• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhisme » B’eter 3 x bloemkool uit de oven

B’eter 3 x bloemkool uit de oven

7 september 2024 door Jana Verboom

Bloemkool: ooit, in 2013, heb ik het Boeddhistisch Dagblad toevallig ontdekt toen ik net nieuw op het Pad was, op een gegeven moment googelde naar boeddhisme en eten, en een bloemkoolrecept van de helaas overleden Jessica Hummel vond: https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/8348-beter-bloemkool/. Jessica schreef heel mooi over bloemkool. En het recept vond ik geweldig. Het is afgelopen zomer herplaatst toen ik op vakantie was (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/223294-beter-bloemkool-3-2/). Van harte aanbevolen.

Bloemkool is zo veelzijdig, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik at het zelfs drie keer deze week. Lekker en eenvoudig is om bloemkoolroosjes in de oven te bakken. Toevallig maakte onze dochter dit gerecht begin deze week: bloemkoolroosjes met kruidenmix van Santa Maria “Seasoning mix for Crispy Chicken; perfect for chicken, also great with cauliflower”. Ze serveerde het op wraps met een rauwkostsalade, geroerbakken groente, en opgebakken linzen met gehakte walnoten. Daarbij een dressing van plantaardige (haver-) yoghurt, knoflook, bieslook en limoensap. Zie foto. Het was heerlijk, de bloemkool was door de mix wel erg zout.

De kant-en-klare mix bevat maisvlokken, maismeel, zout, ui, komijn, oregano, cayennepeper, gistextract en paprikapoeder. Het resultaat deed me denken aan de bloemkool-‘kipvleugels’, waar ik in 2015 al over had geschreven: https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/41960-yolo-mindful-eten-moestuintjes-kliekjes-en-buffalo-bloemkoolwings/. Dit recept komt uit het boek Koken met restjes is leuk! van Daisy Scholte & Jill Overmaat. Ik besloot beide recepten te combineren. Ik verwerkte er ook de stronk en bladeren van de bloemkool in die mijn dochter had overgehouden. Van een bloemkool kun je volgens het boek alles eten: de roosjes, de stronk, en zelfs de (jonge) bladeren. Hele stukken stronk meebakken: dat bleek een beetje tegen te vallen. Sommige stukken waren wat taai. Volgende keer zal ik ze schillen zoals ik met broccolistronk doe.

En vrijdagavond, vlak voordat ik mijn stukje ging schrijven, maakte mijn partner nogmaals bloemkool, nu met oosterse kruiden. Het restje bloemkool begon te verkleuren, hoogste tijd om op te gebruiken – want van voedselverspilling hou ik niet. Zo werden er in een week tijd bijna twee bloemkolen opgegeten, in drie verschillende maaltijden. Hieronder volgen de recepten.

Het basisrecept:

Meng bloemkoolroosjes (of stukjes stronk) met wat zout, kruiden en olie, stort op een bakplaat, en bak ca. 25 minuten op ca. 200 graden tot de bloemkoolroosjes en stukjes gaar zijn en goudbruine randjes vertonen. Als je van krokante stukjes houdt is het lekker om ze nog 5-10 minuten langer in de oven te laten staan, of op 225 graden te bakken. Elke oven is anders, hou daar rekening mee en pas eventueel de tijden of temperatuur aan.

Recept 1:

Bloemkoolroosjes op z’n Mexicaans met kant-en-klare kruidenmix voor crispy chicken: meng wat (olijf)olie, bloemkoolroosjes/stukjes en kruidenmix in een kom, voeg beslist geen extra zout toe (de mix bevat al bijna 5 gram zout), volg dan het basisrecept. Lekker op wraps met een saus van (haver)yoghurt met knoflook en limoen. Combineer met andere ingrediënten uit de Mexicaanse keuken zoals bonen, avocado (of guacamole), rauwkost met stukjes tomaat en komkommer, korianderblaadjes.

Recept 2:

Mexicaans zonder pakjes en zakjes: meng de bloemkoolroosjes/stukjes met een theelepel elk (of net iets meer) komijn, paprikapoeder, chilivlokken, oregano, een scheut olijfolie, en wat zout. Bak ze 20 minuten in de oven, doe er dan wat pittige saus overheen (chilisaus of sriracha bijvoorbeeld) en bestrooi met paneermeel. Bak nog 5 minuten zodat het paneermeel krokant wordt. Ik serveerde dit met een dip van haveryoghurt met bieslook en limoensap, daarbij deed ik een scheutje knoflookolie. Ik at er rauwkost bij.

Recept 3:

Oosterse bloemkoolroosjes: bloemkoolroosjes/stukjes mengen met een theelepel elk van kurkuma, paprikapoeder, komijn, iets van kerriepoeder zou hier ook bij passen, en een halve theelepel nootmuskaat. Verder een scheut (olijf)olie en een snuf zout. Volg verder het basisrecept. Voor de eiwitten serveerden we dit met reuzenbonen (uit blik), rauwkost (puntpaprika) en een dipsaus van haveryoghurt met citroensap en basilicum. Wat niet zo oosters is maar we kookten met wat voorhanden was (restjes).

Probeer gerust andere combinaties. Ik vind het grappig dat op de kant-en-klare mix telkens stond “kip/bloemkool”: “Snijd de kipfilet/bloemkool in stukjes/roosjes … verdeel de stukjes kip/bloemkool…”.  Een goede ontwikkeling. Al zal menig boeddhistisch eter pakjes en zakjes links laten liggen. Wat beter is voor de portemonnee én voor Moeder Aarde, al was het maar vanwege het verpakkingsmateriaal.

Categorie: B'eter, Boeddhisme, Voedsel Tags: bloemkool, Jessica Hummel, Mexico

Lees ook:

  1. B’eter – bloemkool
  2. B’eter Lasagne met bloemkool, walnoten en zongedroogde tomaten
  3. B’eter – Bietjes
  4. De eerste editie van het BD en Jessica Hummel

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.