• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter: Koreaanse rijstschotel met gierst en paddenstoelen

B’eter: Koreaanse rijstschotel met gierst en paddenstoelen

20 september 2025 door Jana Verboom

Toen ik van de week een artikel aan het lezen was in het online boeddhistische tijdschrift Lion’s Roar (When We Look at Our Food, We Should Feel Joy | Lion’s Roar) vond ik zowaar een recept aan het eind van het artikel. Het gerecht heet ‘Modum beoseot gijang jobap’ wat wordt vertaald als rijst met gierst en paddenstoelen. Het recept sprak me niet direct aan, maar omdat het zich op een onverwachte plek aan mij openbaarde, in een boeddhistisch tijdschrift, besloot ik het toch te maken. Helaas bleken niet alle ingrediënten voorhanden en bovendien heb ik het door een vertaalprogramma gehaald waardoor de hoeveelheden zijn veranderd. Daar kwam ik pas na de maaltijd achter. Omdat jij lezer misschien wél een Aziatische supermarkt in de buurt hebt met Koreaanse specialiteiten, heb ik besloten om zowel de originele versie, in het Engels met Koreaanse namen, alsook mijn eigen versie te geven. Het artikel over Zuid-Koreaans tempelvoedsel, geschreven door Hoo Nam Seelmann, is ook zeer lezenswaardig (zie link naar Lion’s Roar artikel hierboven). Ze is de schrijver van het boek ‘Korean Temple Cooking: Lessons on Life and Buddhism, with Recipes, the Life and Work of Jeongkwan Snim’. Jeongkwan Snim is een boeddhistische non die bekend geworden is door een aflevering over haar kookkunsten in de serie Chef’s Table, te zien op Netflix. Ze heeft zelfs een eigen wikipedia pagina (https://en.wikipedia.org/wiki/Jeong_Kwan).

Het originele recept voor Modum beoseot gijang jobap:

2 ½  cups (500 g) short-grain rice (ssal) -> ik gebruikte sushirijst
½ cup (100 g) yellow millet (gijang) -> gierst
4 white button mushrooms -> ik gebruikte witte champignons
4 fresh Korean shiitake mushrooms (pyogo beoseot) -> ik gebruikte gewone shiitake
2 king oyster mushrooms (saesongi beoseot) -> de koningsoesters waren helaas niet voorradig
1/2 pound (200 g) oyster mushrooms (neutari beoseot) -> oesterzwammen
1/4 pound (100 g) dried wood ear mushrooms (mogi beoseot) -> Judasoor, niet kunnen krijgen
1 tablespoon soy sauce (ganjang) -> ik gebruikte Japanse sojasaus
Salt for seasoning
1 tablespoon sesame oil (chamgireum) -> sesamolie

Spoel de rijst en de gierst en week ze 20 minuten in water. Verwijder de steeltjes van de witte champignons en de shiitakes en snijd de hoeden in plakjes van 3 mm. Halveer de koningsoesterzwammen in de lengte en snijd ze in plakjes van dezelfde dikte. Scheur de oesterzwammen in hapklare stukjes. Week de judasoorzwammen 20 minuten in warm water en scheur ze vervolgens ook in hapklare stukjes. Meng alle paddenstoelen en breng ze op smaak met sojasaus en zout.

Doe de rijst en gierst in een pan met een gelijke hoeveelheid water. Leg de paddenstoelen erbovenop en besprenkel ze met sesamolie. Breng de paddenstoelen aan de kook. Zet het vuur laag zodra het water kookt, doe een deksel op de pan en laat sudderen tot de paddenstoelen al het vocht hebben opgenomen.

En dan nu mijn versie van de Modum beoseot gijang jobap (rijst met gierst en paddenstoelen):

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kopje sushirijst
  • ¾ kopje gierst
  • ½ bakje witte champignons (ca. 125-150 gram)
  • 1 bakje shiitake (100 gram)
  • 1 bakje (150 gram) oesterzwammen
  • Geen koningsoesterzwammen en geen judasoor dit keer, maar voeg gerust toe
  • Een scheutje Japanse sojasaus (net iets meer dan 1 eetlepel)
  • Een paddenstoelenbouillonblokje
  • Een scheutje sesamolie (net iets meer dan 1 eetlepel )

Spoel de rijst en de gierst en week ze 20 minuten in water. Snijd de hoeden van de champignons en de shiitakes in plakjes van ca. 3 mm. Scheur en/of snijd de oesterzwammen in hapklare stukjes. Meng alle paddenstoelen met de sojasaus.

Doe de rijst en gierst in een pan met dikke bodem met een gelijke hoeveelheid water (ca. 2 kopjes) en een verkruimeld paddenstoelenbouillonblokje. Roer even door. Leg de paddenstoelen erbovenop en besprenkel ze met sesamolie. Breng aan de kook. Zet het vuur laag zodra het water kookt, doe een deksel op de pan en laat sudderen tot de rijst en gierst gaar zijn en al het vocht is opgenomen. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Controleer tegen het einde van de kooktijd of de pan niet is droog-gekookt en voeg eventueel nog wat water toe. Doe het vuur uit en laat nog even nagaren met deksel op de pan.

Omdat dit me een beetje te eenzijdig leek voor een complete maaltijd heb ik er ook nog wat roergebakken groente bij geserveerd, en kimchi uit een blikje. Voel je vrij om de ingrediënten aan te passen op basis van wat je beschikbaar hebt. Ingrediënten:

  • Seizoensgroenten (zoals paksoi, wortelen en paprika’s) of een kant-en-klare roerbakmix
  • 1-2 teentjes knoflook, fijngehakt of uit de knijper
  • Japanse sojasaus
  • Scheutje sesamolie

Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg een scheut sesamolie toe. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak tot het geurige aroma vrijkomt. Voeg je seizoensgroenten toe en roerbak tot ze gaar zijn, maar nog steeds knapperig. Voeg tot slot een scheutje sojasaus toe en roer goed door.

Het oordeel: het is lekker, ik ga dit vaker maken. Het is herfst, ik ga het volgende keer misschien wel maken met zelfgeplukte paddenstoelen uit het bos. Dat is in lijn met tempelvoedsel: koken met dat wat voorhanden is.

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Jana Verboom, Voedsel

Lees ook:

  1. B’eter- Variëren met wortel
  2. B’eter – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten
  3. B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (2): minestrone
  4. B’eter – lente-frisse witte-bonensalade

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 september 2025
    Van Zelfcompassie naar Compassie
  • 11 september 2025
    De Geest in Ontspanning en Rust
  • 16 september 2025
    Introductiecursus zenmeditatie
  • 11 oktober 2025
    Gevorderde Vipassanā-retraite – Eerste Fundament van Mindfulness
  • 11 oktober 2025
    In de Spiegel van de Dood
  • 11 oktober 2025
    Rigpa Zaterdag
  • 11 oktober 2025
    Thema-middag: 'Is leven zonder conflicten mogelijk? Zo ja, hoe dan?'
  • 11 oktober 2025
    Informatiebijeenkomst pelgrimsreis naar India
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Van wie is jouw huis? De mythe van de eigen woning

    Hans van Dam - 21 september 2025

    Hoe je van je huis afkomt zonder het te verkopen; eigendom in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 283 – Boeddha zoon van God
    • BUN viert 35-jarig jubileum
    • Dalai Lama feliciteert nieuwe aartsbisschop van Canterbury Sarah Mullally
    • Vrijdag Zindag – Wat heeft dít te betekenen?
    • Sangha Metta zoekt twee vrijwilligers in bestuur

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.