De Boeddhistische Blik zendt woensdagnacht een documentaire uit over het wonderschone, vergankelijke werk van landschapskunstenaar Andy Goldsworthy. De natuur is zijn inspiratiebron en zijn werkruimte. Door in de natuurlijke setting in te grijpen, deze te rangschikken en menselijke elementen toe te voegen onderzoekt hij de relatie tussen mens en natuur. Regendruppels, stenen, bloemblaadjes en rietstengels behoren tot het materiaal waaruit hij zijn kunstwerken maakt die met de krachten van de natuur en het eerste zuchtje wind soms zo weer vervlogen zijn.
Deze eenvoud en vergankelijkheid is tekenend voor zijn oeuvre. In de documentaire zien we de kunstenaar door boomheggen klimmen, met verf natuurlijke breuken accentueren en met gekleurde bladeren geometrische vormen aanbrengen in de stedelijke bebouwing. Zijn opmerkzaamheid voor de schoonheid van de natuur getuigt van een gevoeligheid die wij vaak zijn kwijtgeraakt, maar dankzij zijn werk weer kunnen ervaren. Door de unieke blik van Goldsworthy, bekijk je de wereld met nieuwe ogen.
Veel van Goldsworthy’s kunstwerken bestaan enkel nog uit beeld die zijn vastgelegd. Dat alleen al maakt de film erg de moeite waard, die mede dankzij de prachtige sound-track van de beroemde Fred Frith op zichzelf staat, maar dus ook onderdeel is geworden van zijn kunst. Voor iedereen die nog niet eerder kennismaakte met de kunst van Andy Goldsworthy een adembenemende ervaring.