• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Lasagne met bloemkool, walnoten en zongedroogde tomaten

B’eter Lasagne met bloemkool, walnoten en zongedroogde tomaten

10 februari 2024 door Jana Verboom

Net terug van een paar dagen Duitsland, leverde ik vlak voor de deadline dit stukje in. Gelukkig had ik woensdag al voor deze rubriek gekookt: vegan lasagne met bloemkool, walnoten en zongedroogde tomaten. Maar eerst zal ik verslag doen van mijn avonturen als bijna-vegan in een land van vleesliefhebbers, zeker buiten de grote steden. Voor de lunches hadden we thuis een picknickmand gevuld met een brood, hummus, pinda-hazelnotenpasta, vegan kaas met fenegriek. In Duitsland kochten we lekkere verse Brötchen. Voor de avondmaaltijd vonden we zowaar een restaurant dat maar liefst twee vegan opties op de kaart had: chili-sin-carne en zoete-aardappelcurry. Ik vind het superfijn dat de horeca de vegan curry heeft ontdekt, helaas is het vaak luie curry met kant-en-klare currypasta, wat kokosmelk, en wat vulling. Ik ging dus voor de chili-sin-carne, die niet geweldig was. Bruine bonen en maiskorrels in een behoorlijk zure saus, bovenop een grote berg witte rijst. Mijn reisgenoten, minder principieel dan ik, gingen toch maar voor een lokale specialiteit met vlees, want je gaat tenslotte niet naar Duitsland om Indiaas of Mexicaans te eten. Overigens was het restaurant verder erg gezellig en de bediening attent, en ik vind het al heel wat dat er twee vegan opties op het menu staan!

Het ontbijtbuffet in ons hotel bestond uit wat kaas, vele soorten vleeswaren, yoghurt, muesli, eieren, Duitse erg witte en niet erg verse broodjes, roomboter, en van die plastic kuipjes met een bodempje jam en een hoop afval. Ik had er spijt van dat mijn picknickmand nog in de auto stond, op een paar honderd meter lopen. Volgende keer toch maar zelf wat vegan yoghurt en broodbeleg mee! Ik snap ook wel dat ze voor die paar procent van hun gasten geen aparte dingen op tafel zetten, zeker als die gasten van tevoren nergens om vragen. Aandachtspuntje voor een volgende keer. Hoe doen anderen dat?

Jammer dat veel restaurants ofwel geen vegan menuopties hebben, ofwel er niet veel van bakken. Thuis is het makkelijker om lekker én vegan te eten. Bijvoorbeeld met deze vegan lasagne. Dit recept is oorspronkelijk van Onno Kleyn, ik heb het plantaardig gemaakt: Lasagne met bloemkool, walnoten en zongedroogde tomaten.

Hoeveelheden zijn voor een hoofdgerecht voor 2-3 personen, meestal gebruik ik anderhalf keer zoveel.

  • ½ bouillonblokje naar keuze
  • 400 g bloemkoolrijst, of rasp of maal zelf een stuk bloemkool tot kleine stukjes (goedkoper)
  • 70 g zongedroogde tomaat op olie, fijngesneden
  • 3 uien, fijngesnipperd
  • Twee flinke scheuten extra vierge olijfolie
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 75 g gepelde walnoten, ongebrand en ongezouten
  • 150 ml vegan (Griekse) yoghurt, ik gebruikte dit keer ter vervanging 25 gram gemalen amandelen, een scheutje sojaroom, en het sap van een halve citroen.
  • ± 250 g lasagne
  • 50 g paneermeel

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Breng een ½ liter water met het halve bouillonblokje aan de kook, doe de bloemkoolrijst erin en laat weer aan de kook komen. Kook 2 minuten en zet het vuur uit. Giet ofwel het kookvocht af in een kom of mok om later weer toe te voegen, of laat het kookvocht gewoon in de pan. Meng de fijngesneden tomaat door de bloemkool.

Bak de ui rustig in enkele eetlepels olijfolie tot hij zacht is. Bak dan de knoflook een minuutje mee. Doe dit met de walnoten en gemalen amandelen in de keukenmachine en draai tot prut. Voeg vegan yoghurt of citroensap en sojaroom toe en naar smaak zout en peper.

Vet een ovenschaal in met olijfolie en maak een eerste laag lasagnebladen. Verdeel er een fikse schep bloemkool over. Dan weer een laag lasagnebladen en een fikse schep walnootmengsel. Ga zo door en eindig met een bloemkoollaag. Onder in de pan met bloemkoolmengsel is nog kookvocht, tenzij je het hebt afgegoten. Schenk nu langs de zijkanten het bloemkoolvocht in de ovenschaal.

Meng de paneermeel met een scheut olijfolie en verdeel dit over de lasagne. Bak, afhankelijk van de grootte en dikte van de lasagneschotel zo’n 30-35 minuten in de oven. Serveer met wat rauwkost of een salade.

Categorie: B'eter, Columns, Voedsel Tags: bloemkool, chili-sin-carne, Duitsland, Lasagne, Onno Kleyn, vegan, walnoten, zoete-aardappelcurry., zongedroogde tomaten

Lees ook:

  1. B’eter: Boheemse aardappel-paddenstoelensoep (Bramboračka)
  2. Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche
  3. B’eter Chocoladeworteltjestaart met roomkaas (vegan)
  4. B’eter 3 x bloemkool uit de oven

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 12 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 15 augustus 2025
    Zomerretraite Wat kalmte biedt
  • 16 augustus 2025
    Liefdevolle vriendelijkheid cultiveren
  • 19 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 20 augustus 2025
    The wild orchid of the heart
  • 22 augustus 2025
    Boeddhistische retraite - Hoe het hart ontwaakt
  • 23 augustus 2025
    Mindfulness: de zachte leraar, die elk gevoel transformeert
  • 26 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Goff – fabels voor fabeldieren (15) – zwaluw
    • Jan Veenendaal – Geen dood, geen vrees (10) – Overgave, vrij zijn
    • Dagopening
    • Het jaar 2025 – dag 223 – rust
    • Heftige internationale reacties na moord op journalisten in Gaza door Israël

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.