Nadat de rechtbank van Birma de afgezette leider van het land, Aung San Suu Kyi, had veroordeeld tot in totaal 33 jaar gevangenisstraf, zei Tom Andrews, de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Birma, dat de junta “meer dan woorden van veroordeling” nodig heeft en drong er bij de wereldleiders op aan om actie te ondernemen.
Vorige week vrijdag heeft de rechtbank Suu Kyi schuldig bevonden aan corruptie in verband met de aankoop, reparatie en huur van een helikopter voor gebruik tijdens natuurrampen en staatszaken, inclusief reddingen en noodgevallen. Haar hangt nu in totaal 33 jaar gevangenisstraf boven het hoofd, waarvan drie jaar dwangarbeid, wat betekent dat ze de rest van haar leven achter de tralies zou kunnen doorbrengen. Suu Kyi is volgens bronnen eerder veroordeeld voor meerdere misdrijven, waaronder verkiezingsfraude en het aannemen van steekpenningen. Volgens de bron heeft ze alle aanklachten tegen haar ontkend, en haar advocaten hebben gezegd dat ze politiek gemotiveerd zijn.
De voormalige democratisch gekozen leider van Birma staat onder huisarrest sinds het leger haar regering in februari 2021 tijdens een staatsgreep afzette. Aung San Suu Kyi wordt in eenzame opsluiting vastgehouden in een gevangenis in Naypyidaw en haar processen hebben achter gesloten deuren plaatsgevonden. Aung San Suu Kyi is eerder veroordeeld voor verschillende misdrijven, waaronder verkiezingsfraude en het aannemen van steekpenningen.
Vorige week drong de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (UNSC) er in zijn resolutie over het Zuidoost-Aziatische land bij de militaire junta op aan om alle politieke gevangenen vrij te laten, waaronder Aung San Suu Kyi en voormalig president Win Myint. De VN-Veiligheidsraad riep de junta van Birma op Aung San Suu Kyi vrij te laten, toen hij zijn allereerste resolutie over de situatie in het Zuidoost-Aziatische land aannam.