In de Samyutta Nikaya lezen we:
‘De wereld is geketend aan verlangen. Vernietiging van verlangen bevrijdt de wereld. Het opgeven van verlangen doorbreekt de ketens.’
Een geest die zich vrijmaakt van verlangen vormt een uiterst efficiënt tegengif voor een bekrompen en vastgeroest perspectief.
kees moerbeek zegt
Dus gooi het boeddhisme maar overboord, als bekrompen en vastgeroest. Maar de Boeddha was helemaal geen nihilist!
G.J. Smeets zegt
Ja, Kees, gooi overboord dat boeddhisme-ding. Je beroepen op non-nihihilsme van een literaire fictie (de zogeheten Boeddha) is zo’n ding.
Guy E. Dubois wordt in BD geafficheerd als een van de ‘grootste kenners van het vroegboeddhisme in het NL taalgebied’. Overboord daarmee, Dubois is evenmin als jij en ik het Pali meester en leunt op vertalingen van hertalingen van vertalingen. Dat is m.i. de essentie: geruchten. Niks mis mee maar geruchten zijn het.
Joop Ha Hoek zegt
Guy wordt in het BD helemaal niet geafficheerd als een van de grootste kenners van het vroegboeddhisme in het NL taalgebied. Wat een onzin. Guy houdt boeddhistische teksten tegen het licht en geeft daar op eigen wijze duiding aan. Zoals ook anderen doen in deze krant. Jij verspreidt ook geruchten op deze wijze. Alles mis mee…Laten we eens ophouden met elkaar de maat te nemen en te oordelen over de kwaliteiten van een ander.
G.J. Smeets zegt
“De Vlaming Guy E. Dubois behoort tot de grootste kenners van het vroeg-boeddhisme in het Nederlandse taalgebied.”
Zo staat het letterlijk bij de stukjes van Guy.
Joop Ha Hoek zegt
Als het in het BD staat is het zeker waar.