Sommige teksten uit het boeddhisme krijg ik niet onder de knie. Hun betekenis ontgaat me. Hoe vaak ik ze ook overlees en de betekenis probeer te vatten.  Andere teksten reciteer ik zo uit het vuistje, zoals goeroe, stichter, gezegende, dat komt vanuit mijn hart.

En in het bijzonder gate gate paragate parasamgate bodhi svaha, (gegaan, gegaan; naar de overkant gegaan; volkomen naar de overkant gegaan. Ontwaken. Zegen.) een van de oudste mantra’s die op verschillende wijze gezongen kan worden. De kern van deze mantra is de Hartsoetra. De woorden corresponderen volgens overleveringen met de diverse chakra’s en het zingen van de mantra op een speciaal metrum is weldadig voor lichaam en ziel, zeggen ervaringsdeskundigen.

De essentie van de inhoud van deze mantra is dat de vormen en alles wat we via onze zintuigen waarnemen intrinsiek leeg zijn, en dat we aan al die waarnemingen voorbij kunnen gaan.

Dat begrijp ik wel. Zo ervaar ik het ook.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd. Of te twijfelen aan het nu. Of gepensioneerde uitvreter te worden.

Categorieën: Joop Hoek, Boeddhisme, Columns
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2019 – dag 247 – parasamgate

  1. hemasa schreef:

    Who am I?
    I am Who?
    You ask me?
    I ask Who?

Menu