Vluchten kan niet meer!
Zo heette het lied dat Frans Halsema en Jenny Arean in 1977 voor het eerst uitbrachten. Heel bewust heb ik dit nummer destijds nooit gekend.
Hoe kan het ook. Ik was destijds vijf jaar oud. En ook al zou ik de tekst hebben gehoord, dan nog zou ik er niets van begrepen hebben.
Enkele zinnen uit het lied:
“Vluchten kan niet meer, heeft geen enkele zin
Vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten waarin
Hoe ver moet je gaan
In zaken of werk, of in discipline
In Yin of in Yang of in heroïne
In status en auto en geld verdienen
Hoever moet je gaan
Vluchten kan niet meer.”
Vluchten kan niet meer zo zeggen Frans en Jenny.
Was het maar waar. Mens-zijn in onze maatschappij betekent helaas aldoor te vluchten.
Niet kunnen stoppen met vluchten. We vluchten zoals Frans en Jenny aangeven in werk, heroïne, nieuwe auto’s en geld verdienen.
Ons gevaarsysteem en jaagsysteem zijn voortdurend alert en zorgen ervoor dat we niet kunnen stoppen met vluchten.
Hoe ver moet je gaan? Zittend om mijn kussentje realiseer ik me dat het antwoord hierop is: “Niet ver!”
Stoppen met vluchten houdt voor mij in dat ik mijn impulsen om te vluchten leer (h)er)kennen, uithouden en uiteindelijk leer doorzien voor wat ze zijn.
Bundeltjes energie die me even of langer beroeren om vervolgens weer neer te strijken in diezelfde zee van energie waarvan wij allemaal deel uit maken.
In deze zee van energie alle oprispingen (groot en klein) mild kunnen ontvangen is wat nodig is om het vluchten te stoppen.
Dán hoeft vluchten niet meer.
Marja Oosterman zegt
In deze tijd ‘vluchten’ veel mensen door zich af te sluiten van informatie, bijvoorbeeld door niet meer naar het journaal te kijken, geen kranten meer te lezen e.d.
Dat kan heel plezierig zijn, omdat je dan beter bij jezelf kan blijven, al niet zittend op je kussentje ;-) omdat de waan van de dag niet continue bij je binnen komt.
Paul van der Wijst zegt
Ik lees het meer als we juist vluchten in het nieuws en informatie
En inderdaad door te stoppen met daarin te vluchten, komen we tot onszelf, het leven wordt dan i.i.g. een stuk leuker.
Joop Ha Hoek zegt
Mij boeddhistische leraar adviseerde juist om vaak naar Het Journaal en andere media te kijken, de verschrikkingen tot ons te nemen en daarop te reflecteren, het lijden te ervaren van anderen zonder dat dat lijden voor onszelf werd. Een oefening dus in het omgaan met lijden. Als journalist en toen ook boeddhist keek ik elke dag al meermalen naar Het Journaal. Nu word ik er meer door geraakt zonder er in te verzuipen, het is lijden maar niet mijn lijden of kom ik nu te hard over?
Marja Oosterman zegt
Ja als je dat kan is het heel prima natuurlijk. Nee niet hard, maar als je nog vol onverwerkte zaken zit is reflecteren op alle idioterie in de wereld wellicht niet het eerste om op te reflecteren .