Ik dacht eerst dat ze onwel werd, in elkaar zakte, toen ik de beelden van de jonge vrouw onlangs zag, in het openbaar geknield voor een man. Waar bleef de ambulance? Hebben Oranjes geen recht op ziekenvervoer?
Later bleek dat prinses Amalia twee reverences -kniebuigingen- maakte voor de koning van Spanje Felipe. Omdat deze hoger in rang was dan zij, zo is door henzelf bedacht. Hoezo hoger – in een door mensen gecreëerd en afgrijselijk sprookje. We leven toch in 2024 waarin vrouwen hun rechten opeisen. Is dat emancipatie? Is dat een goed voorbeeld geven? Geldt die strijd niet voor wat koninklijk bloed wordt genoemd? Als het toch moet om je sympathie te tonen kan een knuffel toch ook. Of een dikke kus. Het is toch familie van mekaar. ‘De koning van Hispanje heb ik altijd geëerd.’ Hoe kreeg ze het bedacht, die flauwekul.
Het gebeurde aan het eind van een staatsbezoek dat Felipe met zijn vrouw Letizia aan Nederland bracht. Het bleef daarna opmerkelijk stil. Geen XR-rebellen die opkwamen voor vrouwenrechten, geen vrouwenbewegingen die het door de knieën zakken voor een man door een vrouw niet-geëmancipeerd vonden. Helemaal niks.
De overgrootmoeder van Amalia koningin Juliana heeft zich vast in de grafkelder in Delft boos gemaakt op haar achterkleinkind. Zij had het niet zo op protocol en schafte de reverence terecht af. Het was al onrustig genoeg met een man die een deugniet was. Een onlangs uitgezonden serie over de Oranjes geeft daar een goed beeld van en van de rest van deze familie die er vele eeuwen lang altijd in slaagde macht en kapitaal te vergaren.
De populariteit van het koningshuis – kosten tussen de 60 en 80 miljoen per jaar, wonend in paleizen, geen voedselbank nodig, is aan het zakken. Die van Maxima lag een paar jaar geleden boven de tachtig procent, nu rond de vijftig. Het is een aardig gezin, zeker, liefhebbende ouders ook. Maar ik kan ook heel goed zonder die koninklijke familie leven. En zakken doe ik in de lift.
Moge iedereen gelukkig zijn, met name jij.
Vrede en alle goeds.
Moedig voorwaarts!
huguette verwimp zegt
Goeie morgen mr.,
Het is uiteraard uw recht op deze manier te denken en te schrijven. Toen ik klein was, maakte ik een révérence voor heel veel mensen. Nooit voelde ik dat als denigrerend. Het was gewoon een blijk van tespect, meestal voor oudere mensen dan. Nog maar effen geleden stelde ik me de vraag waarom en wanneer deze gewoonte was weggegaan. Sinds geruime tijd zijn vele vormen van respect niet meer aan de orde. Spijtig? Misschien, misschien niet… Niet aan mij om te oordelen…
Een kningshuis kost veel, presidenten kosten nog meer misschien, vermits alle oud-presidenten hun wedde blijven ontvangen. Iemand anders zijn portemonnee kan en wil ik niet maken.
Moge u ook gelukkig wirden.
MARTREES zegt
DANK JE WEL VOOR WEER EEN FIJNE COLUMN. HET MEESTE IS ME UIT HET HART GESCHREVEN.
JAMMER DAT JE BERNARD “EEN DEUGNIET” NOEMT EN DAARMEE ZIJN KWETSENDE, VROUWONVRIENDELIJK, MACHO GEDRAG ALS EEN SCHELMENSTREEK VERGOEILIJKT. TAAL IS WEL EEN DING!
HIER GEBEURT WAT VAKER GEBEURT: VROUWEN (EN OOK MANNEN) WORDEN OPGEROEPEN TOT REACTIE OM VOOR HUN RECHTEN OP TE KOMEN MAAR HET GEDRAG VAN MANNEN WORDT GEBAGATELLISEERT OF ÜBERHAUPT NIET GENOEMD.
Joop Ha Hoek zegt
Ik had Bernhard ook een man kunnen noemen die niet deugt. Ik bedoelde niet alleen zijn wat u noemt vrouwonvriendelijk gedrag maar ook het zakkenvullen, zijn verleden in de nazitijd, de Lockheedaffaire.
Hilda Boomstra zegt
Goedemiddag,
Ben het helemaal eens met de vorige reactie en zeker met de opmerking dat het woord ‘ deugniet’ totaal niet deugt voor de voormalig prinsgemaal: als u al zijn praktijken bedoelde, is dat woord veel te lief. Vind de kniebuigingen belachelijk. Het instituut is niet meer van deze tijd, ook niet van eerdere tijden trouwens.
Dank voor uw columns!
Hartelike groet!