Toen ik van de week een artikel aan het lezen was in het online boeddhistische tijdschrift Lion’s Roar (When We Look at Our Food, We Should Feel Joy | Lion’s Roar) vond ik zowaar een recept aan het eind van het artikel. Het gerecht heet ‘Modum beoseot gijang jobap’ wat wordt vertaald als rijst met gierst en paddenstoelen. Het recept sprak me niet direct aan, maar omdat het zich op een onverwachte plek aan mij openbaarde, in een boeddhistisch tijdschrift, besloot ik het toch te maken. Helaas bleken niet alle ingrediënten voorhanden en bovendien heb ik het door een vertaalprogramma gehaald waardoor de hoeveelheden zijn veranderd. Daar kwam ik pas na de maaltijd achter. Omdat jij lezer misschien wél een Aziatische supermarkt in de buurt hebt met Koreaanse specialiteiten, heb ik besloten om zowel de originele versie, in het Engels met Koreaanse namen, alsook mijn eigen versie te geven. Het artikel over Zuid-Koreaans tempelvoedsel, geschreven door Hoo Nam Seelmann, is ook zeer lezenswaardig (zie link naar Lion’s Roar artikel hierboven). Ze is de schrijver van het boek ‘Korean Temple Cooking: Lessons on Life and Buddhism, with Recipes, the Life and Work of Jeongkwan Snim’. Jeongkwan Snim is een boeddhistische non die bekend geworden is door een aflevering over haar kookkunsten in de serie Chef’s Table, te zien op Netflix. Ze heeft zelfs een eigen wikipedia pagina (https://en.wikipedia.org/wiki/Jeong_Kwan).
Het originele recept voor Modum beoseot gijang jobap:
2 ½ cups (500 g) short-grain rice (ssal) -> ik gebruikte sushirijst
½ cup (100 g) yellow millet (gijang) -> gierst
4 white button mushrooms -> ik gebruikte witte champignons
4 fresh Korean shiitake mushrooms (pyogo beoseot) -> ik gebruikte gewone shiitake
2 king oyster mushrooms (saesongi beoseot) -> de koningsoesters waren helaas niet voorradig
1/2 pound (200 g) oyster mushrooms (neutari beoseot) -> oesterzwammen
1/4 pound (100 g) dried wood ear mushrooms (mogi beoseot) -> Judasoor, niet kunnen krijgen
1 tablespoon soy sauce (ganjang) -> ik gebruikte Japanse sojasaus
Salt for seasoning
1 tablespoon sesame oil (chamgireum) -> sesamolie
Spoel de rijst en de gierst en week ze 20 minuten in water. Verwijder de steeltjes van de witte champignons en de shiitakes en snijd de hoeden in plakjes van 3 mm. Halveer de koningsoesterzwammen in de lengte en snijd ze in plakjes van dezelfde dikte. Scheur de oesterzwammen in hapklare stukjes. Week de judasoorzwammen 20 minuten in warm water en scheur ze vervolgens ook in hapklare stukjes. Meng alle paddenstoelen en breng ze op smaak met sojasaus en zout.
Doe de rijst en gierst in een pan met een gelijke hoeveelheid water. Leg de paddenstoelen erbovenop en besprenkel ze met sesamolie. Breng de paddenstoelen aan de kook. Zet het vuur laag zodra het water kookt, doe een deksel op de pan en laat sudderen tot de paddenstoelen al het vocht hebben opgenomen.
En dan nu mijn versie van de Modum beoseot gijang jobap (rijst met gierst en paddenstoelen):
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kopje sushirijst
- ¾ kopje gierst
- ½ bakje witte champignons (ca. 125-150 gram)
- 1 bakje shiitake (100 gram)
- 1 bakje (150 gram) oesterzwammen
- Geen koningsoesterzwammen en geen judasoor dit keer, maar voeg gerust toe
- Een scheutje Japanse sojasaus (net iets meer dan 1 eetlepel)
- Een paddenstoelenbouillonblokje
- Een scheutje sesamolie (net iets meer dan 1 eetlepel )
Spoel de rijst en de gierst en week ze 20 minuten in water. Snijd de hoeden van de champignons en de shiitakes in plakjes van ca. 3 mm. Scheur en/of snijd de oesterzwammen in hapklare stukjes. Meng alle paddenstoelen met de sojasaus.
Doe de rijst en gierst in een pan met dikke bodem met een gelijke hoeveelheid water (ca. 2 kopjes) en een verkruimeld paddenstoelenbouillonblokje. Roer even door. Leg de paddenstoelen erbovenop en besprenkel ze met sesamolie. Breng aan de kook. Zet het vuur laag zodra het water kookt, doe een deksel op de pan en laat sudderen tot de rijst en gierst gaar zijn en al het vocht is opgenomen. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Controleer tegen het einde van de kooktijd of de pan niet is droog-gekookt en voeg eventueel nog wat water toe. Doe het vuur uit en laat nog even nagaren met deksel op de pan.
Omdat dit me een beetje te eenzijdig leek voor een complete maaltijd heb ik er ook nog wat roergebakken groente bij geserveerd, en kimchi uit een blikje. Voel je vrij om de ingrediënten aan te passen op basis van wat je beschikbaar hebt. Ingrediënten:
- Seizoensgroenten (zoals paksoi, wortelen en paprika’s) of een kant-en-klare roerbakmix
- 1-2 teentjes knoflook, fijngehakt of uit de knijper
- Japanse sojasaus
- Scheutje sesamolie
Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg een scheut sesamolie toe. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak tot het geurige aroma vrijkomt. Voeg je seizoensgroenten toe en roerbak tot ze gaar zijn, maar nog steeds knapperig. Voeg tot slot een scheutje sojasaus toe en roer goed door.
Het oordeel: het is lekker, ik ga dit vaker maken. Het is herfst, ik ga het volgende keer misschien wel maken met zelfgeplukte paddenstoelen uit het bos. Dat is in lijn met tempelvoedsel: koken met dat wat voorhanden is.
Geef een reactie