• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter: Kaddu Ki Sabzi, Indiase pompoencurry

B’eter: Kaddu Ki Sabzi, Indiase pompoencurry

8 november 2025 door Jana Verboom Reageer

Negenendertig jaar geleden kocht ik bij De Slegte het boek Indian Regional Cooking, voor 39 gulden, toen een flink bedrag voor de arme student die ik was. Het boek is goed gebruikt, het is een mooi boek met fijne recepten. Ik zou er eigenlijk vaker uit willen koken, maar ja, ik neem er vaak de tijd niet voor om recepten te vertalen, op zoek te gaan naar exotische producten en iets ingewikkelds te maken met veel ingrediënten. Ik zocht op de website van het Boeddhistisch Dagblad of ik al eerder recepten uit dit boek had gedeeld maar ik vind ze niet, wat opmerkelijk is. Toen ik voor het Boeddhistisch Dagblad begon te schrijven had ik een jonge dochter die niet van kruidig eten hield, dat was waarschijnlijk de reden dat ik het boek links liet liggen.

Het recept van vandaag staat in het deel over centraal India en is niet ingewikkeld. Er zit één moeilijk verkrijgbaar ingrediënt in, maar dat laat ik meestal weg: mangopoeder. Je mist het niet echt vind ik, al geeft het de pompoencurry wel een lekker zuurtje. Ik serveerde de pompoencurry met een simpele dahl (linzenpuree) uit een oude vergeelde Allerhande uit de vorige eeuw. Het Indiase kookboek bevat uiteraard ook diverse dahlrecepten, maar dit recept heb ik al zo vaak gemaakt dat ik het goed in de vingers heb. De kookboekrecepten vergen telkens wat vertaal- en/of opzoekwerk (wat is toovar dahl bijvoorbeeld?).

Ingrediënten voor Kaddu Ki Sabzi, Indiase pompoencurry:

  • 1 pompoen van ca. 750 gram, bijvoorbeeld een oranje Hokkaido, ontdaan van pitten maar niet geschild – tenzij de schil erg hard is (zoals soms bij de flespompoen). Het kookboek zegt alleen ‘pompoen’ (pumpkin).
  • 3 eetlepels olie naar keuze
  • 1 theelepel fenegriek zaadjes (of gemalen fenegriek)
  • ½ theelepel gemalen kurkuma
  • ½ eetlepel chilipoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel garam masala of kerriepoeder
  • Optioneel: 1 ½ theelepel mangopoeder en 1 ½ theelepel suiker

Snijd de pompoen in blokjes van 1-2 cm doorsnede. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Doe de fenegriek in de olie en wacht tot het begint te borrelen, voeg dan pompoen, koenjit, chili en zout toe. Roerbak dit ca. 1 minuut. Draai dan het vuur laag, voeg een paar eetlepels water toe, doe een deksel op de pan en laat de pompoen in 15-20 minuten gaar sudderen. Roer af en toe. De pompoen mag wat tot moes gekookt en geroerd worden. In het kookboek wordt er aan het eind ook nog mangopoeder en suiker doorheen geroerd, maar dat doe ik meestal niet, want mangopoeder is in ons dorp niet verkrijgbaar en de curry is zonder suiker door de pompoen al zoet genoeg. Serveer bestrooid met garam masala of kerriepoeder.

Dahl, Indiase linzenpuree (recept heeft al in het BD gestaan in 2013: https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/19165-beter-linzen-eten-voor-een-betere-wereld/)

  • 250 gram linzen
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 2 eetlepels olie
  • Stukje gember van ca. 1½ cm, geraspt
  • 1 theelepel koenjit
  • 1 theelepel ketoembar
  • ½ theelepel djintan (gemalen komijn)
  • ½ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel kruidnagelpoeder
  • 2 theelepels zout, peper naar smaak
  • Enkele takjes peterselie

Was de linzen in een zeef en laat ze uitlekken. Fruit ui en knoflook enkele minuten in de olie, voeg dan gember, koenjit en linzen toe en roerbak dit enkele minuten. Voeg ca. 650 ml heet water toe, roer alles goed door, breng aan de kook en kook de linzen in ca. 45 minuten zacht op een laag vuur met deksel op de pan. Halverwege de overige ingrediënten toevoegen en eventueel nog wat water om aanbranden te voorkomen. Laat zo nodig op het eind nog even inkoken zonder deksel als het mengsel te vochtig is. Als alles gaar is wordt alles met een pureestamper tot een dikke puree gestampt, of met een staafmixer gepureerd. Bestrooi voor het opdienen met fijngehakte peterselie

Ik was terwijl de linzen stonden te koken nog even naar de supermarkt gelopen om naanbrood te kopen, en kwam afgeprijsde bloemkoolrijst tegen, op de uiterste verkoopdatum. Ik nam het mee, roerbakte het kort in een eetlepel olijfolie en serveerde de pompoencurry met de dahl, de bloemkoolrijst en het naanbrood.

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Jana Verboom, Voedsel Tags: Indian Regional Cooking, Indiase pompoencurry

Lees ook:

  1. B’eter – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten
  2. B’eter: Kerstpompoen in plaats van kerstkalkoen
  3. B’eter: dubbel pech met vegatine
  4. B’eter: hartige taart met kikkererwtenbodem

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 september 2025
    Van Zelfcompassie naar Compassie
  • 11 september 2025
    De Geest in Ontspanning en Rust
  • 4 november 2025
    Global Peace Prayer Festival
  • 6 november 2025
    Insight Dialogue
  • 8 november 2025
    Themamiddag: Werkelijkheid of illusie?
  • 9 november 2025
    Ontdek de Diepgang van Traditionele Yoga in een Tibetaans Boeddhistische Tempel
  • 12 november 2025
    Samen mediteren online najaar 2025
  • 12 november 2025
    Online lezingenserie ´De essentie van Universele Broederschap´ (3)
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Van wie is jouw huis? De mythe van de eigen woning

    Hans van Dam - 21 september 2025

    Hoe je van je huis afkomt zonder het te verkopen; eigendom in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • B’eter: Kaddu Ki Sabzi, Indiase pompoencurry
    • Gesprekjes: Gevaarlijke tijden.
    • Woordkunst
    • Is liefde een illusie? Het troebele bewustzijn van Anthony de Mello
    • Dagopening

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.