Social media staan in een kwaad daglicht: jongeren zouden er depressief en angstig van worden, en ook lopen ze de kans om rare bubbels ingetrokken te worden. Tiktok staat vol met fake news en gesponsorde influencers die beïnvloedbare kinderen en jongeren aanzetten tot de aankoop van onnodige spulletjes. Zelf ben ik al jaren geleden gestopt met Facebook en Instagram. Aan Tiktok ben ik nooit begonnen. De redenen om te stoppen: op Facebook werd ik gestalkt en kreeg soms vijandige reacties op mijn berichtjes en commentaren. Maar bovenal ben ik slecht in stoppen, en dat terwijl ‘stoppen’ en ‘diep kijken’ toch gezien worden als de twee vleugels van de beoefening. Bij een wandeling wil ik altijd nog éven verder: even om het bochtje kijken, even over de heuvel heen kijken. In negen van de tien gevallen zie je na een bocht wéér een bocht, en na een heuveltop wéér een heuveltop. Maar dat terzijde. Bij social media kun je eindeloos blijven scrollen, het programma blijft content aanleveren die is afgestemd op je scroll- en zoekgedrag, en zo verloor ik meer tijd aan deze social media dan mij lief was. Radicaal stoppen was de beste remedie. Dat kan ik dan weer wel. En ik mis het niet.
Van diezelfde verketterde social media haalt mijn dochter de meest fantastische recepten. Regelmatig kookt ze iets dat ze gevonden heeft op Tiktok of Instagram. Ons gezin smult ervan. Hier is zo’n recept. We hebben het iets aangepast, onder meer de hoeveelheid groenten verhoogd. De hoeveelheden zijn bij benadering. Op Tiktok heet het – hoe kan het ook anders – ‘vegan crispy tofu wraps’. Ik vertaal dat maar even als wraps met knapperige tofu. Nog steeds geen goed Nederlands, maar ‘wikkel’ (de letterlijke vertaling van wrap) is geen goed alternatief. Ook de eerste alinea staat vol met Engelse termen die ik niet goed kan vertalen. Influencers, scrollen, stalken, content… ik probeer niet eens daar goede Nederlandse termen voor te vinden.
Vandaag dus Vegan crispy tofu wraps, oftewel wraps met knapperige tofu. Het raspen en in de oven bakken van tofu was nieuw voor mij, sinds ik dit recept ken doe ik het vaker. Het is heel simpel en je kunt eindeloos variëren met kruiden en andere smaakmakers. Alles bij elkaar is dit best een tijdrovend recept, of beter gezegd verzameling recepten, maar onderdelen ervan zijn weg te laten of te vervangen door kant-en-klaar producten. Zoals de wraps. Maar zelf maken is leuker en lekkerder. Hier volgt het volledige recept.
Ingrediënten voor 4 personen:
Groene saus:
- 150 ml ongezoete(!) soja yoghurt
- Citroensap (ongeveer van ½ citroen)
- Peterselie (klein bosje, alleen de blaadjes)
- 1 of 2 tenen knoflook
- Zout (snufje)
- Komijn (snufje)
Knapperige tofu:
- 400-450 gram tofu
- 2 eetlepels Japanse sojasaus
- Paprikapoeder (kleine theelepel)
- Komijn (kleine theelepel)
- Zout (snufje)
- Olijfolie (scheutje)
Rode ‘saus’:
- 1 ui, gesnipperd
- Scheutje olijfolie
- Komijn (theelepel)
- Paprikapoeder (idem)
- Chili vlokken (idem, als je van pittig houdt)
- Tomatenpuree (klein blikje)
- Ananassap (scheutje)
- Japanse sojasaus (scheutje)
Extra toppings: (optioneel)
- Paprika in stukjes
- Courgette in blokjes of halve plakken
- Scheutje olie
- Tomaat in blokjes
- Komkommer in blokjes
- Bosui in ringen
- Avocado in blokjes
- Peterselie fijngehakt
Wraps: (op gevoel, ongeveer 1:1 water en bloem maar als het deeg te droog is meer water en als het deeg te plakkerig is meer bloem)
- Warm water (ca. 50 ml per persoon)
- Bloem (ca. 50 gram per persoon)
- Scheutje olie
Wikkel de tofu in een schone theedoek en knijp er zo veel mogelijk vocht uit. Rasp de tofu grof. Meng de tofu met de ingrediënten uit het tofu-blokje. Bak de tofu op een bakplaat ca. 20 minuten in de oven op 220°. Extra groenten uit het blokje extra toppings, zoals paprika en courgette, kunnen ook in de oven gebakken worden, ook ca. 20 minuten op 220 graden. De tofu en de groenten kunnen samen in de oven, maar we adviseren ze wel op een aparte bakplaat te leggen.
De rode ‘saus’ maak je op de gebruikelijke manier door de ui te fruiten in de olie en wanneer de ui gaar is de kruiden er door te roeren en tot slot de andere ingrediënten uit het blokje rode saus. Laat het geheel even sudderen op een klein vuurtje met een deksel op de pan totdat het vocht verdampt is, en als alles klaar is kan de knapperige tofu er doorheen geroerd worden, en nog een minuut worden meegebakken.
Maak het deeg door alle ingrediënten goed door te kneden, verdeel dan het deeg in bolletjes. Laat deze 15 minuten (of langer) rusten.
Het groene sausje maak je door alle ingrediënten uit het blokje met de staafmixer te pureren.
Rol met een deegroller de bolletjes deeg dun uit tot wraps op een met bloem bestoven oppervlak. Bak de wraps een voor een in een droge pan zonder olie, aan elke kant een paar minuten. Het komt niet zo nauw, maar als de wraps te knapperig worden is oprollen geen optie meer. Ze moeten dus nog soepel zijn.
Leg op elk bord een wrap. Leg daar een bergje rode saus met knapperige tofu op, eventueel de andere toppings, en tot slot de groene saus. Probeer het netjes te eten, uit de hand, als een taco of als een wrap. Of eet gewoon met mes en vork.