Beste heer Trump.

Ik noem u bewust geen president, want uw handelingen en gedrag zijn niet presidentieel maar hebben het karakter van een op winst beluste zakenman. U bent een windbuil. Ik erger me al sinds uw verkiezingscampagne aan uw gedrag, uw opvattingen, het gebrek aan wijsheid en inzicht. Vorige week, op de bijeenkomst van de G7, zag ik hoe u met fysiek geweld een Europese staatsman terzijde schoof. De staatsman moest er om lachen, maar ik had u een lel verkocht. Al hebben boeddhisten het predicaat geweldloos te zijn. Ik ben slechts een volger van de dhamma. Ik zag ook hoe u tijdens een toespraak van een deelnemer die niet uw taal sprak, bewust uw koptelefoon niet opzette, u liet merken dat het betoog u niet interesseerde.

Al uw ontmoetingen noemt u succesvol, ik noem ze armoedig. Ik vraag me af: waarom sluit u tijdens uw bezoeken aan de buitenlanden zulke enorme handelsakkoorden af. Ik vermoed omdat u daar zelf financieel beter van wordt met uw netwerk van bedrijven, all over the world. In Rotterdam, de stad van doeners en durvers, noemen ze dat zakkenvullers.

U gaat deze week nadenken of u het milieu akkoord van Parijs van 2016 wel zal nakomen. Mensen zijn verbijsterd dat u gelooft dat de opwarming van de aarde een organische oorzaak heeft, een natuurlijke schommeling is. Dat geeft u de gelegenheid vervuilende industrie te continueren en het sluiten van kolenmijnen in de VS ongedaan te maken.

Uw stellingname levert u geld op, uw en andere bedrijven maken winst over de rug van de natuur en miljarden mensen die snakken naar schone lucht en gezondheid en die de effecten van de opwarming van de aarde ongerust en ziek maakt.

Ik ga die winsten afromen, ik koop geen spullen meer die in uw land gemaakt worden en die de VS geld opleveren. Daarmee tref ik u het hardst in uw ziel: uw portemonnee. Het zal een klus zijn om u te boycotten, sommige bedrijven in Nederland en België en de andere landen van Europa zijn duidelijk Amerikaans, andere zijn niet als zodanig herkenbaar. Maar ik ga er voor.

Ik hoop dat u snel wordt afgezet, dat is beter voor de gemoedsrust van miljarden mensen.

Moedig voorwaarts.

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef,  de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij  corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord.

Categorieën: Joop Hoek, Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk