In deze mooie en diepgaande lezing ontmoet Moojibaba een student tijdens een van zijn ochtendwandelingen. Samen denken ze na over de manier waarop wat genoemd wordt aanvallen op de geest kunnen worden gebruikt om ons eigen ware Zelf te ontdekken.
“Aanvallen van de geest zijn grote mogelijkheden om in te checken.
Wie of wat valt de geest aan?
De geest kan alleen het idee aanvallen dat je zelf hebt…
je persoon, je ego of je zelfbeeld.
Het kan het pure bewustzijn niet aanvallen.
Het bewustzijn wordt niet verstoord.
Het is als de ruimte.
Dat is je Zelf”.
15 april 2020
Monte Sahaja, Portugal
G.J. Smeets zegt
“Mooie en diepgaande lezing…” zegt de auteur van dit stukje – wie dat ook moge zijn want het staat er niet bij. Het is daarom Facebook-achtige link-dumping. Is de BD redactie in slaap gevallen?
Los daarvan, het filmpje laat Moojibaba in Portugal zien terwijl hij platitudes debiteert over Zelf en ego en nog zo het een en ander. Het is Youtube bullsh*t. Want waar het werkelijk om gaat blijft in het filmpje helemaal buiten beschouwing: wat is precies de ‘mind attack’ waar de vrouw in het filmpje het over heeft? Paniek-aanvallen? Woede-aanvallen? Depressieve dips? Sociale des-oriëntatie? Moojibaba vraagt er met niet 1 precies woord naar maar heeft wel 1000 vage woorden als antwoord.
Kortom, dit is een reclamefilmpje voor een zelfbenoemde goeroe. In 2017 werd hij door Outlook (een Hindi georiënteerd kritisch weekblad in India) gekwalificeerd als een uitbater van onzin. Moet je zelf opzoeken want ik mag van de BD redactie geen links plaatsen.
Dhyan Willem zegt
Helemaal mee eens.
Dhyan Willem
Henk van Kalken zegt
Los daarvan… Wie valt wat aan?
Piet Nusteleijn zegt
Smeets nog aan toe!
Mooji zegt hier: “Het Zelf is alles”
Uitgesproken in Portugal, is er geen woord Spaans aan.
Hij spreekt zoals vele zelfbenoemde mystici, boeddha’s, goeroes, zieners, en profeten voor hem spraken en nu met hem en naast hem spreken.
Meer dan dit, valt er toch niet over te zeggen?
Wat valt er dan op aan te vallen?
Je kan dan wel aan de gang blijven!
Henk van Kalken zegt
De éne geest valt de andere aan:-)
G.J. Smeets zegt
Henk, Piet
Met aanvallen heeft het niet te maken. Wie fraude ziet en niet ‘fraude’ roept is zelf fraudeur. De BD redactie heeft bij dit ordinaire reclamefilmpje van een (anonieme) ’gastauteur’ kennelijk zitten slapen.
Zie verder de website van gurumag.com Dat is de site van onderzoeksjournalist Be Scofield, zij is gespecialiseerd in info-verstrekking over malle sektes en frauderende guru’s. Moet je zelf effe opzoeken want de BD redactie heeft onlangs verzocht geen links plaatsen.
Persoonlijk belang: als BD leverancier van columns en de Fabel serie is er me wat aan gelegen dat mijn stukjes in een kwalitatief acceptabele context staan. En dat stukje over de oplichter Mooijibaba is regelrecht link-dumpen naar een oplichter. Daar heb ik grote bezwaren tegen.
Joop Ha Hoek zegt
Het Boeddhistisch Dagblad is een hotel met vele gasten. Dat willen we ook. Met de inhoud van onze krant informeren we onze lezers over gebeurtennissen en verschijningen binnen en buiten het boeddhisme. We proberen dat zo breed mogelijk te doen zodat eenieder daar wat van zijn of haar gading bij vindt. In de jaren dat we verschijnen zijn er waarschijnlijk ook valse profeten in onze kolommen terecht gekomen. Of bleken dat achteraf te zijn. Ook boeddhistische leraren die eerst werden vereerd en later van hun voetstuk vielen. Alles is aan verandering onderhevig. De tekst en lezingen van Moojibaba bieden we aan zodat lezers zich daar zelf een oordeel over kunnen vormen. De een zoekt een teiltje, een ander gloeit van geluk bij het aanhoren van zijn teksten, vermoeden we. In ieder geval is het lezenswaard. Dergelijke berichten passen binnen de redactieformule van het BD. Oplichters en valse guru’s zijn het bestuderen waard.
En wij plaatsen geen links meer naar andere sites in de reacties omdat daarin virussen kunnen zitten die onze krant lamleggen, zoals in het verleden is gebeurd. Het heeft niks met censuur te maken, wij hechten erg aan artikel 7 van de Grondwet.
Bij ontstentenis van hoofdredacteur Joop Ha Hoek,
Leentje van Dam, coördinator BD.
