U ontvangt over twee jaar weer een uitnodiging tenzij u 75 jaar of ouder bent lees ik in de brief met de uitslag na het deelnemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker.
Als je 74 bent tel je kennelijk nog wel mee, of ben je nog interessant genoeg, om mee te doen aan het onderzoek. Zoals bekend worden juist oudere mensen eerder ziek en lopen een groter risico om kanker te krijgen. Op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland valt niets te lezen waarom er een maximum leeftijd is.
In de Volkskrant van zaterdag jl. schrijft columniste Ionca Smeets over Hannah Fry’s documentaire Making Sense of Cancer die onlangs door de BBC is uitgezonden. Het is een documentaire met veel getallen. Om er een paar te noemen, 61% van de oncologen zegt dat zij, als ze zelf kanker zouden hebben, een behandeling zouden weigeren als die minder dan 25% kans op succes heeft. Eenderde van de terminale patiënten met kanker daarentegen zou deelnemen aan een experimentele behandeling, ook als die maar 0,01% kans op levensverlenging geeft.
Terecht vraagt Fry zich af wat het zegt dat de artsen die de behandeling aanbieden ze zelf niet zouden willen.
In het gesprek dat ik met een oncoloog had over een onderzoek dat hij had gedaan met een nieuw medicijn ging het alleen over de mogelijke levensduurverlenging. Op geen enkele manier kwam de kwaliteit van leven ter sprake. De bijwerkingen van de medicatie die hij wilde voorschrijven zou mogelijk een langere levensduur van 1,5 jaar geven. Over de vreselijke bijwerkingen die bij bijna iedereen optreden werd op geen enkele manier gerept. Goede research van mijn lieve vriendin Willy heeft me doen besluiten niet de door de oncoloog voorgestelde weg in te gaan hoewel de medicatie voor een maand, à raison van 3000 euro, al in huis was. Het is de derde voorgestelde behandeling die ik heb geweigerd.
Natuurlijk is het belangrijk dat er goed en veel onderzoek wordt gedaan naar mogelijke nieuwe manieren van behandelen en nieuwe medicatie. Natuurlijk zijn daar mensen voor nodig die hopen dat de behandeling of het medicijn bij hen wel aanslaan en we moeten die mensen dankbaar zijn dat ze het doen
Ook van behandelingen met chemotherapie – de volgende optie als mijn huidige medicatie uitgewerkt is – zijn er heel veel statistieken. Fry bekijkt in de documentaire de gegevens van borstkankerscreening. Voor elke 200 vrouwen die zich laten screenen redt dat het leven van 1 van hen. Maar tegelijk leidt het ook tot overbehandelen van drie vrouwen die mogelijk de rest van hun leven last blijven houden van ernstige bijwerkingen. Om 1 patiënt te redden moet je tientallen anderen zinloos behandelen. Is dat het waard?
Ik volg liever het inzicht van de Boeddha die zei dat wij ons manifesteren als er gunstige voorwaarden aanwezig zijn. Als de voorwaarden niet langer gunstig zijn, houd de manifestatie op om zich in andere vormen – met andere voorwaarden – te manifesteren.*
Met veel dank aan Ionca Smeets in de Volkskrant
François la Poutré zegt
Wat een prachtige serie. Dank je wel voor deze bijzondere bijdragen.