In november, met het einde van het jaar in zicht, zocht ik naar een geschikte haiku voor op de kerstkaarten. De twee bovenstaande haiku’s “overleefden” de selectie. Maar daaruit kiezen bleek nog moeilijk.
Dalai Lama
Edel – Wat helpt
Je hebt een andere cultuur nodig om je bewust te worden van je eigen cultuur. Door de confrontatie met het boeddhisme werd het mij steeds duidelijker hoe wij hier in het Westen geobsedeerd zijn door twee vragen: ‘wat is de waarheid?’ en ‘wat moet?’. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Is er iets belangrijker dan dat? Maar het boeddhisme heeft aan deze twee vragen nooit veel belang gehecht. Het boeddhisme is veel meer bezig met de vraag: ‘wat helpt?’
Wisdom of Happiness – ‘vrouwen zouden meer invloed moeten krijgen’
Loes Dräyer-de Moor: ‘Ik ben vorige week gaan kijken en vond de documentaire wat oppervlakkig. Misschien komt dat door de Hollywood-factor in de vorm van Richard Gere als producer. De documentaire is desondanks een aanrader, al is het alleen maar om de lach en het daarmee samenhangende optimisme van de Dalai Lama te zien en te voelen.’
Was de door China aangestelde Panchen Lama, Gyaltsen Norbu in Nepal?
De regering van Nepal blijft ook elk bezoek van de 14e Dalai Lama tegenhouden, een punt dat werd herhaald door een hoge veiligheidsfunctionaris in Nepal: ‘We hebben de Dalai Lama geen toestemming gegeven om naar Nepal te komen. Zo kunnen we ook niet toestaan dat een soortgelijke door China gesteunde religieuze figuur Nepal bezoekt.’
Jan Paul Kool (1946 – 2024) – medeoprichter en drijvende kracht Maitreya Instituut
Op 9 december 2024 werd in het Maitreya Instituut in Loenen een herdenkingsdienst gehouden voor Jan Paul Kool, een van de oprichters en drijvende krachten van het Maitreya Instituut. Jan Paul overleed enkele dagen eerder na een lange periode van ziekte. Tijdens de dienst, die hij zelf had gepland, haalden een aantal van ons herinneringen op aan zijn geweldige prestaties en toewijding door de jaren heen en het mannenkoor waarin hij jarenlang zong bracht hem een prachtig en ontroerend vocaal eerbetoon.
Voormalige voorzitter Amerikaans Huis van afgevaardigden ‘hoopvol’ dat Trump China onder druk blijft zetten inzake Tibet
De voormalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van afgevaardigden Nancy Pelosi is deze week geëerd voor levenslange inzet voor Tibet en ontving de ‘Light of Truth Award’ van de International Campaign for Tibet. Tijdens de ceremonie noemde ze het een ‘morele plicht’ om zich uit te spreken tegen China’s mensenrechtenschendingen in Tibet.
Tien december 1989 – Dalai Lama ontvangt Nobelprijs voor de Vrede
De prijs werd hem toegekend voor zijn pleidooi voor vreedzame oplossingen gebaseerd op tolerantie en wederzijds respect, evenals zijn inzet voor het behoud van het historische en culturele erfgoed van het Tibetaanse volk en 35 jaar later is zijn toewijding aan deze principes nog steeds sterk.
Tibetaanse monnik in slechte gezondheid na vrijlating uit de gevangenis
De zaak van Gendun benadrukt de voortdurende uitdagingen waarmee Tibetanen onder Chinese heerschappij worden geconfronteerd, met name degenen die banden hebben met de Dalai Lama of Tibetaanse religieuze instellingen in het buitenland. Voor zijn arrestatie in 2021 was Gendun sterk gekant tegen de ‘patriottische opvoedingscampagne’ van de Chinese regering.
Meer dan 2000 mensen van inheemse gemeenschap Kinnaur wonen gebedsoffer voor Dalai Lama bij
Vertegenwoordigers van Kinnaur stonden hier in de tempel met offers om aan de Dalai Lama te overhandigen.
Tibetaanse monnik verrijkt leven van sloppenwijkkinderen in India
Lobsang Jamyang, een Tibetaanse monnik die in Tibet is geboren maar in ballingschap leeft, werkt hard om het leven van sloppenwijkkinderen in het dorp Sarah in de buurt van Dharamshala in Himachal Pradesh, India te veranderen door middel van onderwijs. De monnik heeft het leven van honderden sloppenwijkkinderen veranderd die, totdat ze hem ontmoetten, voddenrapers waren of op straat bedelden.
Tibetaanse leider benadrukt strijd Tibet, rol van wereldwijde pleitbezorging
Als onderdeel van zijn voortdurende officiële tournee door Europa, sprak Sikyong Penpa Tsering, de politieke leider van de Tibetaanse Centrale Tibetaanse Administratie (CTA), de Tibetaanse gemeenschap in Barcelona, Spanje toe en onderstreepte hij het cruciale belang van het blijven vergroten van het wereldwijde bewustzijn over de politieke situatie in Tibet.
Tibetaanse ballingen verwelkomen benoeming Marco Rubio tot minister van buitenlandse zaken VS
Tibetaanse activisten hebben de benoeming van Marco Rubio als volgende minister van Buitenlandse Zaken door de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump verwelkomd. Ze zeggen te hopen dat de senator zijn staat van dienst als verdediger van de mensenrechten in China zal voortzetten in zijn rol als Amerika’s topdiplomaat.
