Hij trekt verder. Steeds verder weg van zijn vertrouwde omgeving. Gesterkt door zijn ervaringen doet hij overal navraag wat de lekkerste hartigheden zijn. Mensen bejegenen hem vriendelijk en wijzen hem uiteenlopende bakkers. Hij proeft veelvuldig. Soms lijkt het dat hij dé heerlijkheid te pakken heeft.
Wouter ter Braake
Ik ben een aap
…
Waar ben je zwaluw
…
Golf en oceaan – mijmeringen over tijdelijkheid en oneindigheid
Een individuele golf is een tijdelijk verschijnsel van de oceaan. Als de individuele golf gelijk zou zijn aan de oceaan, is de oceaan een individuele golf. Als je een enkele golf ziet kun je natuurlijk in beeldspraak zeggen: ‘ik zie de oceaan’. Maar een golf blijft een golf en is nimmer gelijk aan de uitgestrektheid en veelvormigheid van de oceaan. Wel keert elke individuele golf terug naar haar oorsprong, de oceaan. Ze her-verbindt zich met het totaal van waaruit ze voortkomt: de oceaan.
Bommenterreur
Met versluierend taalgebruik (strijd voor vrijheid, strijd tegen terrorisme…) poogt de westerse geest zich te verzoenen met haar traditie van oorlogsvoering. De wrange werkelijkheid is dat met bommentapijten of met wat cynisch een fat man genoemd werd, niets ontziende terreur plaats vindt tegen burgerbevolkingen. Trompetten schallen daarbij liederen van superioriteit, blazen valse noten bij de […]
Huilen om wat je vreugde schenkt
Natuurlijk is ons ego met de rationele, wetenschappelijke benadering van het menselijk verstand mee geëvolueerd. Het heeft van de psychologie geleerd dat het verstandig is emoties aandacht te geven, maar heeft daarbij een slimme truc bedacht: ‘ik moet er op zo’n wijze aandacht aan besteden dat ik het óf uit mijn systeem krijg, óf op zijn minst diep in mijn systeem opberg en verborgen houd’.
Wouter – Het gevecht om twee staten – from the river to the sea
Hannah Arendt waarschuwde in 1948 voor een ‘twee staten idee’: er zal dan om grondgebied gestreden blijven worden. Zij pleitte voor een binaire staat, waarin het Joodse en het Palestijnse volk samen het land zouden besturen.
De verwarring die oorlogsrecht heet
Verschillende politici waren er als de kippen bij onvoorwaardelijk partij te kiezen voor Israël. Nu, geconfronteerd met de volledige omvang van de staatsterreur van dit land tegenover de terreuroorlog van Hamas, doet men wat ‘water bij de wijn’ en roept verheven dat men zich wel aan ‘het oorlogsrecht’ moet houden.
Zinvol ouder worden?
Het lichaam is sterfelijk. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Het lichaam is geen doel. Het kan geen doel zijn, want het sterft. Wel kunnen we het tijdelijke zijn zien als ervaringsweg, zoals vele religies en spirituele stromingen doen. Dat brengt de vraag ‘wat is de zin, de betekenis van ervaringen opdoen’?
Wouter – eigen schuld, dikke bult
Natuurlijk zal niemand vallen over infantiele uitingen van ene Mark Rutte, ware het een olijke buurman, altijd bereid tot een gezellig praatje en een joviale groet voor hij op de fiets stapt om even boodschappen te doen. We zouden echter massaal moeten huiveren en ons uiterst ongerust moeten maken omdat we het niet over een joviale buurman hebben, maar over een minister-president.
Wouter – De helende kracht van verhalen
Sluiers van verdriet, boosheid, wrok vertroebelen het zicht op wie je werkelijk bent. Wanneer je over pijnlijke en/of traumatische ervaringen durft te vertellen, de pijn in de ogen durft te zien, komen er emoties los en kunnen er inzichten ontstaan die een herstellende werking hebben in de ziel. Door het vertellen van jouw levensverhaal ga je beter begrijpen wie je bent.
Tegenwoordigheid van geest
De collectieve geest van de westerse mens is in verwarring. Ideologieën, denkmodellen en spreadsheets lijken dominant in het denken en doen. Het zijn dekmantels voor hebzucht en macht.
Het tuinpad van weleer
Wat valt te herkennen van de jeugdige gezichten die in die zesde klas verwachtingsvol naar de toekomst keken? Onze oude meester, nu zevenentachtig, voelt door zijn vitale uitstraling als één van ons.
Doelloosheid?
Wie of wat heeft een doel? Jij, de vogels, de schrijver van deze overpeinzing, een verhaal waaraan ik zonder doel begonnen ben?
Boeken – Dichter bij de ziel
‘Spirituele zienswijzen reiken richtingen aan, maar geven geen pasklare antwoorden op alle levensvragen. Mijn gedichten bleven komen. Zij bleven komen uit het diepst van mijn ziel en raakten aan levensvragen, vaak aan verborgen mysteries.’
Boeken – Het openstellen van ons hart
‘Magisch brein, magisch hart’ van James Doty zet de aard van ons zijn prachtig uiteen. Hij doet dit via een concreet, op ervaring gebaseerd, verhaal. Helder, begrijpelijk en meeslepend geschreven.
Wouter – vrede in tijden van oorlog
Mijn hart bloedt bij het leed van de bevolking van Oekraïne en ook bij het lot van de door het Poetin-regime misleide Russische soldaten. Het is niet hun belang waarvoor ze lijden en sneuvelen.
Boeken ‘Omarm de chaos’
Behalve gezichtspunten op het omgaan met veranderen en met weerstanden geeft Jan Rotmans ook praktische handreikingen via zogeheten ‘transitie expedities’, praktische persoonlijke retraites.
Gaudi en Hundertwasser in Goor
Ik ben helemaal onder de indruk. Dit gebouw verdient de prijs voor de meest gedurfde, onorthodoxe en subliem geslaagde unieke vormgeving. Hulde. Foto’s Wouter ter Braake.
Wouter – kabinet negeert de chaos
Hoe gezapig verloopt, contrair aan de maatschappelijke werkelijkheid, het ‘debat’ in Den Haag. Och wat vuurwerk als het gaat om een vorm van weerwoord tegenover het provocerend en escalerend taalgebruik van de PVV of Forumleden. Vergeleken met wat ons allemaal te wachten staat is het geneuzel.
Kleren van de keizer
Het besef van alom verbondenheid. Dat vertelt dat als je anderen tekort doet, jij jezelf te kort doet.
Het klappen van de zweep – een wakkere geest in de woonopstand Rotterdam
Wegrennend kwam ik terecht in een doodlopend straatje. In een portiek werd ik, ongewapend, geen agressieve bedoelingen, wel boos over een onrechtvaardige vernietigingsoorlog, in elkaar geramd door twee agenten en tot nadenken gestimuleerd over het maatschappelijke en politieke systeem in ons land.
Onmacht en macht
Als ik terugkijk ben ik zeer verontrust over het overheids- en politie-optreden tegen demonstraties als de woonopstand. Dit optreden is om te beginnen buitenproportioneel. Je kunt provocerende spreekkoren van een krakersaanhang afkeuren, je kunt hun kleding afwijzen, maar ook zij hebben het burgerrecht op demonstratie.
Spirituele uitdaging
In deze dualistische wereld gaat mijn vrijheid ten koste van anderen. De grond die ik inneem, ontneem ik een ander. De kleding en het voedsel dat ik tot me neem, onthoud ik anderen. En mijn welvaren of rijkdom is geen objectiviteit.