De Tibetaanse geestelijk leider de Dalai Lama gedraagt zich als een dwaas en sleept het Tibetaans boeddhisme in die denkbeelden mee met suggesties dat hij mogelijk niet zal reïncarneren. Zo schrijft Zhu Weiqun, voorzitter van het comité van de etnische en religieuze zaken, het hoogste adviesorgaan van het Chinese parlement, in Global Times, het door de staat gerunde medium.
Het commentaar kwam na het bekend worden van de eerste resultaten voor de verkiezing van een nieuwe premier van de Tibetaanse regering in ballingschap. De huidige, Lobsang Sangay, ligt op koers voor een tweede termijn. China ziet de Dalai Lama als een gevaarlijke separatist die uit is op een onafhankelijk Tibet en benadrukt herhaaldelijk dat het niet de Dalai Lama is die beslist over zijn opvolging als geestelijk leider.
Er is grote animositeit tussen beide partijen over de controle over het Tibetaans boeddhisme, en de kern van het debat over reïncarnatie. De Dalai Lama heeft aangekondigd mogelijk niet meer te incarneren of als vrouw wedergeboren te worden. Zo wil hij voorkomen dat China vat krijgt op het spiritueel leiderschap over de Tibetanen. China zegt de traditie moet blijven en dat de atheïsten en communistische leiders hebben het recht hebben om de opvolger van de Dalai Lama goed te keuren.
Zhu Weiqun zegt dat de Dalai Lama de eeuwenoude traditie van reïncarnatie moet respecteren. De Dalai Lama blijft verkondigen dat zijn reïncarnatie ‘van zuiver godsdienstige aard is en iets waar alleen hij over kan beslissen,’ schrijft Zhu, bekend om zijn onbuigzame houding over Tibet. ‘Hij heeft verkondigd dat hij zal reïncarneren als een buitenlander, als een honingbij, als een ondeugende blonde meid of zelfs het stopzetten van reïncarnatie. Dit alles, nog afgezien van het maken van een karikatuur van het Tibetaans boeddhisme, is volkomen nutteloos als het gaat om hem los te maken van het principe van reïncarnatie,’ schreef Zhu, die in het verleden betrokken was bij het overleg met vertegenwoordigers van de Dalai Lama over de toekomst van Tibet.
Een vertegenwoordiger van de Dalai Lama, Tenzin Taklha, zei dat “no way” Tibetanen een door China benoemde opvolger zullen accepteren.