‘Taalwedstrijden Mandarijns in Tibet zijn poging om moedertaal uit te wissen’
Chinese autoriteiten in Tibet organiseren Mandarijnse spraakwedstrijden in wat volgens analisten weer een truc van Peking is om de Tibetaanse taal en cultuur uit te wissen. Op 9 en 10 november namen ongeveer 33 Tibetanen deel aan de Nationale Spreekwedstrijd voor Gewone Talen in de regionale hoofdstad Lhasa van Tibet.
Vietnamese boeddhistische sangha ontmoet Dalai Lama
VBS is de enige boeddhistische vereniging die erkend is door de Vietnamese overheid. Vesak, de dag van de volle maan in de maand mei, is de heiligste dag voor miljoenen boeddhisten over de hele wereld.
Tulpenboeddhisme: Hoe het boeddhisme in Nederland wortel heeft geschoten (3)
Het Amsterdamse zengroepje draaide om een kleine zendo aan de Haarlemmer Houttuinen, in het pand van het textielbedrijf van een bestuurslid dat naderhand beroemd is geworden als auteur van thrillers: Janwillem van de Wetering (1931-2008).
Wat betekent de Dalai Lama voor de Tibetanen?
In juli 2025 wordt de 14e Dalai Lama 90 jaar. Er wordt verwacht dat hij een bijeenkomst zal beleggen om te bespreken hoe zijn reïncarnatie zal verlopen – wat wel eens een van de meest cruciale momenten in de moderne Tibetaanse geschiedenis zou kunnen zijn. De Chinese regering houdt echter vol dat zij, als het zover is, de volgende Dalai Lama zullen kiezen – niet de Tibetaanse boeddhisten.
Vertegenwoordiger Dalai Lama benadrukt Tibetaanse kwestie op Filippijnen
De Tibetaanse kwestie draait om de politieke, culturele en mensenrechtenproblemen waarmee Tibet te kampen heeft, vooral sinds de inlijving bij de Volksrepubliek China in 1950. Na de annexatie werd de Tibetaanse regering gedwongen in ballingschap te gaan, waarbij de 14e Dalai Lama naar India vluchtte.
Hans de Booij: ‘Boeddhisten volgen geen opleiding in het moorden’
‘Ik heb een grote behoefte aan ultieme geweldloosheid. Niet een beetje, maar zoals de Dalai Lama zegt totaal. We moeten er niet mee sjoemelen. In Birma martelen soldaten boeddhistische monniken. Voor sommigen is dat verwarrend, die soldaten zijn toch ook boeddhisten. Maar dat is niet waar, ze liegen. Boeddhisten volgen geen opleiding in het moorden of niet vermoord worden. Nog nooit zijn in naam van de Boeddha soldaten een land binnengevallen. Het zijn geen boeddhisten.’
Boeddhisme in Tibet
Vanaf het begin van zijn onderricht heeft de Boeddha grote nadruk gelegd op het feit dat je hem niet moest geloven, dat zijn leer geen dogma of religie was, en dat je het leven in al zijn facetten zelf moest onderzoeken. Alleen als je je eigen psyche onderzoekt, wordt dat wat je ontdekt je eigen inzicht. Daarom was een van zijn uitspraken ‘Wees je eigen eiland’, dat wil zeggen, vertrouw op jezelf en niet op de leer of op de leraar. Bovendien vertelde hij aan het eind van zijn leven, dat hij alle inzichten die hij zelf verworven had in zijn compleetheid had doorgegeven: ‘Er is niets verborgen gebleven in de gesloten vuist van de leraar’. En al die kennis over de werking van de psyche en de mogelijke bevrijding van frustraties en lijden is in de loop van vijfentwintighonderd jaar verder uitgewerkt en vervolmaakt.
Dalai Lama in film- innerlijke vrede is sleutel tot geluk
De film, met de titel ‘Een hart-tot-hart met de Dalai Lama’, biedt een persoonlijke blik op de reflecties van de Dalai Lama over vrede, geluk en het potentieel voor een vreedzame 21e eeuw, en bevat nooit eerder vertoonde, onlangs gerestaureerde archiefbeelden van de Tibetaanse spirituele leider.
China schendt mensenrechten Tibetaanse activiste
Al meer dan twee jaar vecht de Tibetaanse Gonpo Kyi voor de vrijlating van haar valselijk beschuldigde broer Dorjee Tashi. Vorige maand stelde een Chinese rechtbank haar in het ongelijk, waardoor gerechtigheid voor haar jongere broer nog verder buiten bereik kwam.
Tibetaanse regering in ballingschap viert 155e Gandhi Jayanti in Dharamshala, India
Gandhi Jayanti wordt elk jaar gevierd ter ere van de geboortedag van Mohandas Karamchand Gandhi. De hele Indiase natie eert Mahatma Gandhi op deze dag en het is een nationale feestdag. Mahatma Gandhi, of Mohandas Karamchand Gandhi, werd geboren op 2 oktober 1869 in de stad Porbandar in Gujarat. Hij verzette zich geweldloos en liep met veel geduld voorop in de vrijheidsstrijd tegen de koloniale Britse overheersing. Dit leidde ertoe dat India uiteindelijk in 1947 onafhankelijk werd.
Taiwanese toegewijden wonen lezingen bij van Dalai Lama
Dit onderricht trok mensen aan met verschillende religieuze achtergronden en weerspiegelde de boodschap van de Dalai Lama van universeel mededogen. Het evenement benadrukte de blijvende aantrekkingskracht van de Dalai Lama over culturen en religieuze achtergronden heen en bood een moment van eenheid en spirituele groei voor alle aanwezigen.
Delen toespraak Dalai Lama – Tibetaanse monnik 18 maanden de cel in
Jampa Choephel, een Tibetaanse monnik, is veroordeeld tot meer dan 18 maanden gevangenisstraf op beschuldiging van het delen van een toespraak van de Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama op sociale media.