Een moeilijke geboorte van een kabinet door groeiende verdeeldheid. Als we de media geloven is er ondanks de intensieve inspanningen een groeiende verdeeldheid en onrust, niet alleen in Nederland maar in heel de wereld. Naarmate de mensen zich sterker ontwikkelen zijn ze zich ook meer bewust van hun vrijheid en macht om voor hun belangen op te komen.

Het gevolg is een groeiende verdeeldheid in het beleid. Gelukkig ontwikkelt zich op kleinschalig niveau een heel ander proces die in de media niet altijd duidelijk tot hun recht komen.

Ons menselijk bestaan staat niet los van de natuur, die weliswaar geen leider heeft maar wel een heel duidelijk leiderschap. De natuur toont een alles omvattend netwerksysteem door een kleinschalig management.

Een boom houdt op met zijn bladgroenbedrijf zodra de temperatuur in zijn directe omgeving daalt en alles komt weer in werking als het weer gunstig is. Ook dieren maken hier zeer effectief gebruik van. De kracht van de natuur is haar intensieve aanpassing en samenwerking met de naaste omgeving.

Om niet in deze nauwe samenhang verstikt te raken en te bezwijken is het nodig zelf innerlijk sterk genoeg te staan. Daarvoor is vooral ook een innerlijke kracht nodig. Van de 14 jonge eendjes slagen er slechts vier om volwassen te worden. Van de duizenden zaadjes zijn er maar weinig die zich verder kunnen ontwikkelen. De grootschalige samenhang van het ecosysteem is het resultaat van dit intense kleinschalige beleid.

Een soortgelijk patroon is ook bij mensen herkenbaar. Mensen met een diep bewuste spirituele kracht en sterke sociale samenhang weten zich ondanks de grote moeilijkheden toch staande te houden.

Op het Japanse eiland Okinawa gingen tijdens de wereldoorlog wel 200.000 onschuldige levens verloren. Toch weten de bewoners er een buitengewoon hoge ouderdom te bereiken met een groot aantal honderdjarigen. Hun innerlijke kracht ligt in de ongewone vreugde die de bevolking uitstraalt. In plaats van wrok jegens de vijand behandelde men iedereen als je broeder. Vriendschappen koesteren, geen zware maaltijden gebruiken, voldoende rust nemen en matige intensieve oefeningen doen, dat is hun levensstijl.

Een jonge geest die blijft bijleren is essentieel om jong te blijven. Zonder haast te leven en steeds “kalm aan” tegen jezelf zeggen, altijd lachen en dankbaar zijn dat je leeft.

Uit het onderzoek van honderdjarigen blijkt dat dankbaarheid en plezier hebben de belangrijkste innerlijke krachten zijn en vriendschap en goede relaties de externe kracht.

Omslagfoto Joop Hoek – Vergetelheid, beeld van Beatrix Smit.

 

Categorieën: Paul de Blot, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op De moeilijke geboorte van een kabinet…

 1. Siebe schreef:

  Toch schijnt onderstaande ook niet verkeerd te zijn op het Pad:
  https://what-buddha-said.net/drops/IV/Experiencing_Disappointment.htm

  Misschien moet je als mens eerst voldoende ellende tegenkomen, bij jezelf of anderen, om de strijd op te geven dat het leven leuk hoort te zijn. Om werkelijk ontnuchterd te raken.

  Tot die tijd zal het wel een strijd blijven denk ik. De beuk er in, elke dag weer de beuk er in om optimistisch te blijven, blij, opgewekt, positief, gelukkig…al huilt je hart, ben je eigenlijk gebroken, diep teleurgesteld.

  De beuk er maar weer in…of?

  groet,