• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Bloemkoolsoep van geroosterde bloemkool

B’eter Bloemkoolsoep van geroosterde bloemkool

13 januari 2024 door Jana Verboom

Zoals ik al eerder schreef ben ik op zoek naar eenvoudige, plantaardige recepten zonder ingrediënten die van verre komen, of op andere wijze slecht zijn voor het milieu, moeilijk verkrijgbaar of duur zijn. Ouderwetse recepten zoals van bruinebonenburgers (zie https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/200247-jana-boomspek-en-jokes-bruinebonenburgers/ en https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/206401-beter-nogmaals-bruine-bonenburgers/ en https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/203994-beter-eiwitten-en-yvettes-bruinebonenburgers/).  Het recept dat ik hier vandaag deel is nieuwerwets – soep maken van in de oven geroosterde groenten deden we in de vorige eeuw niet – maar niet moeilijk en met overwegend bekende ingrediënten. Bloemkolen worden in Nederland en omringende landen in de volle grond geteeld en hebben dus geen lange reis achter de rug, of een energieslurpende kas nodig.  Amandelen zijn lang houdbaar – maar er is helaas veel water nodig voor de teelt. De salie haalde ik gewoon uit de tuin.

Toen ik voor het eerst hoorde van recepten met in de oven geroosterde groenten die in de soep of saus belandden, was ik sceptisch. Waarom al die moeite als je de groenten gewoon kunt koken of stoven? Maar ik ben om: geroosterde groente in de soep of saus is toch echt lekkerder dan gekookte. Het is een kwestie van chemie: de koolhydraten worden omgezet in suikers die karamelliseren. De groente krijgt een zoete, karamel-achtige smaak. Het kan zelfs met witlof en spruitjes! Ui, pompoen, wortel, knolselderij: in de oven geroosterd worden ze extra lekker. Daarom vandaag een maaltijdsoep van geroosterde bloemkool. Het kan ook met andere in de oven geroosterde groente, zoals de hierboven genoemde soorten. Het recept is oorspronkelijk van Yvette van Boven: Of u nu verstijfd bent van de kou of gewoon stevige trek hebt: warme soep is altijd de remedie (volkskrant.nl).

Geroosterde bloemkoolcrèmesoep met amandel, zadencrunch en salie

Ingrediënten:

  • 100 gram ongebrande amandelen, met of zonder vel
  • 1,5 liter groentebouillon (van 2 groentebouillonblokjes)
  • 1 bloemkool, ongeveer 1 kilo, in roosjes (stronk geschild en in stukjes)
  • 2 flinke sjalotten (of 4 kleine), gepeld en in kwarten
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 3 + 5 eetl. olijfolie
  • 1 flinke eetlepel miso
  • de rasp en het sap van ½ – 1 citroen, liefst biologisch, naar smaak
  • de blaadjes van 2-3 takjes salie
  • zout en versgemalen peper
  • 2 eetl. zaden, bijv. mengsel van zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad en/of pompoenpitten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed eventueel een grote bakplaat met bakpapier. Giet een deel van de bouillon in een kom bij de amandelen en laat ze weken tot gebruik.

Schud/meng in een grote kom de bloemkoolstukjes met ca. 2 eetlepels olijfolie, wat zout en peper.  Spreid het uit over de bakplaat en rooster ca. 30 minuten in de oven tot de bloemkool aan de randen goudbruin wordt. Voeg halverwege de sjalotparten en de knoflooktenen toe, gemengd in dezelfde kom met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper.

Pureer alles met een keukenmachine, blender of staafmixer samen met de geweekte amandelen met bouillon zo glad mogelijk. Ik gebruikte een hoge smalle pan en een staafmixer en dat ging prima. Voeg de miso toe en giet er steeds wat bouillon bij tot de soep mooi romig is en ongeveer zo dik als magere yoghurt. Proef, en voeg naar smaak zout, peper, eventueel nog wat miso, citroenrasp en -sap toe. Verwarm de soep tot deze bijna kookt. Fruit, op niet al te hoog vuur, in een klein koekenpannetje in de rest van de olijfolie de salieblaadjes tot ze krokant zijn. Schep ze eruit, en bak de zaden in dezelfde olie tot ze beginnen te poffen als popcorn. Serveer de soep, , bestrooid met een schepje gepofte zaden en wat blaadjes krokante salie. Voeg een scheutje toe van de olijfolie waarin de salie en de zaden gepoft zijn. Of, nog lekkerder: bewaar deze olie voor andere doeleinden, en voeg een scheutje goede extra vierge olijfolie toe.

Tot slot: citroenrasp heet in het Engels ‘zest’. Aan gerechten voegt citroenrasp een unieke extra smaak toe: het haalt saaie gerechten op (probeer maar – gebruik bij voorkeur onbespoten, biologische citroenen). ‘Zest’ wordt ook gebruikt in overdrachtelijke zin: het staat voor enthousiasme, energie en levenslust. Moge jij en ik ook ‘zest’ ervaren in ons leven. Ik wens mijn lezers hierbij een 2024 toe met enthousiasme, energie en levenslust.

Categorie: B'eter, Geluk, Voedsel Tags: bloemkoolsoep

Lees ook:

Geen gerelateerde berichten.

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • 16 mei 2025
    City Weekend - Death & impermanence with Ven. Amy Miller
  • 17 mei 2025
    Meditatie zaterdag met Jotika Hermsen
  • 19 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 20 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 20 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 20 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Ontkennen en ont-kennen in het hindoeïsme, 3: neti neti neti…
    • Het jaar 2025 – dag 135 – boomzaad
    • Eigenwijze monnik in anti-kraakpand
    • Centraal Tibetaans Bestuur herdenkt 30 jaar verdwijning Panchen Lama en roept opnieuw op tot transparantie
    • Boeken – goud in handen

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.