• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter: Nogmaals hummus (met variaties)

B’eter: Nogmaals hummus (met variaties)

21 december 2024 door Jana Verboom

Hummus is uit zichzelf al plantaardig. Het wordt waarschijnlijk al duizenden jaren gemaakt in het Midden-Oosten, en elke kok heeft waarschijnlijk een eigen recept. Het is gemaakt uit eenvoudige basis-ingrediënten: kikkererwten, snufje zout, misschien wat gemalen komijnpoeder, citroensap, knoflook, tahin. Eventueel wat olijfolie. Ideaal als broodbeleg maar het kan ook op toastjes bij de borrel of als saus over groenten of op wraps. Ik herinner me nog goed mijn eerste keer dat ik hummus proefde, ik vroeg uiteraard meteen om het recept. Het was eind jaren ’80 van de vorige eeuw en kikkererwten en tahin waren toen nog tamelijk onbekend. Tegenwoordig kun je hummus in elke supermarkt kopen in allerlei varianten, maar zelfgemaakt is toch altijd lekkerder. Vers citroensap is frisser dan citroensap uit een flesje, verse knoflook is smakelijker dan gedroogde of ingemaakte. En hummus maken is heel simpel!

Afgelopen weken heb ik vele kilo’s hummus gemaakt. Onze zoon Simon, die mij op deze plek wel eens heeft vervangen, is bezig een voedselbos aan te planten, of beter gezegd, de heggen om wat ooit een voedselbos gaat worden. Op de plantdagen komen telkens 50-60 vrijwilligers af, en die krijgen na een ochtendje bomen en struiken planten in zware klei een lunch aangeboden. Vrijwilligers – zoals ik – zorgen voor goed brood, soep, en heel veel hummus. Op zo’n plantdag gaat er gemakkelijk 3 of 4 kilo hummus doorheen. Ik heb de laatste keer rode en groene hummus gemaakt, maar ik begin met het basisrecept.

Ingrediënten basishummus:

  • 250 gram ongekookte kikkererwten
  • Theelepel zout
  • Theelepel komijnpoeder (djinten)
  • 2 teentjes knoflook uit de knijper
  • 4-5 eetlepels tahin
  • Sap van ongeveer 2 citroenen
  • Water of kookvocht, net zoveel tot een smeuïge hummus ontstaat
  • Garneren met paprikapoeder en een scheut olijfolie

In het ideale geval week je de kikkererwten 8 uur of een nacht, alvorens ze te koken. Ik kook ze vaak ‘s ochtends na een nachtje weken. Was de kikkererwten voor het weken, controleer of er geen slechte bij zitten, en vervang vóór het koken het water. Ik kook ze in een snelkookpan in 20 minuten gaar. Als ik vergeet ze te weken, of te laat bedenk dat ik hummus wil maken, breng ik ze even aan de kook, laat ze een uur wellen, en kook ze daarna in 20 minuten gaar. In de snelkookpan worden ze ongetwijfeld ook goed gaar zonder inweken, maar dan weet ik de kooktijd niet. Geen snelkookpan? Kijk dan naar de aanwijzingen op de verpakking. Proef tussentijds (na ongeveer drie kwartier) of ze al gaar zijn.

De kikkererwten hoeven niet helemaal afgegoten te worden, want hummus bevat water en dat kan ook kookvocht zijn. Als ik te veel kookvocht heb, bewaar ik dat, al dan niet in de diepvries, voor bijvoorbeeld brownies of pompoencake (aqua faba, het kookvocht van peilvruchten, is een goede eivervanger in plantaardige recepten). In geval van twijfel giet je de kikkererwten bijna af maar bewaart het kookvocht. Toevoegen kan later ook nog.

Het geheim van smeuïge hummus is de emulsie die ontstaat als je tahin mengt met ruim water. Als je het hummusrecept volgt maar dan zonder kikkererwten dan wordt het wordt tahina, tahinsaus. Omdat hummus tahin bevat moet er dus altijd water bij, alleen citroensap is niet genoeg.

Meng alle ingrediënten met een staafmixer of in een keukenmachine, voeg zoveel vocht toe dat een mooie smeuïge hummus ontstaat. Proef of deze zout en zuur genoeg is, voeg eventueel nog wat zout of citroensap toe. Hou je van gladde hummus, mix dan wat langer.

Doe de hummus in een mooie schaal en garneer met bijvoorbeeld wat paprikapoeder en een scheutje goede olijfolie. Peterselie of koriander mag ook. De hummus op de foto zit in plastic bakjes voor de bomenplanters.

Variatie 1: groene hummus

Maak groene hummus door de kikkererwten te vervangen door diepvries doperwten die even kort gekookt hebben. Verder is het recept hetzelfde, er zal iets minder water nodig zijn voor een smeuïge hummus. Er mag eventueel nog wat verse munt doorheen, of bovenop (garnering). Een variatie op deze variatie is om de helft van de kikkererwten te vervangen door kort gekookte doperwten. De hummus op de foto bestaat voor de helft uit kikkererwten en voor de helft uit doperwten.

Variatie 2: rode hummus

Het zal je niet verbazen dat je rode hummus met tomaten kunt maken. Ik gebruikte zongedroogde tomaten, uit zo’n potje in olie. Er ging een half potje zongedroogde tomaten door de hummus voordat ik de smaak en de kleur voldoende tomaat-achtig vond. Het kan uiteraard ook met gegrilde paprika.

Drie kleuren hummus

Misschien is het een idee om voor een van de feestdagen drie kleuren hummus te maken. Begin met het koken van de kikkererwten. Houd een deel (20%) apart en maak daarvan groene hummus met toevoeging van doperwten. Maak van de rest (80%) basishummus. Mix vervolgens door de helft zongedroogde tomaten. Door de basishummus zou nog wat pompoenpuree kunnen (pompoenhummus) of pittige olijven in plakjes. Maar dat hoeft niet. Serveer de hummus met toastjes of vul er blaadjes witlof mee. De schuitjes kun je weer versieren met een klein stukje tomaat (op de rode hummus) of een toefje peterselie (op de groene hummus).

Fijne feestdagen!

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Jana Verboom, Natuur, Voedsel Tags: hummus, Midden-Oosten, saus, voedselbos

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie
  2. Refreshing Earth of the Heart – sojabonenhummus
  3. Refreshing earth of the heart – mindful eten
  4. B’eter – Klimaatinstorting en raapsteeltjes

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 29 mei 2025
    Rust, eenvoud en tevredenheid
  • 30 mei 2025
    Bewustzijn na de Dood: Eindigt Alles of Gaat Iets Verder?
  • 31 mei 2025
    Workshop meditatie | Omgaan met tegenslag en pijn
  • 1 juni 2025
    Thuiskomen in het lichaam - Meditatiedag met Lex van Heel
  • 2 juni 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 3 juni 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 4 juni 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 4 juni 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Kan je God vinden door je ziel leeg te maken?
    • Het jaar 2025 – dag 148 – Joop Faber
    • Boeddhistische ervaringsdeskundigen gezocht
    • Taigu – Een vaardig slaapmiddel
    • Guy – dhammazaadjes – Wees je eigen meester

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.