G.J. Smeets zegt
Leentje,
het filmpje over oplichter Mooiji is door BD anoniem gepubliceerd. Journalistiek gezien deugt dat niet want met bronbescherming heeft het niets te maken aangezien zelfbenoemde guru Mooiji al jarenlang publiekelijk ter discussie staat. Publicatie door BD van Mooiji’s reclame-filmpje is redactioneel link-dumpen wat aan reageerders is ontzegd. Gelijke monniken, gelijke kappen. Toch?
Groet van Goff
Joop Ha Hoek zegt
De redactie van het BD stelt de inhoud van de krant samen. Lezers kunnen daar op reageren. Wij dumpen niets maar belichten de wonderlijke wereld van (nep) spiritualiteit en ook misstanden in het boeddhisme en maatschappij. Het zijn sommige anderen die zeggen dat Mooiji een oplichter is. Anderen zullen dat niet zo ervaren. Het is goed dat over de inhoud van onze krant gediscussieerd wordt in de reageer kolommen. Weet wel dat uit eigen onderzoek van de BD-redactie is gebleken dat veel lezers en auteurs niet durven te reageren op artikelen omdat ze bang zijn publiekelijk in het BD te worden afgemaakt omdat de inhoud van hun teksten sommigen niet bevalt en dat op harde toon kenbaar wordt gemaakt. Zij vormen een zwijgende meerderheid. Wij gaan door met het samenstellen van de krant volgens onze redactienormen en oprichtingsformule. Vrijheid van meningsuiting, persvrijheid is een groot goed. We vieren vandaag niet voor niets 75 jaar bevrijding.
w.g. Leentje van Dam, hoofdredactie a.i.
Henk van Kalken zegt
Leuk stukje proza, Leentje, hoewel ik het zo ook wel wist. Ik zie het dan ook niet als censuur, te meer omdat het virussenstandpunt was uitgelegd. Ik heb volstrekt niets met Moojibaba, maar vind wel dat hij de gelegenheid moet hebben om zijn verhaal te vertellen. Als hij niet verlicht maar oplicht, valt hij vanzelf wel door de mand. Of het lezenswaardig is moet iedereen maar zelf bepalen. En t.b.v. Goff Smeets: ik maakte een ont- of overstijgende opmerking over de geest en aanvallen. Was niet als kritiek bedoeld. En laten alle hotelgasten wat mooie en helende gedachten wijden aan Joop Ha.
G.J. Smeets zegt
Henk,
”Ik heb volstrekt niets met Moojibaba, maar vind wel dat hij de gelegenheid moet hebben om zijn verhaal te vertellen.”
Die gelegenheid heeft hij in zijn sekte. Als BD er aandacht aan besteedt mag dat wat mij betreft wel met een redactionele commentaar en niet met een gratuite link dump. Het gaat om een rabiate en bekende oplichter. Daar had de BD redactie attent op moeten zijn. Vind je het ook o.k. dat iemand anoniem in BD een stukje plaats over de 7 dagen waarin de wereld geschapen is etc…
Kom nou….
Joop Ha Hoek zegt
Dit is weer een herhaling van zetten. Het is aan onze lezers de inhoud van het BD te beoordelen. ‘Een rabiate en bekende oplichter’, dat zijn grote woorden. Het zijn anderen die hem daar van betichten. De man wordt overigens niet anoniem opgevoerd.
Uitgever Leentje van Dam, hoofdredactie a.i. BD
G.J. Smeets zegt
Joop,
“Dit is weer een herhaling van zetten.”
Nee hoor, bij iedere zet is er nieuwe info bijgekomen. Lees het draadje nog maar eens door.
“Het is aan onze lezers de inhoud van het BD te beoordelen”
Ik ben zo’n lezer van BD en ik heb mijn beoordeling van het YouTube filmpje toegelicht in de eerste reactie in dit draadje. Ga ik niet herhalen. En ik heb er daarna aan toegevoegd wat de bevindingen van je collega (onderzoeks)journalist Be Scofield zijn. Jij zet dat nu weg als ‘grote woorden.’
“De man wordt overigens niet anoniem opgevoerd.”
Jawel, Joop. Het filmpje heb je opgevoerd onder de noemer ‘gastauteur’ zonder dat duidelijk is wie dat filmpje gemaakt heeft en onder welke omstandigheden. Helemaal niks geen BD-redactionele context. Ik blijf erbij: het was dumpen van een YouTube linkje.
Piet Nusteleijn zegt
Bekentenis: vooral van Mooji’s woorden in zijn boeken ging ik (tot nu toe) van gloeien.
Op advies van G.J. SMeets heb ik gurumag.com bekeken. Overtuigende beelden. Schokkend. Je ziet en hoort een zieke devotie en Mooji staat het meer dan toe! De volgelingen, want dat zijn het, afhankelijk geworden, veel mooie jonge mensen, vooral vrouwen, meisjes, ze spreken hem toe, ze spreken hem na met dezelfde terminologie.
Stuitend. De Bhagwan geschiedenis, de verwording, herhaalt zich.
Ik vind het nu heel terecht dat G.J Smeets hier aandacht aan geeft. En aandacht voor vraagt. Het is Eye openend. Wellicht kan de redactie ook naar website gaan en het e.e.a. nader bezien.