Een groententas – met elke keer een andere inhoud – bij een biologische tuinderij op fietsafstand heeft vele voordelen voor Moeder Aarde. Bovendien steun ik twee jonge idealisten die het aan hebben gedurfd hun baan op te zeggen om een biologische tuinderij te beginnen. Het levert verrassingen op zoals laatst de vijgenbadpompoen. Maar er zijn ook nadelen, met name de wat minder bekende groenten blijven soms wat te lang liggen. Zodat ze als letterlijk vergeten groenten in de groentela belanden. Laatst vond ik het eens tijd om de groentela uit te mesten en schoon te maken, en alle inhoud, voor zover nog veilig eetbaar, te verwerken. Maar hoe? Met alle kou en regen was het echt weer voor soep. Een hartverwarmende soep met een oosters tintje.
Het haaienvinnen(pompoen)soeprecept van vorige week (https://boeddhistischdagblad.nl/maatschappij/dierenwelzijn/210160-beter-haaienvinnensoep-zonder-haai/) was simpel en er zaten geen ingrediënten in die lastig te krijgen zijn – behalve de Chinese rijstwijn maar die had ik vervangen door mirin, Japanse rijstwijn, uit de supermarkt. Ik schreef al dat de soep alleen al dankzij de combinatie van knoflook, gemberwortel, lente-ui en sesamolie heerlijk was. Meer is er blijkbaar niet nodig voor een goed recept. Ik ben altijd op zoek naar dit soort eenvoudige recepten zonder moeilijke ingrediënten. Bij ons in het dorp is weinig te krijgen en ik kom niet vaak in een grote stad. Ik ben ook dol op bijvoorbeeld een heerlijke Thaise curry, maar dan moet ik eerst een toko zoeken, allerlei exotische ingrediënten aanschaffen, en lang in de keuken staan. Een groot nadeel is ook dat je zo’n recept niet kunt onthouden dus ik moet elke keer weer zoeken tussen mijn knipsels of online. Lang leve de recepten die ik uit mijn hoofd ken en waarvoor ik geen buitenissige boodschappen hoef te doen. Het haaienvinnen(pompoen)soeprecept is er wat mij betreft zo een, waarbij de pompoen eenvoudig te vervangen is door andere groenten en er elke keer kleine accentveranderingen mogelijk zijn, zodat het elke keer weer net iets anders smaakt, en dus nooit gaat vervelen. Dit keer liet ik de paddenstoelen weg en kozen we voor wat limoensap voor een lekker zuurtje. Het oorspronkelijke recept is van James Wong (zie James Wong’s Homegrown Revolution – Google Books).
Ingrediënten voor een flinke pan groentesoep, de hoeveelheden zijn flexibel.
- 1 kilo groente naar keus, schoongemaakt en fijngesneden. In mijn soep zat een bos groenselderij, een restje snijbiet, ½ pompoen, en een krop bladgroente met een bittertje, waarschijnlijk blindsla.
- 1-2 uien, fijngesnipperd
- Scheutje (olijf)olie
- 2-3 knoflooktenen, uit de knijper
- Stukje gember van 3 cm, geraspt
- 1 ½ liter groentebouillon (van 1-2 blokjes, eventueel nog wat zout toevoegen)
- Voeg voor een extra voedende maaltijdsoep wat gekookte peulvruchten toe, ik gebruikte kikkererwten. Voor wat meer eiwitten ook.
- Een bosje lente-uitjes, fijngesneden
- Per persoon ongeveer een theelepel Mirin (Japanse rijstwijn)
- Per persoon ongeveer twee theelepels sesamolie en/of geroosterde sesamzaadjes
- Per persoon ongeveer een a twee theelepels limoensap (of citroensap)
- Garneren met gehakte koriander (of peterselie)
Begin met in een grote soeppan de ui glazig te bakken in de olie, voeg na een paar minuten de knoflook (geperst) en gember toe. Laat even meebakken. Giet de bouillon erbij en vervolgens de groenten, in volgorde van gaartijd: ik begon met de groenselderij, daarna na ca. 5 minuten de pompoen erbij, en toen de pompoen bijna gaar was de bladgroenten. Peulvruchten kunnen, als ze goed gaar zijn, met de bladgroenten worden toegevoegd. Laat zachtjes koken op een laag pitje tot alle groent gaar is.
Serveer de soep bestrooid met de fijngesneden lente-uitjes, een paar druppels rijstwijn, een scheutje sesamolie, naar smaak limoensap, en verse koriander.
Ik moest bij het schrijven van dit stukje denken aan het werkwoord morfen, het proces waarbij een beeld via een reeks tussenbeelden in een ander beeld overgaat. Mijn manier van koken is ook een soort morfen. Ik neem een recept, ik laat wat weg, en ik voeg iets toe. Zo zou ik wekelijks een stukje kunnen schrijven. Maar dat zou een beetje saai worden, dus volgende week kies ik iets heel anders. Maar deze succesformule probeer ik te onthouden: knoflook, gemberwortel, lente-ui, sesamolie, limoensap.