Heeft een hond een Boeddhanatuur? Dé Boeddhanatuur? Of gewoon Boeddhanatuur, zonder lidwoord ervoor? Draai het om: Heeft Boeddhanatuur een hond? Of is Boeddhanatuur honds? (Niet alleen Hans van Dam kan met omkeringen spelen.) En een kat dan? Een muis? Een olifant; rhinoceros; schaap; stinkdier; goudvis; of een willekeurige eukaryoot (organismen met cellen die een celkern hebben)? En als die allemaal een Boeddhanatuur hebben, of géén, hoe zit dat dan met organismen die uit één of meer cellen bestaan zonder celkern? Kortom, waar hebben we het over?
Ik heb eens iemand horen beweren dat alleen wezens die zich kunnen voortplanten een Boeddhanatuur hebben. Dat zou betekenen dat een eunuch géén boeddhanatuur kan hebben, want eunuchen die zich kunnen voortplanten zijn uiterst zeldzaam. Voortplanting en boeddhanatuur hebben volgens mij echter niets met elkaar te maken. De grote van een lichaam ook niet. Hebben alleen mensen een boeddhanatuur? Dát zou makkelijk zijn… zijn we in één klap van alle gezeur af. Een hond heeft dan geen boeddhanatuur, want een hond is geen mens. Klaar. Katten, muizen, olifanten, en ga zo maar door… géén boeddhanatuur. Ook weer opgelost.
Maar waarom zou alleen de mens een boeddhanatuur hebben? Ik vind dat nogal een arrogante gedachte. Alsof mensen zo vreselijk bijzonder zijn. Toegegeven, dat vinden veel mensen zelf, maar deze mens (genaamd Dharmapelgrim) vindt alle mensen die denken dat de soort waar ze toe behoren zo bijzonder is dat alleen zíj boeddhanatuur hebben, over het paard getild.
Wat is dat eigenlijk: boeddhanatuur? Voor je kunt zeggen of een hond boeddhanatuur heeft, dien je te weten wat boeddhanatuur is, anders is de vraag onmogelijk te beantwoorden. Toch? Tenzij je je zou afvragen of een hond iets heeft waarvan je geen idee hebt wat het is. Geef maar eens antwoord op: heeft een hond iets waarvan ik geen idee heb wat het is? Heb ik het zelf eigenlijk wel? Heb ik iets waarvan ik niet weet wat het is? Hebben misschien alle bewuste wezens iets waarvan ik niet weet wat het is? En alle onbewuste wezens dan? En dingen? En als niemand of niets het ‘heeft’, is het dan toch in ieder en alles aanwezig, zoals zout aanwezig is in de oceaan? Wie het weet mag het zeggen. Weet mijn leraar het? En als ie het weet… zegt hij of zij het dan? En als hij / zij het zegt, begrijp ik het dan? Begrijpt hij of zij het zelf eigenlijk wel? Of valt er helemaal niets te begrijpen? Dat kan ook nog. Kortom…
Heeft een hond boeddhanatuur? Als je ja zegt, sla je de plank mis. Als je nee zegt ook. Zeg je ‘misschien’, dan ben je verdwaald en als je iets anders zegt ben je hopeloos verloren. Er is geen redden meer aan. Kom op… heeft een hond boeddhanatuur? Reageer! Nu.
G.J. Smeets zegt
Waf Waf Waf
Mieke zegt
Boeddhanatuur is een concept, concepten bestáán niet, dus……..
Dharmapelgrim zegt
…. hopeloos verloren.
Ruud van Bokhoven zegt
Ik vergelijk de boeddhanatuur altijd met een nieuwe computer die nog niet is aangesloten op internet.
Hij is snel en heeft geen last van problemen die de PC kunnen vervuilen. Een mens is na zijn geboorte in de boeddhanatuur en kent geen lijden zoals de Boeddha onder lijden verstaat, deze ontstaat na contact met de medemens.
Of een dier die leeft op instinct een boeddhanatuur heeft lijkt mij niet, omdat deze leeft door overleving en voortplanting en zich niet bezich houd met begeerte, haat en onwetendheid.
Bert Dorrestijn zegt
In het Alaska van 1925 vond er een race plaats genaamd the Great Race of Mercy. Twee honden speelden daarin een een belangrijke rol. Een sledehond genaamd Balto en een sledehond genaamd Togo. De race werd georganiseerd omdat er difterie uitbrak in Alaska en er een serum over 1100 km vervoerd moest worden van Nenana naar Nome. Normaal deed men daar met hondensleden 25 dagen over. Door in sledeploegen te werken deed men er slechts 6 dagen over. Hierdoor werden er mensenlevens gered. De hond Balto was vernoemd naar een ontdekkingsreiziger maar als sledehond was hij niet al te goed. Toch leidde hij zijn baasje in de laatste etappe van zo’n 85 kilometer door een sneeuwstorm heen. Ook de hond Togo speelde een belangrijke rol. De honden Balto en Togo werden geëerd met een standbeeld in het Central Park van New York waarvoor Balto model stond met de halsband van Togo om. Ja, een hond heeft dus wel degelijk een boeddha natuur. Geheel belangenloos een slede trekken door ijzige streken ( met als beloning dan wel voedsel en drinken) beschouw ik als een daad van grote compassie.