• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter: Moddertaart

B’eter: Moddertaart

9 maart 2024 door Jana Verboom

Van 4 t/m 10 maart is de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Er is een mooie website en een magazine met recepten. Ga vooral kijken: Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Ook op de sociale media wordt er aandacht aan besteed (zoek bijvoorbeeld op #weekzondervlees), op televisie en in de kranten. De meeste supermarkten hebben speciale acties en aanbiedingen, en zetten hun vega(n) assortiment in het zonnetje. Nog t/m zondag 10 maart. Ik had deze week iets uit het magazine willen koken, want ik wil hier het liefst schrijven over eenvoudige, uit zichzelf al plantaardige recepten. Maar ja, druk druk druk en geen tijd om iets nieuws te proberen. Dan toch maar weer een plantaardige versie van een niet-plantaardig recept. Iets dat mijn dochter laatst had gemaakt. Ik vond het een leuke uitdaging om het recept zo aan te passen dat het plantaardig werd. Het oorspronkelijke recept is uit het boekje 500 taarten en cakes. In mijn versie met plantaardige boter, plantaardige melk, plantaardige room, en eivervanger.

Of ik niet teveel in herhaling val met mijn verhaal over koetjes en kalfjes en het lijden in de zuivelindustrie, vroeg mijn partner. Ja, hij heeft een punt. Misschien grijpt het scheiden van moederkoe en kalf mij zo aan, omdat ik zelf ook moeder ben. Bovendien, ik ben zelf na mijn geboorte direct, weliswaar tijdelijk maar toch, bij mijn moeder weggehaald. Ik werd namelijk meegenomen voor onderzoek, omdat de bevalling niet vlekkeloos was verlopen en ik met een gebroken sleutelbeen ter wereld kwam. Voor mijn moeder was dat (ook) traumatisch, want haar werd niks verteld. Ook als peuter werd ik trouwens weggehaald bij mijn ouders, voor een kleine chirurgische ingreep. Ik moest een week of meer in het ziekenhuis blijven, bezoek kreeg ik niet.  In de jaren ’60 wisten ze nog weinig over hechting. Pas toen de uitkomsten van Harlow’s wrede experimenten met rhesusaapjes bekend werden (zie Harry Harlow – Wikipedia), kwam er een beweging op gang om ouders en kinderen bij ziekenhuisopname zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Ik heb er geen herinneringen aan, maar het moet traumatisch zijn geweest voor mijn moeder en mij. Het heeft mij blijvend veranderd. Mensen zijn weliswaar geen koeien, maar waarom zouden koeien minder gevoelens hebben? Groot gelijk dat ze de Nationale Week Zonder Vlees hebben omgedoopt tot de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel.

Moddertaart dus.

Deze chocoladetaart met chocoladeganache is zo donker als modder en een regelrechte verleiding voor de echte chocoholic, aldus het boekje. Ik doe een poging om in één klap zowel het oorspronkelijke recept te geven, als de simpele plantaardige versie met kant-en-klare plantaardige melk en room, als de versie die ik gemaakt heb, met zelfgemaakte cashewmelk en cashewroom. Ik hoop dat de lezer het nog kan volgen.

Ingrediënten voor de taart:

  • 2 eetlepels oploskoffie
  • 2 eieren, vervangen door 2 eetlepels gebroken lijnzaad en water, of gebruik appelmoes of aqua faba.
  • 140 g pure chocolade, gehakt in stukjes
  • 220 g (plantaardige) boter, in blokjes
  • 150 g bloem en 40 g zelfrijzend bakmeel, of gebruik 190 gram meel naar keuze en ¼ zakje bakpoeder
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 240 ml (plantaardige) melk (gekocht of zelfgemaakt van 25 gram cashewnoten en water)
  • 2 el ongezoet cacaopoeder

Ingrediënten voor de chocoladeganache:

  • 100 g pure chocolade, gehakt in stukjes
  • 100 ml plantaardige slagroom (gekocht of zelfgemaakt van 30 gram cashewnoten)

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een ronde bakvorm in en bekleed de bodem eventueel met vetvrij papier.

Week als je zelf melk en/of room maakt de cashewnoten in, met kokend water is een half uur weken genoeg. Met koud water duurt het enkele uren voor ze zacht zijn. Maak de cashewmelk door 25 gram cashewnoten (geweekt) in een mengbeker met water aan te vullen tot het maatstreepje op 240 staat en noten met water met de staafmixer tot melk te draaien. Als je gebroken lijnzaad gebruikt in plaats van eieren, dan kunnen die met wat extra water (2 eetlepels water per eetlepel lijnzaad) met de melk meegemixt worden. Zeven hoeft niet. Maak later de room door 30 gram cashewnoten (geweekt) in de mengbeker aan te vullen tot 100 ml en dit met de staafmixer tot room te draaien.

Doe de chocolade, de plantaardige boter, de suiker, de plantaardige melk, de eivervanger, en de koffie in een pan. Verhit het geheel zachtjes, al roerend, tot de boter en de chocolade zijn gesmolten en er een glad mengsel is ontstaan. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel even kort afkoelen.

Zeef de bloem, het bakmeel en het cacaopoeder boven het mengsel en spatel ze erdoor. Schep het mengsel in de bakvorm. Bak de taart afhankelijk van de dikte ongeveer 1 uur. Ik gebruikte een vlaaivorm en mijn taart was al na 45 minuten gaar. In het oorspronkelijk recept wordt de taart anderhalf uur gebakken in een taartvorm met 20 cm doorsnede, maar dat lijkt met wat overdreven. De taart mag nog een beetje “modderig” zijn. Laat de taart na het bakken een half uur afkoelen. Haal hem eventueel uit de bakvorm en zet op een rooster of op een mooie schaal.

Doe de chocolade in een hittebestendige kom en verwarm au bain-marie boven een pan met heet water. Als de chocolade gesmolten is, schenk dan de plantaardige slagroom erbij. Roer tot er een gladde chocoladeganache ontstaat. Laat de ganache afkoelen en iets dikker worden, voordat je hem over de taart schenkt/smeert. Laat de taart met ganache verder afkoelen en opstijven (in de koelkast).

De taart kan versierd worden met bijvoorbeeld blauwe bessen en frambozen, en toefjes plantaardige geklopte slagroom. Leuk voor een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid.

Categorie: B'eter, Columns, Dierenwelzijn, Voedsel Tags: moddertaart, Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Lees ook:

  1. Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 29 mei 2025
    Rust, eenvoud en tevredenheid
  • 31 mei 2025
    Workshop meditatie | Omgaan met tegenslag en pijn
  • 1 juni 2025
    Thuiskomen in het lichaam - Meditatiedag met Lex van Heel
  • 2 juni 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 3 juni 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 4 juni 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 4 juni 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • 5 juni 2025
    Introductieworkshop ‘Leven vanuit Vrijheid’
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • B’eter – lente-frisse witte-bonensalade
    • PAN-NL – Meeste aardbeien, kropsla en druiven bevatten PFAS
    • Hoe noem je iemand die de lege leer uitlegt?
    • Het jaar 2025 – dag 150 – voedseldropping
    • ‘Hulpplan’ VS en Israël: meer concentratiekamp dan hulpverlening

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.