• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Nogmaals: Mulgipuder, stamppot met gerst uit Estland

B’eter Nogmaals: Mulgipuder, stamppot met gerst uit Estland

1 juni 2024 door Jana Verboom

Eenmaal thuis uit Estland heb ik zelf mulgipuder gemaakt. Ik schreef vorige week al (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/220354-beter-mulgipuder-stamppot-met-gerst-uit-estland/) dat ik bij hoge uitzondering een keer een recept deelde dat ik nog niet zelf gemaakt had. Ik had het gegeten in Estland. De kok van onze groepsaccommodatie deed erg haar best om voor elk gerecht een plantaardig alternatief te serveren, en dat lukte goed. De vleeseters kregen mulgipuder met spek, de vegetariërs en veganisten met aubergine. Zoals ik vorige week al schreef: voor mulgipuder loopt een aanvraag om als Unesco werelderfgoed erkend te worden.

Ik heb nog even uitgezocht hoe het precies zit met gerst en gort:

Gerst (Hordeum vulgare) is een graansoort. Gerst behoort net als alle overige granen zoals tarwe, haver, rogge, gierst en rijst tot de grassenfamilie. Ontkiemende gerst (mout) is een belangrijke grondstof voor bier en whisky. In Europa was gerst de eerst geteelde graansoort. Archeologische vondsten tonen aan dat de cultuur van gerst van 2000-3000 v Chr. stamt. Als voedsel was gerst tot in de Middeleeuwen van groot belang. De gerstekorrels werden tot brij gekookt, maar er werden ook koeken en platte broden van bereid. Later werd gerst als voedselgewas bijna overal overvleugeld door tarwe. Vanwege de onverteerbare kafjes moet gerst voor menselijke consumptie altijd gepeld worden. Gepelde gerst wordt gort genoemd. Parelgort is rond geslepen gort. Het wordt vooral gebruikt als basis voor gortepap en in watergruwel (krentjebrij). Tot begin 20e eeuw werd het in Nederland nog gebruikt als maaltijdbasis, maar in die functie is het thans vrijwel volledig vervangen door rijst en pasta (Bron: Wikipedia).

Zelf ben ik dol op Tibetaans gerstebrood. Helaas is het moeilijk verkrijgbaar. Ik zal het zelf eens proberen te bakken. Meer lezen over gerst en Tibetaans gerstebrood? Ik vond deze website: https://petervanberckel.nl/tibetaans-gerstebrood-en-gerst-info/

Overigens was ook gerst/gort voor mij lastig te krijgen. Pas de vierde supermarkt waar ik zocht had het – natuurvoedingswinkels hebben wij hier op het platteland niet. Het heet parelgerst en is van het merk Smaakt. Op de verpakking staat een kooktijd van 20-25 minuten vermeld.

Nogmaals (verbeterd recept):

Mulgipuder, aardappelpuree met gerst uit Estland: ingrediënten voor 4-5 personen:

  • 1-1 ½ kg aardappelen
  • 200 g gerst of gort (gebruik vanwege de kooktijd parelgort/parelgerst).
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tl zout, eventueel peper naar smaak (of een bouillonblokje)
  • 2 – 3 laurierblaadjes
  • 1-1 ½ liter water
  • 3 uien, gesnipperd, en een scheutje olie of plantaardige boter om te bakken
  • 1 aubergine, en een scheut olijfolie
  • Zout, eventueel wat gerookt paprikapoeder
  • Serveren met augurken, rode kool, en eventueel een schepje plantaardige yoghurt of zure room
  • Optioneel: garneren met verse dille

Spoel de parelgort goed af in een zeef, onder koud stromend water. Schil de aardappelen en snijd de grotere doormidden. Doe ze in een pan met dikke bodem, samen met de gespoelde parelgort, 2 gesnipperde uien, zout of verkruimeld bouillonblokje en laurierblaadjes. Voeg zoveel water toe dat alles bijna onderstaat en breng aan de kook. Dek de pan af met een deksel en laat het minimaal een half uur  zachtjes koken – kijk op de verpakking van de gerst of gort hoe lang deze moet koken (bij mijn parelgerst 20-25 minuten), en kook gerust wat langer omdat we de gerst tot pap willen koken. In de tussentijd kun je de uien met aubergine bereiden. Verwarm de oven tot 200 graden. Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 1 cm. Meng deze in een kom met een scheut (olijf)olie, wat zout, en gerookt paprikapoeder, stort op een ingevette bakplaat – of gebruik bakpapier. Bak ca. 25-30 minuten in de oven. Bak ondertussen de 3 gesnipperde uien in wat olie of boter, op laag vuur, tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Check aan het eind van de kooktijd de aardappelen. Als er nog te veel water in de pan is (het mag niet te nat zijn), laat het dan zonder deksel nog wat inkoken. Stamp nu alles tot puree met een ouderwetse pureestamper. Proef of het zout genoeg is en voeg indien nodig zout en peper toe. Serveer met de gebakken uien, gebakken aubergine en wat plantaardige yoghurt of zure room. Lekker met augurk, rode kool en verse dille. Ik gebruikte deze keer rode kool uit een glazen potje.

Categorie: B'eter, Columns, Jana Verboom, Voedsel Tags: Estaland, gerst, gort, Mulgipuder, Smaakt

Lees ook:

  1. B’eter Mulgipuder: stamppot met gerst uit Estland
  2. Jana- Wat at de Boeddha?
  3. Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha?
  4. Refreshing earth of the heart – Wat at de Boeddha?

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Joost zegt

    2 juni 2024 om 18:36

    2 theelepels zout lijkt me veel.
    Minder zou voor jong en oud toch.?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.