NS betekent Nederlandse Spoorwegen.
NS kan ook staan voor Niet Storen.
Maar [ S ] staat in de trein duidelijk voor STILTE.

Nu wordt er in den lande heel wat af gemopperd over de NS. Maar het is geen sinecure om een dergelijk complex bedrijf in goede banen te leiden. De NS heeft niet alleen te maken met blaadjes op de rails, ijzel of ander natuurlijk ongemak. De NS heeft vooral te maken met mensen, heel veel mensen die dagelijks vervoerd moeten worden. En die mensen zorgen er voor dat de taak van de NS nogal complex is .De Spoorwegen moeten er in de eerste plaats voor zorgen dat iedereen op tijd op de plek is waar hij of zij moet zijn. Maar ja, met zoveel mensen onderweg gaat er vaak iets mis.

Men laat b.v. een tas achter en dan gaan alle alarmbellen( tegenwoordig) meteen rinkelen. Stations worden ontruimd en een speciale eenheid moet gaan onderzoeken of de achtergebleven tas een gevaar kan zijn voor de reizigers. Dus…oponthoud en vertraging. Dat kun je de NS toch niet kwalijk nemen.

Niet alleen blaadjes maar ook personen kunnen zich op het spoor bevinden. Een uiterste wanhooppoging om aan het persoonlijk drama te ontsnappen doet sommige mensen besluiten het spoor te gebruiken om van hun zware last verlost te worden. Ook dan ondervinden de reizigers vertraging. Maar dat ongemak is niets vergeleken bij het drama voor de achterblijvers.

Een jonge man die zich opsloot in het toilet van de trein zorgde voor veel opschudding en vertraging. En zo zijn er vele door mensen veroorzaakte voorvallen te noemen die niet voorzien zijn maar wel opgelost moeten worden zodat het treinverkeer verder kan.

De passagiers daarentegen hebben het veel makkelijker : inchecken, zitten, wachten, uitchecken.

Maar aan die eenvoud van opdracht wil men vaak geen gehoor geven. Men vergeet in te checken, of vergeet te kijken welk compartiment men gekozen heeft. Als men kiest voor de Stiltecoupé dan is het ook de bedoeling dat men daar stil is. Mensen die daar bewust voor kiezen willen er lezen, rusten of op de laptop werken. En dan is het niet de bedoeling dat men luidkeels gaat telefoneren of een lawine aan woorden de coupé in stort. Onlangs zat ik in de Stiltecoupé en een man heeft ruim anderhalf uur aan een stuk zitten praten alsof er een vat leegliep. De dame naast hem was blijkbaar erg gecharmeerd van zijn spreken, want ze giechelde geitachtig na elke paar zinnen. Hoe meer woorden er uit het vat stroomden hoe harder ze ging mekkeren. Het vat stroomde leeg! Wat restte was een leeg (hol) vat. Een eenvoudige opdracht om stil te zijn in het compartiment waar duidelijk SILENCE [ s ] STILTE op het raam geschreven staat is voor sommige passagiers al moeilijk uit te voeren.

Ik heb mijn reis lijdzaam “uitgezeten” en visualiseerde dat ik op mijn kussentje zat en mooie stille beelden uit de natuur ontvouwden zich aan mijn geestesoog.

 

Categorieën: Columns
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk