• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter Wraps met knapperige tofu

B’eter Wraps met knapperige tofu

8 juni 2024 door Jana Verboom

Social media staan in een kwaad daglicht: jongeren zouden er depressief en angstig van worden, en ook lopen ze de kans om rare bubbels ingetrokken te worden. Tiktok staat vol met fake news en gesponsorde influencers die beïnvloedbare kinderen en jongeren aanzetten tot de aankoop van onnodige spulletjes. Zelf ben ik al jaren geleden gestopt met Facebook en Instagram. Aan Tiktok ben ik nooit begonnen. De redenen om te stoppen: op Facebook werd ik gestalkt en kreeg soms vijandige reacties op mijn berichtjes en commentaren. Maar bovenal ben ik slecht in stoppen, en dat terwijl ‘stoppen’ en ‘diep kijken’ toch gezien worden als de twee vleugels van de beoefening. Bij een wandeling wil ik altijd nog éven verder: even om het bochtje kijken, even over de heuvel heen kijken. In negen van de tien gevallen zie je na een bocht wéér een bocht, en na een heuveltop wéér een heuveltop. Maar dat terzijde. Bij social media kun je eindeloos blijven scrollen, het programma blijft content aanleveren die is afgestemd op je scroll- en zoekgedrag, en zo verloor ik meer tijd aan deze social media dan mij lief was. Radicaal stoppen was de beste remedie. Dat kan ik dan weer wel. En ik mis het niet.

Van diezelfde verketterde social media haalt mijn dochter de meest fantastische recepten. Regelmatig kookt ze iets dat ze gevonden heeft op Tiktok of Instagram. Ons gezin smult ervan. Hier is zo’n recept. We hebben het iets aangepast, onder meer de hoeveelheid groenten verhoogd. De hoeveelheden zijn bij benadering. Op Tiktok heet het – hoe kan het ook anders – ‘vegan crispy tofu wraps’. Ik vertaal dat maar even als wraps met knapperige tofu. Nog steeds geen goed Nederlands, maar ‘wikkel’ (de letterlijke vertaling van wrap) is geen goed alternatief. Ook de eerste alinea staat vol met Engelse termen die ik niet goed kan vertalen. Influencers, scrollen, stalken, content… ik probeer niet eens daar goede Nederlandse termen voor te vinden.

Vandaag dus Vegan crispy tofu wraps, oftewel wraps met knapperige tofu. Het raspen en in de oven bakken van tofu was nieuw voor mij, sinds ik dit recept ken doe ik het vaker. Het is heel simpel en je kunt eindeloos variëren met kruiden en andere smaakmakers. Alles bij elkaar is dit best een tijdrovend recept, of beter gezegd verzameling recepten, maar onderdelen ervan zijn weg te laten of te vervangen door kant-en-klaar producten. Zoals de wraps. Maar zelf maken is leuker en lekkerder. Hier volgt het volledige recept.

Ingrediënten voor 4 personen:

Groene saus:

  • 150 ml ongezoete(!) soja yoghurt
  • Citroensap (ongeveer van ½ citroen)
  • Peterselie (klein bosje, alleen de blaadjes)
  • 1 of 2 tenen knoflook
  • Zout (snufje)
  • Komijn (snufje)

Knapperige tofu:

  • 400-450 gram tofu
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • Paprikapoeder (kleine theelepel)
  • Komijn (kleine theelepel)
  • Zout (snufje)
  • Olijfolie (scheutje)

Rode ‘saus’:

  • 1 ui, gesnipperd
  • Scheutje olijfolie
  • Komijn (theelepel)
  • Paprikapoeder (idem)
  • Chili vlokken (idem, als je van pittig houdt)
  • Tomatenpuree (klein blikje)
  • Ananassap (scheutje)
  • Japanse sojasaus (scheutje)

Extra toppings: (optioneel)

  • Paprika in stukjes
  • Courgette in blokjes of halve plakken
  • Scheutje olie
  • Tomaat in blokjes
  • Komkommer in blokjes
  • Bosui in ringen
  • Avocado in blokjes
  • Peterselie fijngehakt

Wraps: (op gevoel, ongeveer 1:1 water en bloem maar als het deeg te droog is meer water en als het deeg te plakkerig is meer bloem)

  • Warm water (ca. 50 ml per persoon)
  • Bloem (ca. 50 gram per persoon)
  • Scheutje olie

Wikkel de ⁠tofu in een schone theedoek en knijp er zo veel mogelijk vocht uit. Rasp de ⁠tofu grof. Meng de tofu met de ingrediënten uit het tofu-blokje. Bak de tofu op een bakplaat ca. 20 minuten in de oven op 220°.  Extra groenten uit het blokje extra toppings, zoals paprika en courgette, kunnen ook in de oven gebakken worden, ook ca. 20 minuten op 220 graden. De tofu en de groenten kunnen samen in de oven, maar we adviseren ze wel op een aparte bakplaat te leggen.

De rode ‘saus’ maak je op de gebruikelijke manier door de ui te fruiten in de olie en wanneer de ui gaar is de kruiden er door te roeren en tot slot de andere ingrediënten uit het blokje rode saus. Laat het geheel even sudderen op een klein vuurtje met een deksel op de pan totdat het vocht verdampt is, en als alles klaar is kan de knapperige tofu er doorheen geroerd worden, en nog een minuut worden meegebakken.

Maak het deeg door alle ingrediënten goed door te kneden, verdeel dan het deeg in bolletjes. Laat deze 15 minuten (of langer) rusten.

Het groene ⁠sausje maak je door alle ingrediënten uit het blokje met de staafmixer te pureren.

Rol met een deegroller de bolletjes deeg dun uit tot wraps op een met bloem bestoven oppervlak.  Bak de wraps een voor een in een droge pan zonder olie, aan elke kant een paar minuten. Het komt niet zo nauw, maar als de wraps te knapperig worden is oprollen geen optie meer. Ze moeten dus nog soepel zijn.

Leg op elk bord een wrap. Leg daar een bergje rode saus met knapperige tofu op, eventueel de andere toppings, en tot slot de groene saus. Probeer het netjes te eten, uit de hand, als een taco of als een wrap. Of eet gewoon met mes en vork.

 

Categorie: B'eter, Columns, Jana Verboom, Voedsel Tags: Facebook, fake news, Instagram, TikTok, tofu, wraps

Lees ook:

  1. A-sociale media
  2. B’eter Ovenschotel met rijst, bonen, sperziebonen en tofu
  3. Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies
  4. Refreshing Earth of the Heart – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.