Eind negentiende eeuw legde Santiago Ramón y Cajal de basis voor de moderne neurowetenschap. Deze Spaanse wetenschapper van bescheiden komaf ontdekte dat ons zenuwstelsel is opgebouwd uit individuele cellen, neuronen, die verschillende rollen hebben en onderling communiceren. Met zijn ontdekking van deze zogenoemde neurondoctrine en gedetailleerde anatomische tekeningen gaf hij een revolutionaire nieuwe kijk op het menselijk brein, waarvoor hij in 1906 de Nobelprijs ontving.
Cajal deed voor onze kennis van de hersenen wat Galileo Galilei en Isaac Newton deden voor onze kennis van de natuurkunde. En toch kennen maar weinig mensen zijn naam.
Weinig mensen kennen Cajals naam, maar met deze alomvattende biografie brengt Benjamin Ehrlich daar verandering in. Vol verve neemt hij ons mee in Cajals leven en zijn wetenschappelijke zoektocht naar het neuron. Daarmee vertelt Ehrlich niet alleen het fascinerende verhaal van een van de grootste wetenschappers van de negentiende eeuw, maar ook dat van onze hersenen. In combinatie met Cajals baanbrekende anatomische tekeningen is dit het definitieve standaardwerk over de grondlegger van de moderne neurowetenschap.
Benjamin Ehrlich is auteur en redacteur van New England Review. In 2016 verscheen van zijn hand The Dreams of Santiago Ramón y Cajal, een vertaling van Cajals droomdagboeken, uitgegeven door Oxford University Press. Het uitgebreide bronnenonderzoek dat hij voor dat boek verrichtte vormde de basis voor deze biografie.
VERTALING: Cornelis van Ginneken
AANTAL PAGINA’S: 456
UITVOERING: Paperback met flappen
ISBN: 9789000363049
PRIJS: € 34,99
ISBN E-BOOK: 9789000363056
PRIJS E-BOOK: € 19,99
IMPRINT: Spectrum