Ongeveer honderd Birmese boeddhistische monniken en nationalisten hebben vandaag in Birma voor de Thaise ambassade geprotesteerd tegen de militaire junta in Thailand die de Dhammakayatempel buiten de hoofdstad Bangkok belegert om zo de voormalige abt Phra Dhammajayo in handen te krijgen. De man wordt verdacht van het witwassen van geld.

Al meer dan een week wordt het terrein van de tempel afgezet door leger en politie. Honderden volgelingen van de abt proberen te verhinderen dat de actie succesvol wordt. De leiding van de tempel heeft ook aanhangers in het buitenland opgeroepen te protesteren tegen de regering van Birma die de noodtoestand van kracht heeft verklaard.

De demonstranten zeggen te lijden onder de belegering van de tempel en niet te kunnen zwijgen. Ze brachten hun protesten over in een brief aan de Thaise ambassadeur. Een woordvoerder van Thailand’s afdeling voor special investigations zegt dat de operatie wordt uitgevoerd op respectvolle boeddhistische wijze.

De gemeenschap die in Wat Phra Dhammakaya woont, telt ongeveer drieduizend monniken, novicen en lekenmedewerkers; de tempel is daarmee de grootste tempelgemeenschap van Thailand. Ondanks het omvangrijke tempelcomplex, staat de tempel bekend op zijn nadruk op meditatie, in het bijzonder samatha-meditatie (kalmtemeditatie). Dit is wel beschreven als een wederopleving in Thailand.

Doordat de maandelijkse en jaarlijkse vieringen steeds meer mensen aantrokken, besloot de tempel in 1985 om de tempel uit te breiden tot 4 km². De tempel is ook een wedstrijd begonnen onder leerlingen van allerlei niveaus in het Thais onderwijs, met betrekking tot kennis van boeddhistische ethiek. Recentelijk is dit initiatief uitgegroeid tot een nationaal programma met allerlei activiteiten voor het onderwijzen van boeddhisme aan kinderen, geheten V-star. De tempel heeft ook zijn engagement getoond ten aanzien van tempels en scholen in het zuiden van Thailand, die lijden onder de religieuze en politieke conflicten daar. Momenteel heeft Wat Phra Dhammakaya meer dan honderd centra over de gehele wereld, waaronder sinds 1997 ook een vestiging in België. De tempel heeft ook een eigen satelliettelevisiekanaal, Dhammakaya Media Channel (DMC) geheten, en een eigen open universiteit.

Bron BNN.

 

Categorieën: Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme
Tags: ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu