Op 5 november 2017 is Anshin Tenjo Schröder door Jiun Hogen roshi, de Nederlandse zenmeester van het zencentrum Noorder Poort, tot osho (zenpriester) geordineerd. Tetsue roshi was getuige-zenmeester en er waren zo’n dertig gasten. De ceremonie verliep volgens een vaststaand protocol en tegelijk ‘opvallend informeel’, zoals een journalist in de Leeuwarder Courant het omschreef.

Osho betekent Bewaker van de vrede. Jiun roshi zei: ‘Osho’s zijn zenleraren die hun leven in dienst stellen van het onderwijzen van de Dharma en het begeleiden van studenten bij hun zenbeoefening. Hierbij volgen zij de boeddhistische ethische voorschriften en hun wijsheid. Een osho realiseert de vrede in zichzelf en draagt op die manier bij aan vrede in de wereld. Als zenbeoefenaar komen we met lege handen.’

Tenjo werd uitgenodigd om haar verwerkelijking van de Waarheid te presenteren aan de hand van koan nummer 12 van de Mumonkan: Zuigan osho placht zichzelf elke dag aan te roepen: ‘Meester!…Wees helemaal wakker! Laat jezelf niet door anderen in de war brengen!’ In haar presentatie wees ze er op dat Zuigan, die zelf op dat moment osho was en dus geen zenmeester, hiermee de meester in zichzelf aansprak. Iedereen heeft de mogelijkheid in zich om het ware zelf te manifesteren. Op het moment dat dat gebeurt, verdwijnt het onderscheid tussen ik en ander. Ook het in de war zijn verliest betekenis. Als antwoord op de vraag hoe het is om niet door anderen in de war gebracht te worden, nam ze een slok water.

Na de overhandiging van het ordinatiecertificaat kreeg Tenjo haar nieuwe kesa, die ze buiten de zendo aan deed, terwijl het publiek wachtte. Toen ze terug kwam, vroeg Jiun roshi hoe dat voelde, waarop Tenjo reageerde met ‘Heerlijk’. Jiun roshi las toen de tekst ‘Welcome into the lineage’ voor en reikte die uit samen met de lineage-stamboom, waarin te zien is hoe de Dharma van meester tot meester is doorgegeven vanaf de Boeddha zelf.

Na de afronding van de ceremonie met opnieuw recitaties, werd Tenjo osho nog toegesproken door Tetsue roshi en Wilco Sinnema. De laatste bood haar een cadeau aan: voor haar zelf een set eetschaaltjes en voor het Dharmahuis een aanzienlijke bijdrage voor een grote gong. Daarna was het tijd voor informele felicitaties en een heerlijke lunch.

Bron: magazine ZenLeven, een uitgave van zencentrum Noorder Poort.

 

 

 

Categorieën: Zen
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu