Van 4 t/m 10 maart is de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Er is een mooie website en een magazine met recepten. Ga vooral kijken: Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Ook op de sociale media wordt er aandacht aan besteed (zoek bijvoorbeeld op #weekzondervlees), op televisie en in de kranten. De meeste supermarkten hebben speciale acties en aanbiedingen, en zetten hun vega(n) assortiment in het zonnetje. Nog t/m zondag 10 maart. Ik had deze week iets uit het magazine willen koken, want ik wil hier het liefst schrijven over eenvoudige, uit zichzelf al plantaardige recepten. Maar ja, druk druk druk en geen tijd om iets nieuws te proberen. Dan toch maar weer een plantaardige versie van een niet-plantaardig recept. Iets dat mijn dochter laatst had gemaakt. Ik vond het een leuke uitdaging om het recept zo aan te passen dat het plantaardig werd. Het oorspronkelijke recept is uit het boekje 500 taarten en cakes. In mijn versie met plantaardige boter, plantaardige melk, plantaardige room, en eivervanger.
Of ik niet teveel in herhaling val met mijn verhaal over koetjes en kalfjes en het lijden in de zuivelindustrie, vroeg mijn partner. Ja, hij heeft een punt. Misschien grijpt het scheiden van moederkoe en kalf mij zo aan, omdat ik zelf ook moeder ben. Bovendien, ik ben zelf na mijn geboorte direct, weliswaar tijdelijk maar toch, bij mijn moeder weggehaald. Ik werd namelijk meegenomen voor onderzoek, omdat de bevalling niet vlekkeloos was verlopen en ik met een gebroken sleutelbeen ter wereld kwam. Voor mijn moeder was dat (ook) traumatisch, want haar werd niks verteld. Ook als peuter werd ik trouwens weggehaald bij mijn ouders, voor een kleine chirurgische ingreep. Ik moest een week of meer in het ziekenhuis blijven, bezoek kreeg ik niet. In de jaren ’60 wisten ze nog weinig over hechting. Pas toen de uitkomsten van Harlow’s wrede experimenten met rhesusaapjes bekend werden (zie Harry Harlow – Wikipedia), kwam er een beweging op gang om ouders en kinderen bij ziekenhuisopname zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Ik heb er geen herinneringen aan, maar het moet traumatisch zijn geweest voor mijn moeder en mij. Het heeft mij blijvend veranderd. Mensen zijn weliswaar geen koeien, maar waarom zouden koeien minder gevoelens hebben? Groot gelijk dat ze de Nationale Week Zonder Vlees hebben omgedoopt tot de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel.
Moddertaart dus.
Deze chocoladetaart met chocoladeganache is zo donker als modder en een regelrechte verleiding voor de echte chocoholic, aldus het boekje. Ik doe een poging om in één klap zowel het oorspronkelijke recept te geven, als de simpele plantaardige versie met kant-en-klare plantaardige melk en room, als de versie die ik gemaakt heb, met zelfgemaakte cashewmelk en cashewroom. Ik hoop dat de lezer het nog kan volgen.
Ingrediënten voor de taart:
- 2 eetlepels oploskoffie
- 2 eieren, vervangen door 2 eetlepels gebroken lijnzaad en water, of gebruik appelmoes of aqua faba.
- 140 g pure chocolade, gehakt in stukjes
- 220 g (plantaardige) boter, in blokjes
- 150 g bloem en 40 g zelfrijzend bakmeel, of gebruik 190 gram meel naar keuze en ¼ zakje bakpoeder
- 300 g fijne kristalsuiker
- 240 ml (plantaardige) melk (gekocht of zelfgemaakt van 25 gram cashewnoten en water)
- 2 el ongezoet cacaopoeder
Ingrediënten voor de chocoladeganache:
- 100 g pure chocolade, gehakt in stukjes
- 100 ml plantaardige slagroom (gekocht of zelfgemaakt van 30 gram cashewnoten)
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een ronde bakvorm in en bekleed de bodem eventueel met vetvrij papier.
Week als je zelf melk en/of room maakt de cashewnoten in, met kokend water is een half uur weken genoeg. Met koud water duurt het enkele uren voor ze zacht zijn. Maak de cashewmelk door 25 gram cashewnoten (geweekt) in een mengbeker met water aan te vullen tot het maatstreepje op 240 staat en noten met water met de staafmixer tot melk te draaien. Als je gebroken lijnzaad gebruikt in plaats van eieren, dan kunnen die met wat extra water (2 eetlepels water per eetlepel lijnzaad) met de melk meegemixt worden. Zeven hoeft niet. Maak later de room door 30 gram cashewnoten (geweekt) in de mengbeker aan te vullen tot 100 ml en dit met de staafmixer tot room te draaien.
Doe de chocolade, de plantaardige boter, de suiker, de plantaardige melk, de eivervanger, en de koffie in een pan. Verhit het geheel zachtjes, al roerend, tot de boter en de chocolade zijn gesmolten en er een glad mengsel is ontstaan. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel even kort afkoelen.
Zeef de bloem, het bakmeel en het cacaopoeder boven het mengsel en spatel ze erdoor. Schep het mengsel in de bakvorm. Bak de taart afhankelijk van de dikte ongeveer 1 uur. Ik gebruikte een vlaaivorm en mijn taart was al na 45 minuten gaar. In het oorspronkelijk recept wordt de taart anderhalf uur gebakken in een taartvorm met 20 cm doorsnede, maar dat lijkt met wat overdreven. De taart mag nog een beetje “modderig” zijn. Laat de taart na het bakken een half uur afkoelen. Haal hem eventueel uit de bakvorm en zet op een rooster of op een mooie schaal.
Doe de chocolade in een hittebestendige kom en verwarm au bain-marie boven een pan met heet water. Als de chocolade gesmolten is, schenk dan de plantaardige slagroom erbij. Roer tot er een gladde chocoladeganache ontstaat. Laat de ganache afkoelen en iets dikker worden, voordat je hem over de taart schenkt/smeert. Laat de taart met ganache verder afkoelen en opstijven (in de koelkast).
De taart kan versierd worden met bijvoorbeeld blauwe bessen en frambozen, en toefjes plantaardige geklopte slagroom. Leuk voor een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid.