Ik was een paar dagen alleen thuis en een beetje ziek. Loopneus, niesbuien, oorpijn. Niks ernstigs. Wat te eten om weer op krachten te komen? Voor zieke huisgenoten maakte ik in het verleden vaak kippensoep. Kippensoep en ziekte zijn verbonden via tradities. Er bestaat zelfs een serie boeken onder de naam ‘Kippensoep voor de Ziel’ – van bestsellerauteur Jack Canfield. Wikipedia zegt over kippensoep: “De joodse wijsgeer Maimonides beschreef deze soep als geneeskrachtig, hierdoor staat kippensoep ook bekend als joodse penicilline. … De claim van Maimonides is niet geheel uit de lucht gegrepen. Kippensoep bevat carnosine, dat het immuunsysteem helpt om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken.”
Zou ik opknappen van soep waar een kip voor is doodgemaakt? Ik besloot een hartverwarmende soep te maken zonder kip. Ik baseerde mijn recept op de vergeten groentensoep (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/210521-beter-vergeten-groentensoep/) die weer was gebaseerd op de haaienvinnensoep zonder haai (https://boeddhistischdagblad.nl/maatschappij/dierenwelzijn/210160-beter-haaienvinnensoep-zonder-haai/). Het oorspronkelijke recept is van James Wong.
Het was ook weer tijd om de groentenla uit te mesten en schoon te maken, en alle inhoud te verwerken – want ik zou, mits op tijd opgeknapt, een paar dagen weggaan. Toen ik me in de loop van de dag wat beter voelde, ging ik naar de winkel en kocht nog paddenstoelen (als eiwitrijke kipvervanger), prei, en lente-ui. De rest van de ingrediënten had ik nog in huis. Ik at hier drie keer van – en knapte op.
Ingrediënten voor een pan hartverwarmende maaltijdsoep (ca. 6 borden soep)
- 1 kilo groenten naar keus, schoongemaakt en fijngesneden. In mijn soep zat knolselderij, bleekselderij, wortel, pastinaak, prei, een broccolistronk, en twee aardappelen
- 1-2 uien, fijngesnipperd
- Scheutje sesamolie
- 2 knoflooktenen, uit de knijper of fijngesneden
- Stukje gember van 3 cm, geraspt of fijngesneden
- In mijn soep zat ook nog een oude stengel citroengras, mag wel hoeft niet
- Shiitakes, een bakje verse, in 2-4 stukjes gesneden
- 1 ½ liter groentebouillon (van 1-2 blokjes, eventueel nog wat zout toevoegen)
- Ik had nog een blik kikkererwten willen toevoegen, maar ben het vergeten
- Een bosje lente-uitjes, fijngesneden
- Per bord ongeveer een theelepel mirin (Japanse rijstwijn)
- Per bord ongeveer een theelepel sesamolie en/of geroosterde sesamzaadjes
- Per bord naar smaak ongeveer een a twee theelepels limoensap (of citroensap)
- Garneren met gehakte koriander (of peterselie)
Begin met in een grote soeppan de ui glazig te bakken in een scheutje sesamolie, voeg na een paar minuten de knoflook en gember toe. Laat even meebakken. Giet de bouillon erbij en vervolgens de paddenstoelen en de groenten, in volgorde van gaartijd: ik begon met de wortelgroenten (pastinaak, selderij en wortel) en de aardappelen, en eindigde met de prei. Laat zachtjes koken op een laag pitje tot alle groente gaar is. Hier kunnen prima kikkererwten bij voor extra smaak en eiwitten, maar ik was het vergeten.
Serveer de soep bestrooid met de fijngesneden lente-uitjes, een klein scheutje rijstwijn (niet teveel, is erg zoet), een scheutje sesamolie, naar smaak limoensap, en verse koriander (of peterselie). Of roer een flinke eetlepel van mirin, sesamolie en sap van 1 limoen door de soep voor het opdienen en garneer met sesamzaadjes, lente-uitjes en koriander (of peterselie).
Dit wordt mijn nieuwe soep-voor-de-zieken. Of het door deze soep kwam weet ik niet, maar na een paar dagen knapte ik op, net op tijd om als begeleider met een groep studenten voor een kleine week naar Texel te vertrekken. Het eten daar was zoals je zou verwachten wanneer in een goedkope groepsaccommodatie voor 130 mensen wordt gekookt. Ik heb het in dankbaarheid opgegeten, en dacht aan de mensen die helemaal geen eten hebben.