Vlak voordat ik in 2014 het nieuws hoorde dat Thich Nhat Hanh getroffen is door een zware hersenbloeding luisterde ik toevallig in de auto naar een vraag- en antwoord-sessie van Thich Nhat Hanh met kinderen, in Plum Village, in juni van dat jaar toen hij nog vitaal en krachtig overkwam en grapjes maakte. De opname van deze dag is genoemd naar één van de antwoorden: the cake in the refrigerator.
De vraag van een kind luidt: “Wat kan ik doen als mijn mamma boos is op mijn vader?”. Zijn antwoord begint zo: “Er zijn veel dingen die je kunt doen. Eén van de dingen die je kunt doen, is naar je moeder toe gaan en zeggen: ‘mamma, er is een cake in de koelkast’. Dit is een beroemde mantra van Plum Village. …” (kijk of luister zelf maar, dit gesprekje begint na ongeveer 11 minuten). Onderstaand recept leent zich hier goed voor. Ik denk dat Thay deze cake lekker zou vinden, en draag dit recept aan hem op. Moge hij vrij zijn van lijden.
Vanwege omstandigheden die te ver gaan om hier uit te leggen, bakte ik een cake met cassave als belangrijkste ingrediënt volgens een recept uit de Kaaimaneilanden. Ik geef een plantaardige versie van het wat bewerkelijke recept en daarnaast ook twee eenvoudige varianten met minder dan de helft van de ingrediënten en een veel kortere bereidingstijd. De bewerkelijke variant is zo machtig dat je deze wel in veel kleine stukjes kunt snijden en aan een grote groep mensen serveren, bijvoorbeeld als toetje. In de koelkast of vriezer is deze cake lang houdbaar. Mocht je een cake nodig hebben om de sfeer in huis te verbeteren.
Als (part time) veganist heb je volop keuze op Internet uit de meest uiteenlopende koek-, taart- en cake-recepten, maar je kunt ook vrij eenvoudig eieren, room en boter (mits ze niet het hoofdbestanddeel vormen van het recept) vervangen door plantaardige alternatieven. Eieren zijn, zeker in kruidige recepten als het onderstaande, prima te vervangen door bananen (vervang 1 ei door ½ banaan). Alternatieven zijn een eetlepel gemalen lijnzaad met enkele eetlepels water, of een half kopje gepureerde tofu. Soms kun je ingrediënten ook gewoon weglaten.
Recept voor Cassave Cake
Ingrediënten:
- 1 cassavewortel, geschild, schoongemaakt en fijn geraspt (dit levert ca. 3 kopjes cassaverasp)
- 1 ½ kopje bruine basterdsuiker
- 1 banaan gepureerd met ½ kopje water
- 1 blikje kokosmelk (400 ml)
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel geraspte of gemalen nootmuskaat
- 1 theelepel kaneel
- ½ kopje rozijnen.
Voor het glazuur:
- 1 ½ kopje suiker (ca. 250 gram)
- 75 gram plantaardige margarine
- 1 blikje kokosmelk
Meng alle ingrediënten uit het eerste blokje goed door elkaar. Schrik niet als het mengsel nogal vloeibaar uitpakt, het komt goed. Giet het beslag in een ingevette taartvorm (of twee cakeblikken) en bak ongeveer 1 uur op 175°C. Gebruik liever niet de heteluchtoven, omdat de cake dan te veel uitdroogt.
Maak intussen het glazuur. Doe de suiker in een pan en zet de overige ingrediënten klaar binnen handbereik. Smelt in de pan al roerend de suiker tot bruin karamel. Pas op, dit wordt erg heet. Voeg als alle suiker gesmolten is de boter toe en meng goed. Blijf roeren en voeg ook de kokosmelk toe, het mengsel begint dan te stollen. Blijf roeren en kook het mengsel net zolang tot alle suiker weer is opgelost en de glazuur homogeen is. Zet het vuur uit.
Verlaag de oventemperatuur tot 150°C en bak nog eens 2 uur, af en toe bedruipen met het glazuur. Giet rustig het overgebleven glazuur op de cake. Laat afkoelen.
Snijd in kleine stukjes en serveer bij de koffie of thee, of met wat fruit erbij als toetje. Lekker met verse ananas of peer. Eet met aandacht zoals Thich Nhat Hanh het ons geleerd heeft.
Het originele recept vind je op The Deep Dish Cayman
Twee eenvoudige alternatieven:
Recept A:
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- 2 pakjes kokosroom (ca. 600 ml)
- Ca. 900 gram geraspte cassave
- 1 ½ kopje suiker
Recept B:
- 1 eetlepel suiker
- 250 ml kokosroom (geen kokosmelk)
- 4 pureerde bananen
- Ca. 900 gram geraspte cassave
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in met wat olie. Meng alle ingrediënten. Giet het mengsel in de cakevorm en bak ongeveer 45 minuten tot de bovenkant goud kleurt.