‘Als ik verdrietig ben of zorgen heb, is het zo moeilijk om in het hier en nu te blijven’. Dit is wellicht het hardnekkigste misverstand over mindfulness.
Het belangrijke woord in de zin ‘hier en nu leven’ is ‘leven’. ‘Leven’ is het werkwoord, ‘hier en nu’ is bijwoord. Het ‘hier en nu’ is de enige plek waar je met de beste wil van de wereld niet uit raakt. De belangrijke vraag is niet of je hier en nu bent maar hoe.
Er is maar één ogenblik en één plek waar je verdriet kunt hebben of je zorgen kunt maken en dat is hier en nu. De vraag is: hoe ga je met zorgen, met verdriet om? In mindfulness is dat niet door te vluchten in een mythisch ‘hier en nu’, maar door aanwezig te blijven, met een milde open aandacht.
De woorden ‘hier en nu’ voegen eigenlijk heel weinig informatie toe. Ze fungeren eerder als een uitroepteken. Ze verwijzen naar de onmiddellijkheid van de ervaring. Nu!
Omslagfoto Arrèt sur image, Erik Pevermagie, CC SA 04 door Onlysilence.
Gerben zegt
Mooi artikel Edel.
Doet me ook denken aan het mooie artikel van Zeshin:
https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhisme/teisho/78946-zen-met-beide-benen-op-de-grond/
Jij stelt: Het ‘hier en nu’ is de enige plek waar je met de beste wil van de wereld niet uit raakt.
Zeshin stelt: Zen-beoefening is verleden en toekomst vergeten.
Ik zou er aan toe willen voegen: Laten we ook vooral het ‘heden’ en ‘hier en nu’ loslaten. ALLE tijd is een illusie; zowel verleden, toekomst als nu. Er is slechts afhankelijk ontstaan waarin ook de notie van nu één grote googeltruc van de geest is. Prachtig toch!
Groetjes.
kees moerbeek zegt
Dank, Gerben voor: ‘Er is slechts afhankelijk ontstaan waarin ook de notie van nu één grote googeltruc van de geest is. Prachtig toch!’
Wie of wat goochelt er? Is het nu een soort van god op zo? Natuurlijk is het leven ook een prozagedicht. En dan? Hoe past het ademhalen, de toiletgang, het tanden poetsen, haren kammen, eten, slapen, drinken e.d. in die goocheltruc van de geest? Dit is geen grap, Gerben. David Bowie heeft daarover een mooie soetra op muziek gemaakt :-)
Gerben zegt
Het past er allemaal in Kees. Vraag is of we de goochelaar doorzien of voor echt houden. Niet om grappig of speciaal te zijn maar om meer innerlijke vrijheid te ervaren. En vandaaruit wat makkelijker en waardevoller voor de mensen om ons heen te zijn. Maar dat laatste is geen garantie.
En inderdaad jammer dat Bowie niet meer onder ons is!
kees moerbeek zegt
‘Vraag is of we de goochelaar doorzien of voor echt houden.’ Dank voor je metafoor, Gerben.
Bedoel je dit? https://www.youtube.com/watch?v=Zt_a5b7SHuk
piet Nusteleijn zegt
“Denken is tijd” en “Alles is denken”.
Dit zijn twee denkkrakers van Krishnamurti.
Voorbij het denken is het leven. Dat is tijdloos.
Met groet.
Inez zegt
Heel mooi de emoties voelen en op dat moment het omarmen en daar in aanwezig zijn
Edel Maex zegt
Ik ben blij dat er toch één iemand blijkt te vatten waar deze tekst over gaat.
Kay zegt
De meeste mensen zijn niet geïnteresseerd in verdriet en ellende. De meeste gewone mensen voelen zich in deze snelveranderende wereld verloren. Mensen hebben geen behoeften aan meer emoties maar aan meer positieve steun.
Carla zegt
Verhoog je blijdschap, goede Edel. In elke geval zijn het er al twee en wie weet nog veel meer, maar zij overwegen je woorden in hun hart. Dank je wel voor wie je bent en wat je aanreikt.
Kay zegt
Tijd en ruimte worden bepaald door de snelheid van de waarnemer. Dat afdoen met illusoir is een inperking van je vrijheid en getuigd van onwetendheid. Ruimte en tijd zijn aspekten van ons bewustzijn. Blijf je hangen in het fysieke/lichamelijke opervlakkige fenomeen van tijd en ruimte dan zie maar een zeer klein deel van de werkelijkheid.
kees moerbeek zegt
‘Blijf je hangen in het fysieke/lichamelijke opervlakkige fenomeen van tijd en ruimte dan zie maar een zeer klein deel van de werkelijkheid.’
Dank, Kay, maar kun je dit ook maar enigszins aantonen?
Kay zegt
Als je naar de speciale relativiteitstheorie van Einstein kijkt die laat zien dat de wetmatigheden verschillend zijn en afhankelijk is van de snelheid en positie van waarnemer. Tijd en ruimte zijn geen starre inflexible begrippen. Ze zijn oneindig flexibel.
Gerben zegt
Hahaha, leuk kees.
Zoals Jezus zei (vrij vertaald): “heb vertrouwen in de waarheid en je medemens, maar laat je kamelen niet onbeheerd achter!”
Kay zegt
Niet Jesus, maar Mohammed zei dit.
Gerben zegt
Zou kunnen. T was in ieder geval niet de Boeddha, die had waarschijnlijk nog nooit n kameel gezien en had t daarom altijd over ossen :-) Dank.
Joop Ha Hoek zegt
Geen kamelen, Jezus of wie dan ook, geen Einstein, het eigen ego even vergeten en terug met jullie reacties naar de tekst van Edel.
marein zegt
mene, mene, tekel, upharsin