Op 5 juli schreef een lezer van het BD in een reactie dat de opdracht ‘Schrijf over de Lotus soetra in de stijl van Dharmapelgrim’ te algemeen was en dat het duidelijker moest. De kwaliteit van het resultaat wordt bepaald door de kwaliteit van de opdracht. De opdracht moest in drieën geknipt zodat de moderne versie van ChatGPT er wél raad mee zou weten. Juist. Dat heb ik mij ter harte genomen en dus gaf ik Chat GPT exact de opdracht zoals het diende te zijn:
– check de Lotus sutra
– check de schrijfstijl van BD columnist Dharmapelgrim
– schrijf in max. 1000 woorden iets over de Lotus sutra in de stijl van BD columnist Dharmapelgrim
Het resultaat is naar mijn mening nog steeds onder de maat en zeker niet in mijn stijl! Een greep:
- ‘Als ik denk aan de Lotus Sutra, denk ik aan de kracht van de symboliek. Symboliek die de rijkdom en diepte van het leven in al zijn facetten weet te vangen.’
Zo’n zin laat ik nooit en te nimmer uit mijn pen vloeien, laat staan dat ik hem via een toetsenbord op een beeldscherm ram.
- ‘De Lotus Sutra vertelt het verhaal van een Boeddha, een verlicht wezen dat uit mededogen de weg naar het nirvana heeft bereikt.’
HET verhaal? EEN Boeddha? De weg bereikt (maar het nirvana zelf dus nog niet? Alleen de weg ernaartoe!).
- ‘Als ik denk aan de schrijfstijl van BD columnist Dharmapelgrim, denk ik aan helderheid en bevlogenheid. Hij heeft de gave om complexe religieuze concepten te vertalen naar begrijpelijke en herkenbare taal.’
Klinkt aardig, maar de vraag aan ChatGPT was niet om over mijn stijl te schrijven, maar in mijn stijl. En dat is dit zeker niet.
- ‘Als Dharmapelgrim over de Lotus Sutra zou schrijven, zou zijn schrijfstijl ongetwijfeld adembenemend zijn. Hij zou de symboliek tot leven wekken met zijn pakkende metaforen en beeldende taal.’
Dit is dus wat ze in Duitsland zeggen: Zum kotsen!
- ‘En in de stijl van BD columnist Dharmapelgrim, zou ik willen zeggen: Laat de Lotus Sutra je gids zijn, je leermeester in de kunst van het leven. Luister naar haar fluisteringen, voel haar waarheid. Ontwaak de Boeddha-natuur in jezelf en creëer een wereld waarin liefde en compassie regeren.’
Als het resultaat van ChatGPT inderdaad wordt bepaald door de kwaliteit van de opdracht, was de opdracht nog steeds onder de maat. Als echte Dharmapelgrim zeg ik: Pas op met ChatGPT en alle andere (toekomstige) AI robots die teksten genereren. Ze worden steeds beter, maar missen iets heel belangrijks. Vul zelf maar in wat ze dan missen. Voorlopig zijn er nog geen verlichte chatbots, denk ik.
Met een knipoog…
robq zegt
Zeer goede proef. Wie AI de volle verantwoordelijkheid geeft bij het schrijven gaat fout. Maar wie AI als zijn assistent goed leert gebruiken kan er veel voordeel bij hebben. Het is een hulp en geen vervanging voor een bloeddoorlopen auteur. Bij research naar relationalisme doorheen filosofie, wetenschap, spiritualiteit en mystiek vond standaard ChatGPT heel wat meer voorbeelden en bijhorende punten dan via klassieke boeken Google/Bing. En dat was een geweldig voordeel. Maar dat is verwerkt door een echte auteur. Niet overgenomen maar wel wat vondsten en voorbeelden uitgewerkt en ingevoegd. Het sleutelwoord is hier, zoals zo vaak, EN en niet OF. Geen vervanging maar wel een aanvulling. In het eerste geval en juist gebruikt een groot voordeel en in het tweede geval, zoals Dharmapelgrim hier aantoont, een pover substituut voor een auteur. Wie blijft zeuren over de OF mogelijkheid verknoeit productieve tijd.
G.J. Smeets zegt
“Als het resultaat van ChatGPT inderdaad wordt bepaald door de kwaliteit van de opdracht, was de opdracht nog steeds onder de maat.”
Nee, de opdracht was deze keer prima. Maar zoals robq hierboven al zegt: je moet het resultaat niet zien als substituut voor een auteur.
“Ze worden steeds beter, maar missen iets heel belangrijks. Vul zelf maar in wat ze dan missen.”
Nee, ze missen niks. Ze geven naar vermogen antwoord op wat gevraagd wordt. Dat antwoord kan bevredigend of onbevredigend zijn. Maar dat geldt voor iedere info bron die je met een vraag raadpleegt (encyclopedie, leraar, etc.).
Overigens, geachte Dharmapelgrim, ook boeddhisten zijn, net als iedereen, tekstgenerators. Ze ratelen gevraagd en ongevraagd maar door en ze worden er steeds bedrevener in. Knipoog terug ;-)