• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Geroosterde pompoen uit ‘Jerusalem’

B’eter Geroosterde pompoen uit ‘Jerusalem’

20 januari 2024 door Jana Verboom

Deze rubriek gaat over koken, en eten, met aandacht. Over de actualiteit schrijf ik in principe niet. Maar ik kan wel verklappen dat ik af en toe voor wat troost blader in het kookboek ‘Jerusalem’  van de Israëlische Yotam Ottolenghi en de Palestijnse Sami Tamini. Het ‘Jerusalem’ uit de titel refereert dus in eerste instantie naar het kookboek, en in tweede instantie naar de stad. Beide auteurs zijn er geboren en getogen, en hebben er kennisgemaakt met de smaken van de verschillende culturen: Jerusalem is een smeltkroes, en Joden en Arabieren maken en eten vaak dezelfde gerechten, zoals hummus en falafel. Yotam Ottolenghi en Sami Tamini hebben elkaar pas leren kennen toen ze allebei chef kok waren in Londen, en vrienden en collega’s werden. Het boek is prachtig uitgevoerd en geïllustreerd, en bevat, uiteraard, geweldige recepten uit Jerusalem. En het ademt een sfeer van vrede. Voedsel dat verbindt. De enige keer dat ik in Israël was, voor werk, kocht mijn lokale Israëlische gastvrouw haar, ons, eten bij een Palestijns winkeltje. Die hebben de beste tahinisaus, zei ze. De tahinisaus was inderdaad heerlijk. Het recept is simpel: zie onder. Tahinisaus als brug tussen culturen. Ik hoop dat Yotam Ottolenghi en Sami Tamini voor altijd goede vrienden blijven en dat het goed komt tussen beide volkeren.

Geroosterde pompoen met rode ui, tahinisaus en za’atar

Ingrediënten:

  • 1 flinke pompoen naar keuze (ongeveer 1 kilo schoongemaakt, zie onder), in stukjes
  • 2 grote of 4 kleine rode uien, geschild en in parten (grote in 8, kleine in 4 parten)
  • Flinke scheut olijfolie
  • 3,5 eetlepel tahin (sesampasta)
  • Sap van ½ citroen
  • 1 teen knoflook, fijngehakt of uit de knijper
  • 30-50 gram pijnboompitten
  • 1 eetlepel za’atar (kruidenmengsel, populair bij zowel Israëli als Palestijnen)
  • Voor de garnering: eventueel wat peterselie, gesneden
  • zout en peper

De  pompoen hoeft niet geschild te worden, tenzij deze al erg oud is. Wel snijd ik lelijke stukken weg. Vroeger was mijn vuistregel: vóór de jaarwisseling niet schillen, na de jaarwisseling wel schillen. Maar de pompoenen die ik momenteel koop schil ik niet en de schil wordt gewoon zacht in de oven of in de pan. De oude vuistregel geldt dus niet meer. Verwijder uiteraard wel de pitten.

De rode uien snijd ik zo, dat de partjes nog aan één kant aan elkaar zitten. Snij dus geen al te groot “kontje” af. Snij met beleid. En aandacht.

Mijn za’atar is van het merk Euroma (gewoon uit de supermarkt) en bevat “sesamzaad, sumak, tijm, majoraan, oregano en basilicum”. Sumak bestaat uit gedroogde en gemalen rode besjes van de sumakplant.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de stukken pompoen in een grote kom en meng met een scheut olijfolie, 1 theelepel zout en eventueel wat zwarte peper. Verdeel de pompoen over een bakplaat en rooster ca. 30 minuten tot de pompoen bruine randjes heeft en gaar is. Meng ondertussen de rode ui met 1 eetlepel olie en wat zout en peper, en doe dit halverwege de baktijd bij de pompoen. De rode ui is namelijk na een kwartier al gaar. Samen met de ui kunnen ook de pijnboompitten bij de pompoen gestrooid worden. Haal de pompoen met ui en pijnboompitten uit de oven en laat afkoelen.

Doe voor de tahinisaus de tahin in een kommetje met citroensap, ca. 2 eetlepels water, de knoflook en 1/4 theelepel zout. Roer met een vork tot het mengsel de consistentie van honing of yoghurt heeft en voeg eventueel nog wat meer water toe. Deze tahinisaus kan wat dikker gemaakt worden, het is dan meer een tahinisalade, die als voorgerecht geserveerd kan worden met wat brood. Toen ik in Israël was ontbrak de tahinisaus of -salade bij geen enkele maaltijd – behalve misschien bij het ontbijt, dat weet ik niet meer. Brood met za’atar en olijfolie wordt trouwens wel als ontbijt gegeten.

In het originele recept verhit je nog een eetlepel olijfolie in een kleine koekenpan. Doe de pijnboompitten erin met een halve theelepel zout en bak onder regelmatig omscheppen in 2 minuten goudbruin. Bewaar de pijnboompitten met de olie in een kommetje tot gebruik. Zelf doe ik de pijnboompitten halverwege de baktijd van de pompoen bij de pompoen en ui op de bakplaat.

Serveer lauw of op kamertemperatuur. Doe de pompoen en rode ui in een mooie schaal en sprenkel de tahinisaus eroverheen. Strooi de pijnboompitten erover (als ze er al niet doorheen zitten), gevolgd door de za’atar en eventueel nog wat peterselie. Serveer met brood, couscous, in een wrap, of als bijgerecht met andere mediterrane gerechtjes. Perfect om mee te nemen naar een potluck.

Categorie: B'eter, Geluk, Voedsel Tags: Geroosterde pompoen uit ‘Jerusalem’, Israëlische Yotam Ottolenghi, Jrusalem, Londen, Palestijnse Sami Tamini, verbinding, vrede

Lees ook:

  1. Taigu – Verwacht niets groots van boeddhisme
  2. Milieudefensie – ‘Rabobank gaat gesprek over klimaat opzichtig uit de weg’
  3. Het jaar 2023 – dag 269 – imagine
  4. Het jaar 2023 – dag 273 – vredesstorm

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Jp zegt

    20 januari 2024 om 14:00

    Als het eten dan ook voor iedereen beschikbaar is dan kan het verbinden. Zo verdrietig dat het helaaas ook ingezet wordt als machtsmiddel.

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het wezen van het christendom
    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.