Vertegenwoordiger Rigzin Genkhang en EU Advocacy Officer Tenzin Phuntsok van het Tibetaans Bureau in Brussel hadden een ontmoeting met leden van het Europees parlement om dringend de aandacht te vestigen op de verslechterende mensenrechtensituatie en de toenemende onderdrukking waarmee Tibetanen onder Chinees bewind te maken hebben.
De delegatie riep Europa op om haar inspanningen voor de rechten en vrijheden van het Tibetaanse volk te versterken. De Tibetaanse delegatie benadrukte een aantal dringende kwesties, met speciale aandacht voor de recente dood van Tulku Hungkar Dorje, een prominente Tibetaanse religieuze leider, die onder verdachte omstandigheden is overleden.
Concrete acties
Tijdens de bijeenkomsten benadrukte afgevaardigde Rigzin Genkhang de toenemende onderdrukking waar Tibetanen mee te maken hebben nu China zijn controle over de regio opvoert. Hij drong er bij de leden van het Europees parlement op aan om meer concrete acties te ondernemen om voor Tibet te pleiten met behulp van alle beschikbare diplomatieke en wetgevende middelen, vooral omdat China doorgaat met haar agressieve beleid gericht op het uitroeien van de Tibetaanse cultuur, taal en religieuze praktijken. De internationale gemeenschap kan niet zwijgen als de situatie in Tibet verder verslechtert,’ benadrukte Genkhang.
De Europarlementariërs spraken hun grote bezorgdheid uit over de voortdurende onderdrukking in Tibet en herhaalden hun belofte om de kwestie aan de orde te stellen in parlementaire debatten en diplomatieke gesprekken. Verschillende Europarlementariërs beloofden te blijven aandringen op een grotere Europese betrokkenheid bij de ondersteuning van de Tibetaanse mensenrechten, en onderstreepten het belang om Tibet te steunen in het licht van de Chinese onderdrukking.
Wereldtoneel
Vertegenwoordiger Rigzin Genkhang bedankte het Europees parlement voor zijn niet-aflatende steun aan de Tibetaanse zaak en merkte op dat de solidariteit van de EU van cruciaal belang is om de kwestie Tibet levend te houden op het wereldtoneel.
Hij bevestigde nogmaals dat het centrale Tibetaanse bestuur zich inzet voor het oplossen van het Chinees-Tibet-conflict door middel van de Middenweg-aanpak, een vredesgestuurde strategie van de Dalai Lama, die pleit voor echte autonomie voor Tibet binnen China met behoud van het aparte culturele en religieuze erfgoed van Tibet.
Nu Tibet een steeds slechtere toekomst tegemoet gaat onder Chinese heerschappij, onderstreept de oproep van Tibetanen aan het Europees parlement de urgentie van collectieve internationale actie om de rechten van het Tibetaanse volk te verdedigen.
Geef een reactie