In zijn tuktuk reist Narsingh Balwantsingh het land door op zoek naar mensen die vinden dat ze verlicht zijn en hun leven op een ander of hoger niveau hebben gebracht. Persoonlijke verhalen van mensen die zich, vaak geïnspireerd door het Hindoeïsme, spiritueel bezighouden met het verbeteren van zichzelf en de wereld.
In de aflevering van komende zondag komt Maurice Knegtel aan het woord. Knegtel is meester- en priester in de Japanse soto-zentraditie. Deze Japanse vorm van boeddhisme ziet meditatie als middel tot verlichting.
De documentaire is te zien op zondagmiddag 11 april 2021, vanaf 16.25 uur op NPO 2. De herhaling van de uitzending is op 17 april, vanaf 11.35 uur op NPO 2.
Maurice Knegtel (Rotterdam, 1963) is meester (roshi) en priester in de Soto zen traditie. Hij ontving in 2009 dharmatransmissie (Shiho) van zenmeester Genpo roshi in de lijn van Taizan Maezumi roshi en op 26 juni 2018 Inka, het ‘Final Seal of Approval’. Maurice heeft vergelijkende wijsbegeerte en Sanskriet gestudeerd en is gespecialiseerd in de Indiase boeddhistische filosofie.
Hij is de auteur van drie boeken over integratie van spiritualiteit in het dagelijkse leven: Voorbij willen en weten (1998, herdruk Juwelenschip 2013), Zelfonderzoek (1999) en De vrijheid om te verliezen (2000). In 2004 verscheen van hem Het Dharma Spel, over een spel dat de Boeddha met zijn leerlingen speelt om de essenties van het boeddhisme inzichtelijk te maken. In 2008 verscheen zijn boek Ontwaakte aanwezigheid – Over het wat, hoe en waartoe van zen. In maart 2012 kwam Integrale Zen – Je dagelijkse leven is spirituele beoefening uit. Het is dit boek dat de grondslag legt voor zijn spirituele gemeenschap Izen, die zich richt op het meditatief beoefenen van het dagelijkse leven ‘on the spot’ en precies zoals je het leidt. In oktober 2014 verscheen bij Juwelenschip Uitgeverij zijn ultieme boek over zen: Het laatste woord van Zen. Toch bleek dit niet zijn laatste boek te zijn, want in maart 2020 verscheen Het afdalen van de berg, dat gaat over het stap voor stap belichamen, manifesteren en uitdrukken van het grenzeloze Licht en de onbeperkte vrijheid die het leven is, te midden van ‘de weerstand’ van het dagelijkse leven.
Tussen 2006 en 2015 was Maurice ook actief als programmamaker bij de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS), onder andere op internet als de Cybermonnik. Meer informatie over Maurice Knegtel roshi is te vinden op www.juwelenschip.nl
eckart dissen zegt
Verbazingwekkend dat dit bericht verschijnt zonder de notitie dat de Amerikaanse Genpo roshi allang uit zijn ‘ orde’ is gezet wegens misbruik en misleiding. Het is de vraag of dat zijn studenten ook diskwalificeert. Recent was hij ook bij zen centrum Amsterdam, en verhief zo een beetje iedereen in een zen-rang, met titel en naam.
Joop Ha Hoek zegt
In juli 2018 publiceerde het BD een artikel over het verleden van Genko roshi, nadat studenten en leraren hem hadden aangeklaagd vanwege onder meer (machts)misbruik https://boeddhistischdagblad.nl/nieuws/112789-herrie-binnen-zen-centrum-amsterdam-over-bezoek-omstreden-dennis-genpo-merzel/ Zijn bezoek aan Zen Centrum Amsterdam was omstreden.
En in eerdere berichten werd dat verleden ook belicht, ze zijn te lezen via de zoekmachine van het BD (rechts bovenin).