‘De hemel dat ben jij’ is een boek voor kinderen over mindfulness, meditatie en een bewust leven. Het wil kinderen helpen om rust en focus te vinden en inspiratie zijn in de zoektocht naar geluk. Het ontwikkelen van aandacht staat hierin centraal. Aandacht voor wat er gebeurt in onszelf, maar ook voor onze relatie tot andere mensen en onze planeet. Het bevat naast korte teksten ook een heleboel oefeningen op kindermaat. Het ontwikkelen van aandacht is vooral een kwestie van oefenen.
Als je geraakt bent door mindfulness en je merkt welke voordelen het in je leven kan brengen, dan denk je wellicht ‘was ik daar maar vroeger mee begonnen!’. De kunst om met vriendelijke aandacht in het moment aanwezig te zijn is een essentiële levenskunst, zeker in deze hectische tijden. Het vermogen om contact te maken met jezelf, te vertragen om een betere keuze te kunnen maken en je niet door automatische reacties te laten beheersen, wat zou het fijn zijn om dit als kind al te leren. Wat fijn om al vroeg in je leven met je emoties te leren omgaan en te leren veerkrachtig in het leven te staan. Wat fijn om al vroeg in je leven te beseffen dat je verbonden bent met de wereld en hoe belangrijk het is om voor elkaar te zorgen.
Hoe plant je een zaadje van mindfulness bij je kinderen? Natuurlijk door het zelf te beoefenen en het via je houding uit te dragen. Maar ook door mindfulness echt een plaats te geven binnen je gezin. Bijvoorbeeld zoals Thay het zo ontroerend beschrijft met het voorbeeld van de ‘ademkamer’ in zijn boek ‘Elke stap is vrede’, een kamer waar iedereen van het gezin welkom is om tot rust te komen en de gong van vrede te laten klinken. Samen leven en samen oefenen.
Kinderen zijn van nature heel nieuwsgierig en onbevangen, precies wat je nodig hebt om mindfulness te leren. Om die nieuwsgierigheid te prikkelen schreef Koen Vande Velde het boek ‘De hemel dat ben jij’. Het richt zich tot kinderen tussen 8 en 12 jaar. Het bevat talrijke oefeningen om kinderen te helpen mindfulness en meditatie te ontdekken en ook korte inspirerende teksten over aandacht, vriendelijkheid, compassie, bewust leven. Ook goed leren zorgen voor jezelf en elkaar en onze verantwoordelijkheid om onze planeet te beschermen komen aan bod. Het is bovendien mooi geïllustreerd door Greet Verbiest. Het kan een aanzet zijn om samen te beginnen oefenen…
Alle meditaties zijn beschikbaar als audiobestanden en kunnen beluisterd en gedownload worden op https://samma.be/meditaties
Bovendien zijn alle meditaties uitgeschreven achterin het boek. Zo kunnen kinderen ook oefenen samen met hun ouders of met de leerkracht in de klas. Het boek is voorzien van tal van leuke illustraties, die het onderwerp nog meer tot leven brengen.
Hoewel je geen boeddhist hoeft te zijn om het te lezen, komt de inspiratie om het boek te maken mede van de oproep van de Dalai Lama tot een universele ethiek.
Koen Vande Velde studeerde af als mindfulness trainer aan het Radboudumc in Nijmegen. Als wetenschapper is hij geïnteresseerd in de werkingsmechanismen van mindfulness en meditatie. Daarnaast is voor hem ook de ethische dimensie erg belangrijk, het zorgen voor elkaar en voor de wereld. Het werken met kinderen spreekt hem aan omdat kinderen van nature open en nieuwsgierig zijn.
De illustrator Greet Verbiest groeide op in een creatief gezin. Met een opleiding aan de academie en later als leerkracht plastische kunsten diepte ze haar passie voor kunst en artistiek bezig zijn verder uit. Haar passie voor textiel werd vervolledigd met en opleiding kantklossen en een intensieve opleiding weven. Ze volgde ook een opleiding Illustratie en Grafische Vormgeving aan de Academie voor Schone Kunsten in Mechelen.
Uitgever: Boekengilde
Hardcover
52 pagina’s
€ 17,50