De oudejaarsavond was toen ik klein was een bijzondere gebeurtenis omdat mijn moeder dan aan haar zes kinderen het verhaal van het oude en nieuwe jaar vertelde. Precies om twaalf uur die avond nam het oude jaar- kromgebogen, versleten en met een lange witte baard afscheid van ons om plaats te maken voor een kersverse baby die het Nieuwe Jaar voorstelde, gaf ze ons mee. We geloofden haar onvoorwaardelijk.

Misschien zonder het te beseffen vertelde ze de boeddhistische boodschap van vergankelijkheid- alles komt, alles gaat voorbij, Uit haar verhaal sprak ook hoop voor de toekomst. Mijn moeder is in 1995 overleden, vier van haar zes kinderen zijn er nog. Ouders en kinderen komen en gaan. Morgen gaan we de nieuwe baby voeden en verschonen.

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd.

Categorieën: Joop Hoek, Boeddhisme, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Het jaar 2018 – de slotdag – baby en grijsaard

 1. Carla schreef:

  Mooie herinnering. Dank voor wat het Boeddhistisch Dagblad mij bracht in 2018. Voor de redacteur Joop, allen die hier artikelen plaatsen én alle lezers voor 2019…vrede en alle goeds.

 2. G.J. Smeets schreef:

  Joop, je bijsluiter eindigt met een poes die op je hoofd kruipt. Nou, hier in huis is er zo’n poes. Los daarvan, de foto van je moeder die je in de bijsluiter hebt opgenomen is prachtig.

 3. Michel Ball schreef:

  Gelukkig nieuwjaar Joop en kornuiten

 4. Natascha schreef:

  Wat een mooi verhaal weer, en wat een prachtige foto van je moeder. Gelukkig nieuwjaar!