De Tibetaanse spirituele leider, de 14e Dalai Lama, zei vandaag, bij de viering van zijn 87ste verjaardag dat zij de waarheid aan hun kant hebben en oprecht hebben gewerkt, met als resultaat dat de ‘Tibetaanse kwestie geen politieke kwestie is, maar een kwestie van waarheid’. Zijn opmerkingen waren gericht tegen de anti-humanistische houding van China en het onnoemelijke lijden van de Tibetanen onder het Chinese bestuur.
Een deskundige, Hon-Shiang Lau, gepensioneerd hoogleraar aan de City University of Hong Kong, stelde ‘valse’ beweringen van China over Tibet aan de kaak. Hij zei dat Tibet nooit deel heeft uitgemaakt van China in de geschiedenis van voor 1949.
In zijn toespraak tot de bijeenkomst in Shimla zei de Tibetaanse spirituele leider: ‘Wij hebben de waarheid aan onze kant. We hebben geen leugens verteld. We zijn oprecht geweest in onze strijd, dus ik heb al die jaren oprecht gewerkt met respect voor de wet en als gevolg daarvan is de Tibetaanse kwestie niet alleen een politieke kwestie, maar is het een kwestie van waarheid.’
Verjaardag
De Tibetaanse spirituele leider Dalai Lama is woensdag 87 jaar geworden. Tibetaanse gekozen vertegenwoordigers en functionarissen van het kantoor van de Centrale Tibetaanse Administratie in Shimla staken de lamp aan, baden en sneden de taart aan. De Centraal Tibetaanse Administratie (CTA) van de Tibetaanse regering in ballingschap organiseerde de 87e verjaardag van de Dalai Lama in Dharamsala, India.
De hoogste vertegenwoordiger van de CTA zei dat het voor iedereen belangrijk is om de verjaardag van de Dalai Lama te vieren voor de bevordering van vrede en mededogen over de hele wereld. ‘Mensen vieren de verjaardag van de Dalai Lama niet alleen in India, maar ook over de hele wereld, met uitzondering van de communistische landen. We willen dat de jonge generatie de Tibetaanse traditie en cultuur volgt en ook hun wortels leert kennen,’ zei de Tibetaanse hoofdvertegenwoordiger van Shimla.
Honderden Tibetanen, onder wie monniken, nonnen, scholieren en buitenlandse supporters, verzamelen zich bij de belangrijkste boeddhistische tempel, Tsuglagkhang. De Dalai Lama heeft tijdens zijn leven in ballingschap bij de politieke, religieuze en sociale leiders van de wereld een prominente plaats verworven als universeel icoon van vrede, harmonie en geweldloosheid. Bovendien is hij erin geslaagd de ware aard van de antidemocratische, antireligieuze en anti-humanistische houding van China en het onnoemelijke lijden van de Tibetanen onder het Chinese bestuur aan het licht te brengen.
China heeft zich altijd bemoeid met de aangelegenheden van Tibet en heeft geprobeerd de mensen te verhinderen hun spirituele praktijken uit te oefenen. Het blijft het boeddhisme siniseren, onlangs nog door een verbod in te stellen op het delen van religieuze inhoud op sociale media.
De Dalai Lama heeft wijdverbreide internationale steun verworven voor de Tibetaanse onafhankelijkheidsbeweging. Hij heeft de afgelopen decennia geweldloos gestreden en de internationale gemeenschap overtuigd van het recht op hun thuisland en cultuur, het herstel van de duizenden boeddhistische kloosters die door China zijn verwoest en de vrijheid van honderden Tibetanen die door Peking gevangen zijn genomen.