Zoals ik al eerder schreef ben ik op zoek naar eenvoudige, plantaardige recepten zonder ingrediënten die van verre komen, of op andere wijze slecht zijn voor het milieu, moeilijk verkrijgbaar of duur zijn. Ouderwetse recepten zoals van bruinebonenburgers (zie https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/200247-jana-boomspek-en-jokes-bruinebonenburgers/ en https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/206401-beter-nogmaals-bruine-bonenburgers/ en https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/203994-beter-eiwitten-en-yvettes-bruinebonenburgers/). Het recept dat ik hier vandaag deel is nieuwerwets – soep maken van in de oven geroosterde groenten deden we in de vorige eeuw niet – maar niet moeilijk en met overwegend bekende ingrediënten. Bloemkolen worden in Nederland en omringende landen in de volle grond geteeld en hebben dus geen lange reis achter de rug, of een energieslurpende kas nodig. Amandelen zijn lang houdbaar – maar er is helaas veel water nodig voor de teelt. De salie haalde ik gewoon uit de tuin.
Toen ik voor het eerst hoorde van recepten met in de oven geroosterde groenten die in de soep of saus belandden, was ik sceptisch. Waarom al die moeite als je de groenten gewoon kunt koken of stoven? Maar ik ben om: geroosterde groente in de soep of saus is toch echt lekkerder dan gekookte. Het is een kwestie van chemie: de koolhydraten worden omgezet in suikers die karamelliseren. De groente krijgt een zoete, karamel-achtige smaak. Het kan zelfs met witlof en spruitjes! Ui, pompoen, wortel, knolselderij: in de oven geroosterd worden ze extra lekker. Daarom vandaag een maaltijdsoep van geroosterde bloemkool. Het kan ook met andere in de oven geroosterde groente, zoals de hierboven genoemde soorten. Het recept is oorspronkelijk van Yvette van Boven: Of u nu verstijfd bent van de kou of gewoon stevige trek hebt: warme soep is altijd de remedie (volkskrant.nl).
Geroosterde bloemkoolcrèmesoep met amandel, zadencrunch en salie
Ingrediënten:
- 100 gram ongebrande amandelen, met of zonder vel
- 1,5 liter groentebouillon (van 2 groentebouillonblokjes)
- 1 bloemkool, ongeveer 1 kilo, in roosjes (stronk geschild en in stukjes)
- 2 flinke sjalotten (of 4 kleine), gepeld en in kwarten
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 3 + 5 eetl. olijfolie
- 1 flinke eetlepel miso
- de rasp en het sap van ½ – 1 citroen, liefst biologisch, naar smaak
- de blaadjes van 2-3 takjes salie
- zout en versgemalen peper
- 2 eetl. zaden, bijv. mengsel van zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad en/of pompoenpitten
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed eventueel een grote bakplaat met bakpapier. Giet een deel van de bouillon in een kom bij de amandelen en laat ze weken tot gebruik.
Schud/meng in een grote kom de bloemkoolstukjes met ca. 2 eetlepels olijfolie, wat zout en peper. Spreid het uit over de bakplaat en rooster ca. 30 minuten in de oven tot de bloemkool aan de randen goudbruin wordt. Voeg halverwege de sjalotparten en de knoflooktenen toe, gemengd in dezelfde kom met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper.
Pureer alles met een keukenmachine, blender of staafmixer samen met de geweekte amandelen met bouillon zo glad mogelijk. Ik gebruikte een hoge smalle pan en een staafmixer en dat ging prima. Voeg de miso toe en giet er steeds wat bouillon bij tot de soep mooi romig is en ongeveer zo dik als magere yoghurt. Proef, en voeg naar smaak zout, peper, eventueel nog wat miso, citroenrasp en -sap toe. Verwarm de soep tot deze bijna kookt. Fruit, op niet al te hoog vuur, in een klein koekenpannetje in de rest van de olijfolie de salieblaadjes tot ze krokant zijn. Schep ze eruit, en bak de zaden in dezelfde olie tot ze beginnen te poffen als popcorn. Serveer de soep, , bestrooid met een schepje gepofte zaden en wat blaadjes krokante salie. Voeg een scheutje toe van de olijfolie waarin de salie en de zaden gepoft zijn. Of, nog lekkerder: bewaar deze olie voor andere doeleinden, en voeg een scheutje goede extra vierge olijfolie toe.
Tot slot: citroenrasp heet in het Engels ‘zest’. Aan gerechten voegt citroenrasp een unieke extra smaak toe: het haalt saaie gerechten op (probeer maar – gebruik bij voorkeur onbespoten, biologische citroenen). ‘Zest’ wordt ook gebruikt in overdrachtelijke zin: het staat voor enthousiasme, energie en levenslust. Moge jij en ik ook ‘zest’ ervaren in ons leven. Ik wens mijn lezers hierbij een 2024 toe met enthousiasme, energie en levenslust.