• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter: Boheemse aardappel-paddenstoelensoep (Bramboračka)

B’eter: Boheemse aardappel-paddenstoelensoep (Bramboračka)

2 november 2024 door Jana Verboom

Toen ik de draad van deze rubriek weer oppakte, na jaren afwezigheid, was mijn doel om op zoek te gaan naar authentieke Europese recepten die uit zichzelf al plantaardig waren – of eenvoudig plantaardig te maken. Ik zou ouderen interviewen over de recepten van vroeger, toen vlees en zuivel niet voorhanden waren of onbetaalbaar. Vlees, roomboter, melk en kaas waren vroeger niet vanzelfsprekend onderdeel van het dieet, dat was meer iets voor zon- en feestdagen, was mijn stelling. Niks chia zaad en jackfruit, maar terug naar aardse ingrediënten als bruine bonen, aardappelen en uien.

Echter, in mijn directe omgeving kon ik weinig van dat soort recepten ophalen, en veel tijd om verder te zoeken had ik niet. Maar vandaag presenteer ik een recept dat wél past bij mijn oorspronkelijke doel: Boheemse aardappel-paddenstoelensoep. Een recept dat ik een beetje vergeten was – ik maakte het als arme student in de jaren ’80 nog wel eens maar de laatste tijd niet meer, ik denk omdat mijn dochter niet van paddenstoelen houdt. Toevallig kreeg ik het heel opgestuurd door de vriendin van mijn zoon. Ze had het uit het kookboek Vegan voor altijd; De beste traditionele plantaardige recepten van de wereld van Katharina Seiser. Een boek dat ik misschien maar eens moet aanschaffen.

Het recept kan gemaakt worden met champignons uit de winkel, of met paddenstoelen uit het bos, gedroogd of vers. In mijn studententijd in Leiden gebruikte ik champignons uit de supermarkt, tegenwoordig plukken en drogen we zelf paddenstoelen uit het bos. Ik gebruikte voor de soep op de foto’s een combinatie van gedroogde en verse bospaddenstoelen (kastanjeboleet), en deed er voor wat extra intense paddenstoelensmaak nog een blokje paddenstoelenbouillon bij. De paddenstoelentijd begon laat dit jaar, maar tot ons genoegen vinden we nog steeds, eind oktober/begin november, hier en daar een kastanjeboleet of eekhoorntjesbrood.

Vroeger werden paddenstoelen ook wel  ‘het vlees van de armen’ genoemd. Gratis en voedzaam. Maar gebruik gerust paddenstoelen uit de winkel als je geen toegang hebt tot, of kennis van, eetbare wilde paddenstoelen. De karakteristieke Boheemse smaak komt van de majoraan (geen oregano of marjolein maar majoraan, dat is een andere soort) en de karwij. Een heerlijke soep voor winterse avonden.

Ingrediënten voor 4 personen (maaltijdsoep):

  • 250 gram champignons of verse bospaddenstoelen, en/of een handjevol (20-25 g) gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini) of andere paddenstoelen, zelf geplukt of gekocht.
  • 1 grote of 2-3 kleine uien
  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 150 g wortels
  • 100 g prei en/of (bleek)selderij en/of witte kool
  • 3 eetlepels plantaardige olie, zoals zonnebloemolie (ik gebruik olijfolie, niet zo Boheems)
  • 1-2 volle eetlepels tarwebloem
  • Zout en/of 1 paddenstoelenbouillonblokje
  • 4 pimentkorrels
  • 1 kruidnagel
  • 1-2 laurierblaadjes
  • ½-1 theelepel gemalen karwij (of net iets meer)
  • 1-2 teentjes knoflook
  • ½-1 tl gedroogde majoraan (of net iets meer)
  • Voor de garnering: peper, peterselie, bieslook en/of lavas

Volgens het kookboek moet je het gedroogde eekhoorntjesbrood voorweken in warm (kort) of koud (lang) water, ik doe dat meestal niet. Als je het weekt, kun je het eekhoorntjesbrood met weekwater en al aan de soep toevoegen.

Pel de uien en snipper ze fijn. Schil de aardappelen (indien nodig) en snijd ze in blokjes van ca. 1 cm. Schil de wortels (indien nodig) en snijd ze in blokjes van ca. 1 cm. Was de prei goed en snijd hem in stukjes of blokjes van ca. 1 cm. Gebruik je andere groente, was en snijd die ook in stukjes of blokjes. Maak ook de paddenstoelen schoon als je verse gebruikt, en snij ze in plakjes.

Verhit de olie in een grote pan. Voeg de uien toe en bak ze een paar minuten op middelhoog vuur, tot ze glazig zijn. Strooi de bloem erover en bak deze mee, ca. 1 minuut, tot hij licht goudgeel is. Schenk er al roerend beetje voor beetje ca. 1,25 liter koud water bij en roer tot de soep glad is. Voeg het paddenstoelenbouillonblokje of wat zout (voorlopig ca. 1 theelepel), de pimentkorrels, kruidnagel, laurierblad en karwij toe. Voeg nu de paddenstoelen (vers en/of gedroogd) samen met de aardappelen en groente toe aan de soep. Breng de soep aan de kook en laat hem ca. 15 minuten sudderen op middelhoog vuur, tot de groenten net zacht zijn.

Overigens kun je ook apart een roux maken van wat meel en wat plantaardige boter of olie en deze later door de soep roeren (zo doet men dat in mijn familie).

Pel de knoflook en pers hem uit boven de pan. Wrijf de majoraan tussen je handpalmen fijn boven de pan. Laat de soep nog 1 minuut sudderen en breng hem op smaak met zout en peper en als je wilt nog wat karwij.

Schep de soep in kommen, strooi er indien gewenst gesneden bieslook, peterselie of lavas over en serveer er vers of geroosterd brood, zoute stengels of broodjes bij.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Columns, Gezondheid, Jana Verboom, Voedsel Tags: authentieke Europese recepten, Boheemse aardappel-paddenstoelensoep, het vlees van de armen, Katharina Seiser, plantaardig, vegan

Lees ook:

  1. B’eter Chocoladeworteltjestaart met roomkaas (vegan)
  2. Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche
  3. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
  4. B’eter Simpele doordeweekse groentencurry met garam masala

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 29 mei 2025
    Rust, eenvoud en tevredenheid
  • 31 mei 2025
    Workshop meditatie | Omgaan met tegenslag en pijn
  • 1 juni 2025
    Thuiskomen in het lichaam - Meditatiedag met Lex van Heel
  • 2 juni 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 3 juni 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 4 juni 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 4 juni 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • 5 juni 2025
    Introductieworkshop ‘Leven vanuit Vrijheid’
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Hoe noem je iemand die de lege leer uitlegt?
    • Het jaar 2025 – dag 150 – voedseldropping
    • ‘Hulpplan’ VS en Israël: meer concentratiekamp dan hulpverlening
    • Ad van Dun – Zelfonderzoek – jezelf en de werkelijkheid steeds beter leren kennen
    • Extinction Rebellion trekt kort geding in: politie stopt met huisvisitaties

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.