om opgerold te worden. Beleg met toppings naar keuze, doe er wat knoflooksaus, of een andere saus naar keuze bovenop. Rol op, en probeer netjes met de handen te eten. Met mes en vork mag natuurlijk ook.

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Jana Verboom, Milieu, Voedsel Tags: dorp, Irak, Turkse pizza, winkel

Lees ook:

  1. B’eter: Nogmaals hummus (met variaties)
  2. B’eter: Kerstpompoen in plaats van kerstkalkoen
  3. B’eter Vegan brownies: verbeterd recept
  4. B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (2): minestrone

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • 14 mei 2025
    Online lezingenserie: Meewerken aan 2000 jaar toekomst van de Theosofia (3)
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Bespiegelingen in Canada
    • Menno – autobiografie van een yogi
    • God als de totaal andere – Karl Barth
    • Het wezen van het christendom

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.