Drie dagen lang, van komende vrijdag tien juli en zaterdag en zondag elf en twaalf juli 2015 brengt de  Gelugpa-leraar geshe Jampal een bezoek aan het Tibetaans boeddhistisch instituut Yeunten Ling in de Waalse Ardennen. Hij geeft dan onderricht in de drie voornaamste aspecten op het Tibetaans boeddhistische pad.

Geshe Jampal

Geshe Jampal

Geshe Jampal (1961) is vanuit Tibet in 1985 in India aangekomen. Hij heeft er de volledige studiecyclus van twintig jaar doorlopen aan het beroemde Drepung Losaling-klooster en er ook de graad van geshe (boeddhistisch wetenschapper) behaald. Sinds 2005 is hij verantwoordelijk voor de onderrichtingen over filosofie en klassieke teksten aan het Rigyupa klooster van Salugara.

De auteur van deze tekst,  Je Tsongkhapa, brengt in dit werk, op een gecondenseerde wijze, de essentie van alle onderrichtingen van de Boeddha. Tsongkhapa (Lobsang) (Kumbum (Tsongkha), 1357 – 1419) of Je Rinpoche is de oprichter van de gelugschool van het Tibetaans boeddhisme. Zijn naam betekent “de man uit de uienvallei” en zijn naam als monnik was Lobsang Drakpa. Hij werd opgeleid in de Kadamschool. De twee belangrijkste eigenschappen van de gelugtraditie zijn de eenheid van soetra en tantra en de nadruk op vinaya (morele code of discipline).

Vrijdag 10 juli: De betekenis van het leven.

Tsongkhapa

Tsongkhapa

We hebben allemaal de neiging om te willen bezitten (geld, faam, macht enz.). We denken op die manier tevredenheid te vinden. Uit ervaringen in dit leven blijkt echter dat dergelijke gehechtheid aan materiële en wereldlijke zaken vooral veel complicaties brengt, en frustratie en ontevredenheid voedt. Als je dit gegeven klaar en duidelijk inziet ga je spontaan naar een andere optie zoeken. Onthechting waarover het boeddhisme spreekt betekent voor alles zich keren naar een weg die tot bevrijding leidt: het is echt niet nodig om in de miserie te blijven steken. De twee uitwegen die de Boeddha voorstelt zijn de verlichtingsdrang en de perfecte kennis van het niet-zelf.

Zaterdag 11 juli: De kracht van de geest.

We weten niet alleen dat we zelf lijden. Het is ook niet zo moeilijk om in te zien dat alle levende wezens zonder onderscheid lijden ondervinden. Deze vaststelling kan ons aanzetten om een sterk engagement te ontwikkelen, dat de verlichtingsdrang (bodhicitta in het Sanskriet) wordt genoemd: ik wil mezelf bevrijden van alles wat mij vertroebelt, blokkeert en verduistert teneinde nadien alle levende wezens naar een toestand van geluk te begeleiden. Deze moedige vorm van mededogen komt overeen met de ware zin van het leven.

Zondag 12 juli : De perfecte kennis van het niet-zelf.

Je ontdekt deze moedige instelling als je een wijsheid ontwikkelt in je geest die in het boeddhisme ‘de perfecte kennis van het niet-zelf’ wordt genoemd. Het ego houdt niet op met ons in de luren te leggen. Geshe zal ons uitleggen wat dit ‘niet-ik’ dan wel betekent en waarom de Boeddha deze waarheid heeft uiteengezet en voorgesteld als een efficiënte en definitieve remedie  die ons van elk egocentrisch gedrag geneest.

Over het instituut

Vlak onder Luik in Huy, ligt het Tibetaans instituut Yeunten Ling in een prachtig omgeving in de Ardennen. Yeunten Ling, dat de bezoeker telkens weer verrast door de schoonheid van de natuur, de aangename rust, het oude château en wijde gazons waarin een prachtige Stupa, monument van vrede en groot Boeddha beeld schitteren.

Het oude landgoed is onlangs uitgebreid met een harmonische nieuwbouw van comfortabele kamers en studio’s en de grote, nieuwe tempel Thubten Shedrub Ling wat “tuin voor studie en onderricht van de Verlichte” betekent. De Dalai Lama gaf de tempel deze naam in de wens dat deze gebruikt wordt als ontmoetingsplaats tussen Oost en West. Om een dialoog op gang te brengen tussen de verschillende culturen en geestelijke stromingen, om mensen te verenigen en spiritualiteit in de maatschappij terug te krijgen.

Yeunten Ling: rust en dynamiek

Het Tibetaans Instituut is niet echt een klooster of leefgemeenschap, maar meer een cultureel centrum voor iedereen die geïnteresseerd is in de spirituele waarden van het leven. Iedereen, boeddhist of niet, is daarom welkom. Naast de rust in het centrum is het ook een plaats waar een nieuwe dynamiek heerst, veroorzaakt door de toenemende belangstelling voor het boeddhisme en het stijgende aantal nieuwe bezoekers. Deze mensen wensen meer over het boeddhisme te weten, het te bestuderen of te beoefenen. Met dit doel worden er “teachings” in de tempel gegeven door de Tibetaanse lama’s van het instituut. Dit onderricht is zeer toegankelijk en kan naar keuze voor een of meerdere dagen gevolgd worden.

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Tibetaans boeddhisme, Dharma en filosofie
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk