Een variant op dit recept kreeg ik enkele weken geleden in mijn mailbox in het kader van donderdag veggiedag, een initiatief van het Belgische EVA. Omdat ik nog oude hazelnoten achter in de kast vond, uit eigen tuin, en restjes oud brood had, leek dit me een lekker recept om van die restjes af te komen. Ik hou bovendien erg van ovenschotels met een knapperig en kruidig korstje, ik hou van pompoen, van paddenstoelen, van mediterrane kruiden; een recept naar mijn hart.
Het volgende recept is niet moeilijk maar vergt relatief veel voorbereidingstijd. Trek er de tijd voor uit om mindful te schillen, te doppen (hazelnoten), en te snijden, of doe het met een aantal mensen samen. Het resultaat ziet er feestelijk uit, en is erg lekker. Met dit recept kun je natuurlijk eindeloos variëren.
Ingrediënten (4-6 personen)
- 1 kg aardappels
- 300 ml sojaroom
- 700 g prei (in de lengte gehalveerd, goed schoongemaakt, ontdaan van het donkerste groen en in stukjes van ½ cm)
- 500 g of meer pompoen (in deze tijd van het jaar geschild, in kleine dobbelstenen gesneden, ca. 1 cm)
- ½ theelepel chilipoeder, of 1 theelepel zelf gemaakte “chilipoeder”
- ½ theelepel gemalen korianderzaad
- 500 g paddenstoelen (in plakken gesneden)
- 5 teentjes knoflook
- citroensap
- hazelnootolie
- 3 à 4 takjes tijm
- olijfolie
- nootmuskaat
- peper en zout
- 60 g hazelnoten
- enkele oude boterhammen (of korsten), of enkele eetlepels paneermeel
- verse kruiden zoals rozemarijn, tijm, salie, … (pas op met tijm, dat gaat gauw overheersen).
Voor de kruidenkorst
Rooster de oude boterhammen in een broodrooster of in de oven, al dan niet met wat olijfolie en knoflook. Rooster gerust wat meer, als je toch bezig bent met de verwerking van restjes, maak bij voorbeeld croutons voor in de soep of salade. Die oven moet toch aan voor de pompoen en de ovenschotel. Hak de hazelnoten tot kruimels in een keukenmachine, samen met de fijngesneden verse kruiden, 1 teentje knoflook, het geroosterde brood en 4 el olijfolie. Hak alles tot kruim. Proef en breng stevig op smaak met peper en zout.
Voor de ovenschotel
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en laat ze even uitdampen in de pan. Stamp ze tot puree, samen met een royale scheut olijfolie en ongeveer 100 ml room. De puree moet smeuïg zijn, want ze zal straks in de oven nog wat droger worden. Breng op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel nog wat zout.
Terwijl de aardappelen koken, kun je de prei smoren. Verhit een laagje olijfolie in een grote pan. Roer er de prei door. Temper het vuur en laat de prei in minstens 30 minuten zacht worden, met een snufje zout. Op het einde moet de prei zo zacht zijn dat je ze tussen je vingers tot moes kunt knijpen. Haal de pan van het vuur en fris de smaak op met citroensap. Roer er de rest van de room door. Dat lijkt veel, maar de room zal zich straks verspreiden in de ovenschotel. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
Rooster intussen ook de pompoen. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Schep de dobbelsteentjes in een kom, giet er een scheut hazelnoot- of olijfolie over en strooi er naar smaak zout, chilipoeder, gemalen korianderzaad of een andere smaakmaker over. Meng grondig, want alle stukjes pompoen moeten bedekt zijn met de kruidige olie. Spreid ze uit over een bakplaat en laat ze garen in de oven tot ze bruine randjes krijgen. (ca. 20 minuten). Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C; straks heb je hem nog nodig.
Roerbak de paddenstoelen in een zeer hete koekenpan, met een scheut olie. Het vocht moet snel verdampen en de randjes mogen verschroeien. Op die manier krijgen de paddenstoelen een lekkere diepe smaak. Haal de pan van het vuur, laat haar nog een beetje afkoelen en roer er, terwijl de paddenstoelen nog heet zijn, de tijmblaadjes en 4 fijngesneden teentjes knoflook door.
Vet een grote ovenschaal in met olijfolie. Verdeel de pompoenstukjes over de bodem. Spreid daarover de paddenstoelen. Daarop komt de prei, die je op haar beurt afdekt met aardappelpuree. Tot slot leg je er een laagje kruidenkorst op. Zet de ovenschotel in de oven tot hij door en door warm is en de kruidenkorst lekker naar geroosterde hazelnoot ruikt. Hoe lang dat duurt, hangt ervan af hoe warm de ingrediënten zijn wanneer je ze in de oven stopt. Als alles nog min of meer warm is, volstaat een kwartiertje.
Het oorspronkelijke recept komt uit het tuin- en kookboek ‘De moestuin van Mme Zsazsa’