Een ontwaakte dient de wereld
Treed niet in de voetsporen van oude meesters
Volg je eigen pad naar de waarheid
Laat je niet van de wijs brengen door de moeilijkheden van het leven
Niemands levenspad is zonder obstakels
Ook dat van heiligen niet
Kukai
(Japan, 774-835)
Kukai, ook bekend als Kobo Daishi (774-835), was de stichter van de Shingon-school, een van de grote Japanse boeddhistische stromingen. Deze school is vrijwel onbekend in het Westen.
Shingon betekent letterlijk “ware woorden” en wordt ook wel “Japans esoterisch boeddhisme” genoemd. De Shingon-leringen en -praktijken bieden een rijke erfenis van rituelen en symbolen. Peter Baekelmans bestudeerde jarenlang deze rijke traditie en werd ingewijd door Japanse meesters. Hij geeft een diepgaande introductie in deze traditie van meditatieve rituelen en rituele meditatie. In de geest van ware interreligieuze dialoog schetst hij overeenkomsten tussen het pad van Kukai en dat van Jezus.
Baekelmans: ‘Mystiek is universeel. Het overstijgt de tradities van deze wereld. Je vindt het in alle spirituele stromingen. Fanatisme of neerkijken op andere religies is niet aan de orde. Als je een spirituele traditie wil doorgronden, moet je ze beleven en in de praktijk brengen. Zo heb ik zelf de wereld van Shingon, Japans esoterisch boeddhisme, ten diepste beleefd en heb ik geproefd van het mysterie van deze rijke traditie. Door het diep begrijpen van de praktijk van het Shingon boeddhisme, heb ik ook de praktijk van het christendom beter leren begrijpen.’
Peter Baekelmans (1960) is een Belgische rooms-katholieke missionaris, lid van de Congregatie van het Onbevlekt Hart van Maria (CICM). Hij werkte van 1990 tot 2010 in Japan. En is momenteel directeur van SEDOS (Dienst van Documentatie & Studie over Global Mission) in Rome en doceert het boeddhisme als gastprofessor aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen van de KU Leuven, België. Peter heeft een MA in Comparatieve Religie (IUL, Zwitserland), BA in Theologie (KU Leuven, België) en een MA in boeddhistische studies (Koyasan University, Japan). Hij ontving in 2005 een doctoraat in Godsdienstwetenschappen aan de universiteit van Nanzan (Nagoya, Japan).
Zijn missie als priester-theoloog is om de dialoog van de katholieke kerk met andere godsdiensten te versterken. Hij doceert meditatie en yoga en is ingewijd in de rituele praktijken van het Shingon esoterisch boeddhisme door reverend Shōdō Habukawa in Muryōkōin, Kōyasan, Japan.
Peter Baekelmans schreef verschillende boeken over boeddhisme. Zijn nieuwste boek is getiteld Jesus and Kukai, A world of Non-Duality (uitgave Franz Schmitt Verlag, 2016).
St. NBA zegt
Op google: “youtube wandelen met kukai”