ESG-beleggen (milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur) is zo populair in Japan dat zelfs boeddhistische monniken erin stappen. Steeds meer boeddhistische tempels en besturen van shinto heiligdommen zijn geïnteresseerd in het kopen van duurzame ESG-obligaties en zien dat als een manier om het onderhoud aan de gebouwen te kunnen blijven bekostigen. Door de coronacrisis en een afnemend aantal volgelingen staan hun inkomsten onder druk.
Een van de nieuwe investeerders is Tokuunin, een zenboeddhistische tempel in Tokio. De leiding en monniken wilden de komende decennia meer geld verdienen voor reparaties en onderhoud van gebouwen en kochten daarom sociale obligaties met een looptijd van 40 jaar die werden verkocht door de Universiteit van Tokio. Het rendement is voldoende om de inflatie te dekken en het kopen van deze obligaties steunt ook goede maatschappelijke doelen, zegt de leiding.
Het is een weerspiegeling van de hausse van duurzaam beleggen in Japan, dat de verkoop van ESG-obligaties in 2020 met 68 procent zag toenemen. Ook niet boeddhistische religieuze organisaties raken meer betrokken bij duurzaamheidsprojecten. Het Vaticaan maakte in december vorig jaar bekend dat het zich aansluit bij duurzame ontwikkelaars van de Bank of America Corp en Salesforce die streven naar “een billijker en duurzamer economisch systeem”. Het in het Amerikaanse Minneapolis gevestigde Thrivent Financial for Lutherans heeft een fonds dat belegt in bedrijven op basis van ESG-criteria.
Japanse religieuze organisaties staan ook onder druk om meer te verdienen aan beleggingen omdat een krimpende bevolking in het land het aantal van hun volgelingen dat hun activiteiten kan betalen afneemt. Het aantal leden van religieuze groeperingen is in de tien jaar tot 2019 met ongeveer 12 procent gedaald, zo blijkt uit overheidsgegevens.
De coronavirus pandemie eist ook zijn tol. In normale jaren gaan mensen aan het begin van het jaar naar de ongeveer 160.000 heiligdommen en tempels in Japan, maar velen zijn dit jaar weggebleven vanwege het coronavirus, waardoor religieuze groepen een deel van hun inkomsten uit donaties mislopen. Die ontwikkelingen hebben tempels en heiligdommen ertoe aangezet om nog eens goed na te denken over hoe ze hun inkomsten (geld van volgelingen) op een milieu- en maatschappelijke manier kunnen beleggen.